Gumboro aşısı yapılan civcivlerde A ve E vitaminlerinin bağışıklık sistemi ve bazı kan değerleri üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
79 6. ÖZET Bu çalışmada, vitamin A'nın antikor titresi ve bazı kan değerleri üzerine etkisi ile vitamin E'nin T lenfositleri ve bazı enzim değerlerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmada materyal olarak, ticari bir işletmeden temin edilen 750 adet 0 günlük yumurta tipi Hy Line erkek civciv kullanılmış ve bu hayvanlar aşılı ve aşısız olmak üzere iki gruba, herbir grup da kendi arasında yemlerine ilave edilen vitamin A ve E miktarlarına göre 6 ayrı alt gruba ayrılmıştır. Gruplar ; 1. grup (Kontrol) vitamin A' sız - 2. grup; 18.000 IU vitamin A/kg yem - 3. grup; 40.000 IU vit A/kg yem - 4. grup;80.000 IU vitamin A/kg yem - 5. grup; 18.000 IU vitamin A + 70 IU vitamin E/kg yem ve 6. grup; 18.000 IU vitamin A/kg yem + 700 IU vitamin E /kg yem şeklinde oluşturulmuşlardır. Aşılı olarak ayrılan hayvanlara 14. ve 28. günlerde içme suyuna katılmak suretiyle GUMBORO aşısı yapılmış ve tüm gruptaki hayvanlardan 6 hafta boyunca haftada bir kez olmak üzere kan alınarak plazma ve serum örnekleri elde edilmiştir. Bu örneklerde A ve E vitaminleri, total protein, albumin, ürik asit, AST, ALT, Ig G analizleri yapılmış, ayrıca % T lenfosit oranlarının tespiti ile Akyuvar Formülü için sürme kan frotileri hazırlanmıştır.SO Plazma vitamin A ve E değerleri HPLC cihazında tayin edilirken, total protein ve albumin miktarları Bio-Clinica test kitleri ile spektrofotometrik olarak belirlenmiştir. Plazma ürik asit ölçümleri Laudat prensibine göre yapılmıştır. Serum Ig G değerleri de aşılı grup hayvanlarda IDEXX marka test kitleri kullanılarak ölçülmüştür. T lenfosit (%) değerleri için hazırlanan sürme kan frotileri, ANAE (Alfa Naftil Asetat Esteraz ) enzim demonstrasyonu esasına göre hazırlanarak mikroskobik olarak incelenmiştir. Akyuvar formülü için hazırlanan frotiler ise May Grunwald - Giemsa yöntemi ile boyanarak mikroskobik incelemeye hazır hale getirilmiştir. Sonuçların istatistiki değerlendirilmesinde multifaktöriyel varyans analizi, Duncan testi ve t testi kullanılmıştır. Plazma vitamin A değerleri açısından gruplar arasında önemli (P<0.01) fark tespit edilmiş ve bu değerler ilk dört vitamin grubunda 17.97 ± 1.64, 29.77 ± 0.98, 40.67 ± 1.67, 60.02 ± 2.06 mcg/dl olarak bulunmuştur. Vitamin E değerleri bakımından da istatistiki yönden P<0.01 fark görülmüş ve bu değerler rasyona vitamin E ilavesi yapılmayan ilk dört grup da dahil olmak üzere sırasıyla 0.56 ± 0.07, 0.33 ± 0.08, 0.62 ± 0.09, 0.48 ± 0.12, 5.81 ± 0.40, 7.06 ± 0.40 mg/dl olarak saptanmıştır. Total protein ve albumin değerlerinde gruplar arasında önemli (P<0.01) farklılıklar tespit edilmiştir. Ürik asit değerlerinde ise, 1. grupta (Kontrol) önemli P<0.01 oranda yükselme görülürken diğer gruplarda farklılık görülmemiştir (P>0.05). Ig G değerleri aşılı grup hayvanlardan 1. (Kontrol) 2. ve 4. gruplarda ölçülmüş; sonuçlar logıo tabanına göre değerlendirilerek sırasıyla 5.00 ± 0.56, 1 1.50 ± 1.46 ve 15.42 ± 0.60 olarak bulunmuştur. Sonuçların istatistiki yönden önemli (P<0.01) olduğu tespit edilmiştir. Vitamin A'mn artan miktarlarına81 paralel olarak titrenin de arttığı, fakat aşırı (80.000 İU /kg yem) vitamin A verilen grupta düştüğü belirlenmiştir. Bu durumun aşırı vitaminin immun sistemi baskılamasından kaynaklandığı sonucuna varılmıştır. T lenfosit oranlan % olarak gruplarda sırası ile; 20.39 ± 0.53, 23.39 ± 0.39, 29.04 ± 0.44, 31.79 ± 0.38, 26.65 ± 0.50 ve 24.00 ± 0.52 olarak tespit edilmiş, son iki grupta görülen düşmenin A ve E vitaminlerinin birlikte verilmesinden kaynaklandığı kanaatine varılmıştır. 82 7. SUMMARY Investigation of the Effect Vitamin A and E on the Immun Systemand Some Blood Parameters of the Vaccinated Chicken with IBD In this study, the effect of vitamin A on the antibody titers, some blood parameters and the effect of vitamin E on some enzyme activities and T lymphocyte percentages were investigated. As materials, a total of 750 Hyline male egg type chicken in 0 day of age supplied from the commericial breeders were used and this animals divided in two compartments as vaccinated and not vaccinated. Each compartment divided into six sub groups according to supplemented vitamin A and E into their feeds. This groups as to form; 1. group (Control); vitamin A deficient, 2.group; 18.000 IUvit A/kg feed, 3.group; 40.000 IUvit A/kg feed, 4.group; 80.000 IU vit A/kg feed, 5.group; 18.000 IU vitA/kg feed + 70 IU vit E/kg feed, 6.group; 18.000 IU vit A/kg feed + 700 IU vit E/kg feed. Gumboro vaccination proces was performed into their drinking water at the day of experiment 14. and 28. Blood samples were taken from all of the animals once a week during the experiment and obtained serum and plasma. In these samples, vitamin A, vitamin E, total protein, albumin, uric acid, AST, ALT, Ig G values were determined. For the blood smears of T lymphocytes and leucocytes counts were prepared from blood samples.83 The analysis of plasma vitamin A and E levels in plasma were executed by using HPLC. Total serum protein and albumin values were determined spectrophotometrically. Uric acid was measured in plasma by Laudat methods. Determination of serum Ig G was executed by IDEXX test kits in vaccinated animals. The blood smears which for determination of T lymphocytes percentages were prepared by cytochemical demonstration of alpha- napthyl acetate esterase. Leucocyte counts were determined in which coloured blood smears by May Grunwald - Giemsa using light microscophy. The results were statistically evaluated by analysis of multifactöriel, Duncan's and t test. The difference between plasma vitamin A and groups was found to be statistically significant (P<0.01), and this values measured as 17.97 ± 1.64, 29.77 ± 0.98, 40.67 ± 1.67, 60.02 ± 2.06 mcg/dl in first 4 groups. Plasma vitamin E values were found to be statistically significant (P<0.01), and this values measured as: including that also not supplemented vitamin E in feed, respectively; 0.56 ± 0.07, 0.33 ± 0.08, 0.62 ± 0.09, 0.48 ± 0.12, 5.81 ± 0.40, 7.06 ± 0.40 mg/dl. Total protein and albumin levels found to be statistically significant (P<0.01), in vitamin A groups. The uric acid values increased significantly (P<0.01) in control group but were not found to be in other groups (P>0.05). Ig G levels measured in 1. (control), 2. and 4. group in which vaccinated animals, the results have found according to 5.00 ± 0.56, 1 1.50 ± 1.46, 15.42 ± 0.60 by logarithmic. These results found to be statistically important (P<0.01).84 The relationship between vitamin A and antibody titers have present but titers were suppressed by excess (80.000 IU /kg feed) vitamin A resulted in this study. The thinking about that reduced percentage of T lymphocytes have due to combination A and E vitamins in animal feeds in 5. and 6. groups.
Collections