Farklı dikalsiyumfosfat kaynaklarının biyolojik değerliliklerinin karşılaştırılması ve yumurta tavuklarında verim ve kabuk kalitesi üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
6. ÖZET `Farklı Dikalsiyum fosfat (DCP) Kaynaklarının Biyolojik Değerliliklerinin Karşılaştırılması ve Yumurta Tavuklarında Verim ve Kabuk Kalitesi Üzerine Etkisi` Bu araştırma Türkiyede üretilen 4 farklı Dikalsiyumfosfat (DCP) ile 2 ayn ithal DCP' m biyolojik değerliliğini ve iki ayn yumurtacı hibrit sürüsünde yumurta verimi ve kabuk kalitesi özerine etkilerini araştırmak üzere yapılmıştır. Biyolojik değerliliğin tespiti için 144 adet günlük broyler civciv kullanılmış, 0. 21 günler arası yem tüketimi, canlı ağırlık artışı, yemden yararlanma oranı ve mortalHe tespit edilmiştir. Mısır ve soya küspesine dayalı rasyonların Ca ve P düzeyleri sırasıyla % 1.1 ve % 0.6 olarak düzenlenmiştir. Araştırma gruptan, ilave fosfor katılmayan (-) kontrol, P kaynağı olarak saf DCP1 in katıldığı kontrol grubu ile kemik unu ve 2 ithal ile 4 yerli ticari DCP' m kullanıldığı toplam 9 gruptan oluşmuştur. Ûç hafta süren deneme sonunda civcivlerin canlı ağ ı (iı klan, yem tüketimleri tespit edilmiş, sağ tbialan çıkanlarak kül oranları belirlenmiştir. Fosfor kaynaklarının biyolojik değerlilikleri; tibia kül oranlarını karşılaştırmanın yanı sıra, canlı ağırlık, tfoia kül oranı ve yemden yararlanma verilerinin birlikte ele alındığı üçlü değerlendirme sistemi ile hesaplanmıştır. Saf DCP' m tibia kül oranına göre biyolojik değerliliği 100 olarak kabul edildiğinde bu değer ithal DCP` lar için % 98.67 ve 102.81 yerli DCP` lar için ise sırasıyla % 95.62, 100.06, 95.61 ve 97.80 olarak bulunmuştur. Üçlü değerlendirme metoduna göre bu veriler ithal DCP' lar için % 96.87 ve 99.52 yerli DCP' lar için ise sırasıyla % 93.67, 97.72, 99.12 ve 98.32 olarak tespit edilmiştir. Broyler denemesinde kullanılan fosfor kaynaklarının (saf DCP hariç) yumurta tavuklarında yumurta verimi ve kabuk kalitesine etkisinin incelendiği deneme II' de beyaz yumurtacı ırk Babcock ve kahverengi yumurtacı ırk GxSx kullanılmıştır. Deneme toplam 960 adet yumurtacı hibrit tavuk ile yürütülmüştür. Deneme 180 gün sürmüş ve yem tüketimi, yumurta verimi, yumurta ağırlığı, yemden yararlanma oranı, kabuk kalınlığı, kabuk ağırlığı, kabuk oranı ile çatlak, kınk ve anormal yumurta oranları tespit edilerek değerlendirilmiştir. Günlük yem tüketimi en yüksek 130.4 g ile (-) kontrol grubunda tüketilirken (P<0.05), ilave P verilen gruplar arası fark önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Yumurta verimi ve yumurta 64ağırlığı bakımından gruplar arasında önemli bir farklılık görülmemiştir (P>0.05). Yemden yararlanma yönünden en düşük değer (-} kontrol grubundan (3.38), en yüksek değer ise ithal DCP ir den ( 2.88) elde edilmiştir (P>0.05). Kabuk kalitesinin belirlenmesinde önemli kriterlerden olan spesifik gravite (SG) üzerine rasyonlann etkisi görülmezken (P>0.05), en iyi SG değeri (.) kontrol grubunda 1.086 ile elde edilmiştir. Diğer rasyon gruplarında SG değerleri ithal DCP' larda 1,084, yerli DCP larda sırasıyla 1.082, 1.084, 1.084, ve 1.084 olarak belirlenmiştir. Kabuk kalitesinin belirlenmesinde bir diğer kriter ise kabuk ağırlığının yumurta ağırlığına oranıdır. Bu oran ithal DCP larda sırasıyla 9.11 ve 9.14 yerli DCP larda 8.87, 9.04, 9.07 ve 9.05 olarak hesaplanmış ve rasyonlar arası farklılık önemsiz (P> 0.05) bulunmuştur. Yukanda incelenen Özelliklerin hemen hepsinde ırklar arası farklılık önemli (P<0.05) bulunmuş, bu farklılık rasyona bağlı olmayıp ırk özelliği olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, ele alınan P kaynaklannın biyolojik değerlilikleri, yumurta verimi ve kabuk kalesi üzerine etkileri bakımından dikkate değer bir farklılık görülmemiştir. 65 7. SUMMARY ` The Comparison of the Biological Values of Different Dicalcium phosphate (DCP) Sources and Their Effects on Egg Yield and Egg Shell Quality` This study was conducted to investigate the biological values of four different Dicalciumphosphate' s (DCP) produced in Turkey and two different imported DCP s and their effects on egg production and egg shell quality of two different strain laying hens. To determine the biological value, 144 day-old chicks were used and feed consumption, body weight gah, feed conversion and mortalite rate were determined of on the days between 0 and 21 st. The levels of Ca and P of the rations based on com and soya bean meal were arranged as 1.1 % and 0.6 %, respectively. The experimental groups consisted of 9 groups; negative control without additional P, control as P source provided from pure DCP, bone meal, two imported DCP' s and four domestic commercial DCP' s. During the three weeks, body weight gah, feed consumption were determined and at the end of the 3 rd week, the chicks were killed by cervical dislocation; the right tibias were taken out and the proportions of tibia ash were determined. The biological values of the P sources were calculated by using Triple Response Method combining 1he data obtahed from weigtH gain, tibia ash percentages and feed conversion in addition to calculating these values by comparing only the tibia ash percentages. When the biological value of pure DCP according to proportion of tibia ash was considered as 100, these values were found 98.67 and 102.81 % for the imported DCP' s and 95.62, 100.06, 95.61 and 97.80 % for the domestic DCP' s, respectively. Acording to Triple Responce Method, these data were calculated as 96.87 and 99.52 % for the imported DCP' s and 93.67, 97.72, 99.1 2 and 98.32 % for the domestic ones, respectively. In order to hvestigate the effects of P sources ( not for pure DCP ) on egg productivity and the quality of egg shell in the experiment II white strain Babcock and brown strain GxSx were used. The total 960 hens were used. The experiment took 180 days to finish and feed consumption, egg yield, egg weight, feed conversion, shell thickness, shell weight, proportion of egg shell, and abnormal eggs were determined and evaluated. Daily feed consumption was found 130.4 g as the highest level in (-) control group 66showing the significant differences from other groups (P<0.05) and the differences between the groups with additional P were found as non significant (P>0.05). Related to egg yield and egg weight, the groups did not show significant differences (P>0.05). The lowest and the highest feed conversion value were found as 3.38 and 2.88 in the (.) control and imported DCP II, respectively. Specific gravity (SG), which is used to determine the quality of egg shell, have not been affected by rations (P> 0.05). The best SG value was obtained as 1.086 in the (-) control group. The values of SG for the other ration groups were found 1.084 in the imported DCP s and 1.082, 1.084, 1.084 and 1.084 in the domestic DCP. The ratio of shell weight / egg weight is an other criteria to determine the quality of egg shell. These proportions were calculated 9.11 and 9.14 for the imported DCP s, 8.87, 9.04, 9.07 and 9.05 for the domestic DCP s, respectively. The differences between the rations were not significant (P> 0.05). The differences between the strains were found significant (P< 0.05) for all characteristics examined above and these differences were attributed to features of strains. As a resutt, the biological values of the different P sources and their effects on egg yield and the quality of egg shell were not significant 67
Collections