Merinos toklularda üre ve üre+melas ile muamele edilen buğday samanının sindirilme derecesinin naylon kese tekniği ve klasik sindirim denemesi ile tesbit edilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
VI ABSTRAKT `Merinos toklularda üre ve üre + melas ile muamele edilen buğday samanının sindirilme derecesinin naylon kese tekniği ve klasik sindirim denemesi ile tesbit edilmesi` iki ayrı bölüm halinde yürütülen bu çalışmanın I. denemesinde muamele edilmemiş (NS), % 4 üre ile (ÜS); % 4 üre + % 8 melas ile (ÜSM), % 4 üre + % 12 melas ile (ÜYMS) muamele edilen buğday samanlarının naylon kese tekniği ile 24, 48, 72 saatlik rumen inkübasyonalan sonucu yıkama kaybı dikkate alınarak tesbit edilen kuru madde kayıplarında istatistiksel olarak farklılığa rastlanmadı. Yıkama kaybı dikkate alınmadan yapılan hesaplamalarda ise 24 ve 48 saatlik inkübasyon süreleri sonrasında muamelelerin tümünün kuru madde kaybını önemli ölçüde artırdığı tesbit edildi ( P< 0.05 ). Klasik sindirim denemesi şeklinde yürütülen II. bölümde ise I. denemede kullanılan samanlara, hepsinde % 4 üre ve % 12 melas olacak şekilde üre ve melas ilave edildi. Melasla muamelenin ham sellüloz sindirilebilirliğini önemli derecede arttırdığı görüldü ( P< 0.01 ). KM, OM, azotsuz ÖM ve hücre duvarı elemanlarının sindirilebilirliğinde ise muameleler arasında önemli bir farklılığa rastlanmadı ( P> 0.05 ). Muamele edilen samanlarda yapılan üre analizlerine göre muamelede kullanılan ürenin üS'de % 91.75, ÜMS'de % 94.50 ve : ÜYMS'de ise % 97.60 oranında hidrolize olduğu tesbit edildi. VII ABSTRACT `The determination of digestibility of straw treated with urea or urea+mo lasses by using nylon bag and total collection method in Merino lambs` In the first trial in which nylon bag technique has been applied, it was found no significant difference in the dry matter disappearence of control straw ( NS ) and straw treated with 4 % urea ( US ), 4 % urea + 8 % molasses ( ÜMS ), 4 * urea + 12 % molasses ( ÜYMS ) after 24, 48 and 72 hours rumen incubations when washing losses were calculated. However when washing loses were not calculated, significant increments in the dry matter disapperance were found at 24 th and 48 th hours of incubation ( P < 0.05 ). In the second trial used total collection method, urea and molasses were added to NS, US and ÜMS used in the first trial for containing 4 % urea and 12 % molasses. It was found that crude fiber was significantly increased when straw was treated with molasses (P < 0.01). Significant differences on the digestibility of DM, OM, NFE and CWC were not found among the experiment. Degree of urea hydrolisis were determined as 91.75 % in US, 94.50 % in ÜMS and 97.60 % in ÜYMS.
Collections