Değişik ışık kaynakları ve şiddetlerinin broyler performansı ve karkas özelliklerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
6. ÖZET Bu araştırma, broylerlerin büyüme performansları üzerine ışık kaynağı (fioresan ve akkor ampul) ve ışık şiddetinin (3.5, 7.0 ve 14.0 lüks) etkilerinin ortaya konulması amacıyla, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Konya Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsü' nde yürütülmüş ve 1 günlük yaşta 744 adet Avian ticari hibrid broyler civciv kullanılmıştır. Deneme boyunca 1, 7, 14, 28, 42, 49 ve 56. günlerde tartımlar yapılmış ve 7, 14 ve 28. günlerde yapılan tartımlarda elde edilen canlı ağırlık ortalamaları arasındaki farklılıkların önemli olduğu tespit edilmiştir (PO.01). Ancak daha sonraki dönemlerde gruplar arası farklılıklar önemli bulunmamıştır. Ayrıca ışık kaynağının hiçbir tartım döneminde canlı ağırlığı önemli ölçüde etkilemediği ve ışık şiddetinin 28. gün tartımı da dahil olmak üzere ilk 4 haftalık sürede canlı ağırlığı önemli ölçüde etkilediği (P<0.01) görülmüştür. Deneme gruplarının günlük canlı ağırlık artış ortalamaları arasında ilk dönemlerde elde edilen önemli farklılıklar daha sonra ortadan kalkmıştır. Fioresan ışık kaynağının Akkor ışık kaynağına ve 3.5 lüksTük ışık şiddetinin diğer ışık şiddeti gruplarına göre her dönemde daha yüksek canlı ağırlık artışı sağladığı dikkati çekmektedir. Deneme grupları için hesaplanan günlük yem tüketimi miktarları ve yemden yararlanma değerlerine göre; Fioresan 3.5 lüks grubunun diğer 5 gruptan daha iyi yemden yararlanma değeri gösterdiği (1.850) söylenebilir. Işık şiddeti gruplarının yemden yararlanma değerleri incelendiğinde (1.893, 1.951 ve 1.969) 3.5 lüksün diğer ışık şiddeti gruplarına nazaran daha iyi sonuç verdiği dikkati çekmektedir. 65İncelenen kesim ve karkas özellikleri bakımından, 6, 7 ve 8. haftalarda birbirine uyumlu ve anlamlı bulgular elde edilememiştir. Işık kaynağının kesim ve karkas parçalarına ve oranlarına olan etkisi bulunmamıştır. Sadece 6. hafta kesiminde abdominal yağ ağırlığı ve oranının floresan lamba kullanılan grupta önemli derecede yüksek olduğu ve göğüs eti oranının ise düşük olduğu görülmektedir. Işık şiddetinin kesim ve karkas özellikleri üzerindeki etkisi tespit edilememiştir. Deneme gruplarında elde edilen mortalite değerleri (% 4.62-6.60) arasında istatistİki önemde her hangi bir farklılığa rastlanılamamıştır. Ayrıca hem ışık kaynağı hem de ışık şiddetinin mortalite üzerine etkili olduğunu gösteren herhangi bir bulguya rastlanılamamıştır. Bu araştırmada elde edilen verilerin ve literatür bilgilerin incelenmesi sonucunda, broylerlerde akkor ve floresan ışık kaynaklarının canlı ağırlık ve canlı ağırlık kazancı üzerine önemli bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Ticari broyler yetiştiriciliğinde, abdominal yağ birikimi açısından akkor lamba, daha az elektrik sarfiyatı açısından floresan lamba kullanılmasının uygun olacağı kanısına varılmıştır. 66 7. SUMMARY `Effects of various light sources in different light intensities of broiler performance and carcass traits` 744 avian commercial hybrid broiler day-old chicks were used to find out the effects of light source (fluorescent and incandescent bulb) and light intensity (3.5, 7.0 and 14.0 lux) on growth performance of broiler chicks. This research was carried out at The Konya Livestock Central Research Institute of Ministry of Agriculture and Rural Affairs. During the experiments, weights of chicks were carried out on 1st, 7th, 14th, 28th, 42nd, 49th and 56th days and it was found that the weights on 7th, 14th and 28th days were statistically significant (P<0.01). In addition, it was found that light sources did not effect on live weight in any period, however light intensities had a significant effect on live weight in the first 4 week period (P< 0.01). Important differences observed in averages daily live weight gain were not observed in later periods. Fluorescent light source group had higher live weight gain than incandescent light source group and light intensitiy of 3.5 lux had higher live weight gain than the other light intensitiies. It can be concluded that in the experimental groups, the fluorescent of 3.5 lux group had lower daily feed consumption and better feed conversion than the other 5 groups (1.850). Feed consumption under 3.5 lux light intensity was less than that under other groups. The feed conversion under 3.5, 7, and 14 lux were 1.893, 1.951 and 1.969 respectively. The 3.5 lux group had a better feed conversion than the other groups. 67Concerning slaughter and carcass quality no meaningful findings were found in the 6n, 7n and 8n weeks. It was observed that at the slaughter in the 6 week, the abdominal fat weight and ratio were sigficantly high and the breast meat ratio was quite low in the fluorescent lamp group. The effects of light intensity on slaughter and carcass traits were not able to be found. Differences among mortalities were not found statistically significant. In the light of the data obtained in this research and literature reports, it was concluded that incandescent and fluorescent light sources did not have any significant effects on live weight and live weight gains of broilers, however, in commercial broiler breeding using fluorescent light source of low light intensity would led to better results. 68
Collections