İzmir mezbahalarında kesilen hayvanlardan Salmonella`ların izolasyonu ve serotiplendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada İzmir mezbahalarında kesilen sığır, koyun ve tavuklara ait ince bağırsak içeriği karaciğer ve dalak örnekleri Salmonella yönünden mikrobiyolojik kontrole tabi tutuldu. Bu amaçla toplam 900 örnek incelendi. ince bağırsak içeriklerinden Salmonella izolasyonu amacı ile Müller - Kauffmann Tetrathionate broth, Rappaport - Vassiliadis broth ve Selenite - F broth, Salmonella - Shigella agar, Briliant Green agar ve MacConkey agar, karaciğer ve dalak örneklerinden izolasyon için ise Salmonella - Shigella agar, Brilliant Green agar ve MacConkey agar kullanıldı. İncelenen örneklerden 6 farklı serogrup (B, C2, C3, Dlf Ej, E2) ve 7 farklı serotipe ait 26 adet Salmonella susu izole edildi ve izolasyon oranı % 2.88 olarak bulundu. Sığırlardan alınan 300 örnekten 5 farklı serogrup ve serotipe ait % 3.3 (10/300) oranında Salmonella suşu izole edildi. İnce bağırsak içeriklerinden S. chincol S. emek ve S. typhimurium, karaciğerlerden 2 adet S. newington, 2 adet S. anatum 1 adette S. typhimurium. ve dalaklardan ise 2 adet S. anatum izole edildi. İzolasyon oranı; ince bağırsak içeriklerinden % 3, karaciğerlerden % 5 ve dalaklardan % 2 olarak bulundu. S. chincol ve S. emekin Türkiye'de ilk izolasyonu ve S. neıvington'un ise sığırlardan ilk izolasyonu gerçekleştirildi. Koyunlardan alınan 300 örnekten 2 adet S. typhimurium. ve 1 adet S. anatum izole edildi. İzolasyon oram % 1 (3/300) olarak bulundu. İnce bağırsak içeriklerinden S. typhimurium, karaciğer örneklerinden S. typhimurium. ve S. anatum izole edildi. İnce bağırsak 65içeriklerinden izolasyon oranı % 1, karaciğer örneklerinden ise % 2 olarak bulundu. Koyun dalak örneklerinde hiç izolasyon yapılamadı. Tavuklardan alınan 300 örnekten 3 farklı serogrub ve 4 farklı serotipe ait 13 (% 4.83) adet Salmonella suşu izole edilmiştir. İnce bağırsak içeriklerinden 3 adet S. typhimurium, 1 adet S. gallinarum 1 adet S. pullorum, karaciğer örneklerinden 3 adet S. neıvington, 1 adet S. typhimurium ve S. gallinarum ve dalaklardan ise 2 adet S. newington ve 1 adette S. gallinarum izole edilmiştir, izolasyon oranı ince bağırsak içeriklerinden ve karaciğer örneklerinden % 5, dalak örneklerinden ise % 3 olarak bulunmuştur. Tavukların dalak ve karaciğerlerinden S. Newington'un Türkiye'de ilk izolasyonudur. 66 In this study, the samples of livers, spleens and small intestinal contents, belonging to the poultry, cattle and sheep which are taken from the slaughterhouses in Izmir, were microbiologically controlled to isolate Salmonella. For the study, 900 samples were examined. To isolate Salmonella in small intestinal contents, Müller- Kauffman Tetrathionate broth, Rappaport-Vassiliadis broth and Selenite-F broth were used. For the isolation of Salmonella in livers and spleens samples, Salmonella-Shigella agar, Brilliant Green agar and MacConkey agar were used. In these samples we examined 26 Salmonella strains belonging to six different serogroups (B, C2, C3, Dx, Ex, E2) and seven different serotypes were isolated and the rate of isolation is found as 2.88 %. In 300 samples taken from cattle, 3.3 % Salmonella strains belonging to five different serogroups and serotypes were isolated. In small intestinal contents S. chincol S. emek and S. typhimurtum, in livers 2 S. newington, 2 S. anatum and 1 S. typhimurtum and in spleens 2 S. anatum were isolated. The rate of isolation was found 3 % for small intestine content, 5 % for livers and 2 % for spleens. This is the first isolation of S. chincol and S. emek and also the first isolation of S. newington in cattle in Turkey. In 300 samples taken from the sheep, 2 S. typhimurtum. and 1 S. anatum were isolated. The rate of isolation is 1 %. In small intestinal contents S. typhimurium and in liver samples S. typhimurtum and 67S. anatum were isolated. The rate of isolation is 1 % in small intestinal contents and 2 % in liver samples. In sheep's spleen samples no isolation was made. In 300 samples taken from the poultry 13 Salmonella strains (4.83 %) belonging to 3 different serogroups and 4 different serotypes were isolated. In small intestinal contents 3 S. typhimurium, 1 S. gallinarum, 1 S. puRorum, In liver samples 3 S. newington, 1 S. typhünurium. and S. gaUinarum; an in spleen samples 2 S. newington and 1 S. gallinarum were isolated. The rate of isolation was 5 % in liver and small intestinal content samples, % 3 in spleen samples. In Turkey this is the first isolation of S. newington in poultry spleen and liver. 68
Collections