Farklı düzeylerde kaba ve kesif yem vermenin kuzularda besi performansına etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
7. ÖZET Bu araştırma, kaba ve kesif yemi sınırlı ve ad libitum vermenin Akkaraman ırkı erkek kuzuların besi performansına ve besi maliyetine etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada ortalama 2.5 aylık yaşta sütten kesilen, her grupta 8 baş olmak üzere, toplam 40 baş Akkaraman ırkı erkek kuzu kullanılmıştır. Deneme 56 gün sürdürülmüştür. Araştırmada, sınırlı yemleme yapılan kuzuların kuru madde (KM) ihtiyacı canlı ağırlığın % 4.5 'u olarak kabul edilmiştir. 1. gruba kesif ve kaba yem ad libitum olarak, 2. gruba KM ihtiyacının % 85 'i kesif yem, % 15'i kaba yem, 3. gruba % 85 kesif yem ve ad libitum kaba yem, 4. gruba ad libitum kesif yem ve % 15 kaba yem ve 5. gruba ad libitum kesif yem, 100 g/gür^aş kaba yem verilmiştir. Gruplarda sırasıyla, deneme sonunda ortalama canlı ağırlıklar; 40.19, 40.51, 40.61, 39.26 ve 41.69 kg, deneme süresince ortalama günlük canlı ağırlık artışları 312.1, 323.3, 313.3, 290.4 ve 333.8 g bulunmuş ve her iki özellik bakımından gruplar arası farklılıklar istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. Besi süresince ortalama günlük toplam yem tüketimleri 1.419, 1.412, 1.382, 1.429 ve 1.561 kg; 1 kg canlı ağırlık artışı için toplam yem tüketimleri ise 4.548, 4.372, 4.416, 4.927 ve 4.674 kg olarak bulunmuştur. Besi boyunca 1 kg canlı ağırlık artışı için tüketilen yem miktarı maliyeti, en düşük 65.059 TL ile 2. grupta görülmüştür. Bunu sırasıyla 65.189, 70.022, 71.317 ve 75.135 TL ile 3., 1., 5. ve 4. gruplar izlemiştir. En düşük maliyet gösteren 2. grup diğer gruplardan sırayla %0,1, %8, %10 ve %15 daha az maliyet göstermiştir. Sonuç olarak, entansif kuzu besisinde, yukarıda anılan oranlarda kaba ve kesif yemi sınırlı ve ad libitum vermenin besi performansını etkilemediği gözlemlenmiştir. Bu sonuçlardan kesif yemin, kaba yemden daha ucuz olması itibarıyla sınırlı kesif yem verilen 2. ve 3. gruplarda kesif yemden az da olsa tasarruf edildiği; ancak, 5. grupta günlük canlı ağırlık artışının diğerlerinden nisbeten yüksek olması ve daha kolay uygulanabilir olması nedeniyle kuzu besisinde ad libitum beslemenin de uygun olacağı anlaşılmaktadır. 28 8. İNGİLİZCE ÖZET (SUMMARY) The effect of restricted or ad libitum feeding with roughage and concentrated food on fattening performance of Akkaraman male lambs. 40 Akkaraman male lambs which 2.5 mounth of age and approximataly 23.0 kg of beginning live weight was used in study. The experiment was done in five groups consisting of 8 lambs in each; Group 1, ad libitum concentrate and roughage; Group 2, ad libitum concentrate and roughage of 1 5 % Dry Matter (DM) requirement (which was 4.5 % of live weight); Group 3, ad libitum roughage and concentrate of 85 % DM requirement; Group 4, ad libitum concentrate and roughage of 15 % DM requirement; Group 5, ad libitum concentrate and 100 g/day/animal roughage. For statistical analysis Oneway ANOWA was used. At the end of the experiment avarage live weight of the each group were 40.19, 40.51, 40.61, 39.26 and 41.69 kg respectively, daily live weight gains were found as, 312.1, 323.3, 313.3, 290.4, and 333.8 g; daily consumption of concentrate were 1.419, 1.412, 1.382, 1.429 and 1.561 kg. The feed efficinecies of the each groups were estimated as 4.548, 4.372, 4.415, 4.927 and 4.674 kg and the differences between groups nonsignificant. The cost price of food consumption per kg live weith were found as 70.022, 65.059, 65.189, 75.135 and 71.317 in groups respectively. The second group had the lowest cost price and the fourth group the highest. As a result, restricted or ad libitum feeding with roughage and concentrate were not effect the fattening performance of lambs. However, there was economically advantage of restricted feeding with concentrate. Nevertheless, with respect of usefulness and high performance, ad libitum feeding was found as advisable. 29
Collections