Broylerlerde ilave verilen Vitamin E ve Vitamin C`nin canlı ağırlık artışına etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
6. ÖZET S.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyokimya (VET) Anabilim Dalı YÜKSEK LİSANS TEZİ / KONYA 1999 Ragıb Öney Broylerlerlerde İlave Verilen Vitamin E ve Vitamin C'nin Canlı Ağırlık Artışına Etkileri Bu çalışmada broyler civcivlerin yemlerine ilave edilen vitamin E ya da vitamin C veya vitamin E vitamin C karışımının kan vitamin E düzeylerine, canlı ağırlık artışı ve yemden yararlanma oranlan üzerine etkileri araştırıldı. Çalışmaya 70 Ross PM3 ırkı 0 günlük broyler civcivle başlandı. Çalışma başlangıcında kesilen 10 adet civciv 0. gün plazma vitamin E düzeylerinin saptanmasında kullanıldı. Kalan 60 civciv 15'er civcivden oluşan 4 gruba ayrıldı. İlk 15 civciv kontrol grubunu oluştururken, 1. grubun yemlerine 150 mg/kg vitamin E, 2. grubun yemlerine 250 mg/kg vitamin C, 3. grubun yemlerine 150 mg/kg vitamin E + 250 mg/kg vitamin C ilave edildi. Civcivlerin 15, 30 ve 42. günlerde canlı ağırlıkları belirlendikten sonra alınan kan örneklerinde vitamin E düzeyleri ölçüldü. Broylerlerin yemlerine vitamin E ilavesinin plazma vitamin E düzeylerini anlamlı düzeyde artırdığı, ancak vitamin E ve vitamin C'nin birlikte verildiği grupta 15 ve 30. günlerdeki artışın çok daha yüksek olduğu gözlenmiştir (P<0.01 ve P<0.005 ). Bu bulgunun canlı ağırlık artışına da yansıdığı, vitamin C'nin canlı ağırlık artışıyla birlikte yemden yararlanma oranını yükselttiği, buna karşın vitamin E ya da vitamin E + vitamin C verilen grupta gözlenen canlı ağırlıktaki düşmeler vitamin E ilavesinin yararlı olmadığını, vitamin C ilavesinin canlı ağırlık artışı ve yemden yararlanma oranını iyileştirerek ekonomik açıdan katkı sağlayacağı söylenebilir. 39 7. SUMMARY S.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyokimya (VET) Anabilim Dalı YÜKSEK LİSANS TEZİ /KONYA 1999 The Effects of Supplementary Vitamin E and Vitamin C to Body Weight Gain in Broiler Chicks In this study, the effects to the blood vitamin E level, increase of living weight and the benefit rate from the food of supplementary vitamin E, vitamin C or mixture of vitamin E and vitamin C to the feeds of broilers chicks were inspected. The study started with 70 Ross PM3 type 0 days old broiler chicks. Ten chicks slaughtered at the beginning of the study were used to determine the 0th day plasma vitamin E level. The remaining 60 chicks were divided into four groups of 15. While the first 15 chicks were used as a control group, the following supplementary vitamins were added to the food of the chicks. The first group were supplemented with 150 mg/kg vitamin E, the second group with 250 mg/kg vitamin C and the third group with 150 mg/kg vitamin E + 250 mg/kg vitamin C. The level of vitamin E was determined from the blood samples taken after determining the living weight of the chicks on days 15,30 and 42. It has been observed that the supplement of vitamin E had significantly increased the plasma vitamin E level in the broiler chicks, while the increase on days 15 and 30 in the third group (mixture of vitamin E and vitamin C) was much higher (P<0.01 and P<0.005). It has been observed also that, this increase had reflections on the living weight increase, vitamin C while contributing to the living weight increase, had incremented the rate of food utilisation. On the other hand the decrease in the living weight of the group supplemented with vitamin E or with the mixture of vitamin E and vitamin C showed that the supplement of vitamin E had no benefit. As a result the supplement of vitamin C contributing to the living weight increase and to the food utilisation will contribute also to the economy. 40
Collections