Kuzu yetiştiriciliğinde süt ikame yemi kullanımının ve erken sütten kesimin besi performansı ile bazı rumen ve kan parametreleri üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
6. ÖZET Kuzu Yetiştiriciliğinde Süt İkame Yemi Kullanımının ve Erken Sütten Kesimin Besi Performansı ile Bazı Rumen ve Kan Parametreleri üzerine Etkisi ` Bu araştırma, süt ikame yeminin kuzu büyütmede koyun sütü yerine kullanılması ve erken sütten kesme imkanlarının belirlenmesi ve bu uygulamaların kuzularda besi performansı, yem maliyeti, bazı rumen sıvısı ve kan parametreleri ve karkas kalitesi üzerine etkilerini incelemek amacıyla 56 baş erkek Karacabey Merinosu kuzu kullanılarak yapılmış ve 98 gün sürmüştür. Denemede kullanılan kuzular, herbirinde 14 hayvan bulunan 4 gruba ayrılmıştır. Birinci ve II. gruptaki kuzular günde 2 defa annelerini emmişler; III. ve IV. gruptaki kuzulara ise süt ikame yemi verilmiştir. Bütün gruplardaki hayvanlara adlibitum konsantre yem ve günde hayvan başına 150 g kuru yonca verilmiştir. ikinci ve IV. gruptaki kuzular günlük konsantre yem tüketimleri 250 g'a ulaşınca; sütten ya da süt i karne yeminden kesilmişler ve deneme sonuna kadar konsantre yem ve kuru yonca ile beslenmişlerdir. Çalışma sonu canlı ağırlıkları 1., II., III. ve IV. gruplarda sırasıyla 38.15, 35.35, 32.00 ve 30.38 kg olarak gerçekleşmiş, 1. grup ile 3. ve 4. grup arasındaki fark önemli bulunmuştur (P<0.05). Araştırma süresince annelerini emen 1. ve 2. gruplardan elde edilen 311 ve 286 g günlük canlı ağırlık artışı, süt ikame yemi tüketen 3. ve 4. gruplarda bulunan 250 ve 233 g'lık değerlerden 51istatistiksel bakımından farklı bulunmuştur (P<0.05). Günlük ortalama yem tüketimi 1. grupta 799, 2. grupta 937, 3. grupta 836 ve 4. grupta 776 gramdır. Bir kg canlı ağırlık artışı için harcanan konsantre yem miktarı, gruplarda sırasıyla 2.147, 2.801, 2.770, 2.715 kg olarak gerçekleşmişti r. Deneme süresince, 1 kg canlı ağırlık artışı için tüketilen yem miktarının maliyeti 5720 TL ile kısa süreli süt ikame yemi tüketen 4. grupta en düşük düzeyde gerçekleşmiş ve bunu sırasıyla 6775, 7505, 8889 TL ile 3., 2., ve 1. gruplar izlemiştir. Deneme süresince alınan rumen içeriğinde bulunan bakteri ve protozoon sayıları ile kan örneklerinde total kolesterol, total protein ve total lipit değerleri bakımından gruplar arasında farklılığa rastlanmamıştır (P>0.05). Kesim ağırlıklarının farklı olmasından dolayı, süt ile beslenen gruplara ait karkas özellikleri ile ilgili verilerin, süt i karne yemi ile beslenen gruplardan daha üstün olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, kuzuların sütten veya süt ikame yeminden erken kesilmesi, besi performansını olumsuz yönde etkilememiş ve canlı ağırlık maliyetini aşağıya çekmiştir. Diğer taraftan, kuzu beslemede süt ikame yeminin kullanımı, her ne kadar canlı ağırlık artışını olumsuz yönde etkilemiş ise de; canlı ağırlık artışının maliyetini büyük ölçüde düşürmüştür. 52 SUMMARY The Effects of Using Milk Replacer and Early Weaning of Lambs on Growth Performance and Some Parameters of Blood and Rumen Fluid. ` This study was conducted to determine the possibilities of using milk replacer and early weaning program on lamb rearing and the effects of this applications on the growth performance, feeding cost of one kg weight gain, some parameters of rumen fluid and blood and carcass quality. In the experiment, 56 Karacabey Merino lambs were used for 98 days. The animals were divided into four groups each containing 14 lambs. The lambs in group I and II were allowed to suck twice in a day and the ones in group III and IV were weaned in a week and fed calf milk replacer. All the animals were fed ad libitum concentrate mixture and 150 g/day alfalfa hay. The lambs in group II weaned when they could consume 250 g/day concentrate. The lambs in group IV were given milk replacer until they could consume same amount concentrate. The final weights of the groups were 38.15, 35.35, 32.00 and 30.38 kg. The difference between group I and III or IV was significant statistically (P<0.05). The lambs sucked their dams (group I and II) had 311 and 286 g daily live weight gains and these values were significantly higher than the values of the groups III and IV fed milk replacer (250 and 233 g, respectively). Concentrate feed intake values were 799, 937, 836 and 776 53g/day, respectively. Feed efficiency rate were found as 2.147, 2.801, 2.770 and 2.715 kg, respectively. The feed cost of one kg live weight gain of group IV was 5720 TL and the value was lowest among the groups. In group III, II and I, the costs were 6775, 7505 and 8889 TL, respectively. Feeding milk replacer or early weaning did not affect the total bacteria and protozoa counts of rumen fluid and the values of total colesterol, total protein, total lipid of blood samples. Because of the differences at final weights, the groups sucked their dams were superior than the groups fed milk replacer on some carcass characteristics. As a result, early weaning or feeding short time milk substitue did not affect growth performance, adversely and were decreased feed cost. On the other hand, in this study, using milk replacer on lamb rearing minimized feed cost but decreased live weigt gain. 54
Collections