Kazlarda farklı kaba yem kaynaklarının sindirilebilirliklerinin tespiti ve büyüme performansı üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
6. ÖZET S. Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı DOKTARA TEZİ/KONYA-2000 Cavit ARSLAN Danışman Doç. Dr. Fatma İNAL Kazlarda Farklı Kaba Yem Kaynaklarının Sindirilebilirüğinin Tespiti ve Büyüme Performansı Üzerine Etkisi Bu araştırma, kazlarda farklı kaba yem kaynaklarının (yonca unu, çayır kuru otu, şeker pancarı posası) sindirilme derecelerini ve büyüme performansı üzerine etkilerini belirlemek amacıyla iki deneme halinde yürütülmüştür. Deneme I'de; 15 adet, 1 yaşında, yerli erkek kaz kullanılmıştır. Kaba yemlerin besin madde sindirilebilirliği zorla yedirme tekniğiyle belirlenmiştir. Kazlar 3 gruba ayrılmışlardır. Her kaz grubunda, her dönemde farklı kaba yemin besin madde sindirimi denenmiştir. Toplam 4 period sindirim denemesi yapılmıştır. Yonca unu, çayır kuru otu ve şeker pancarı posasında kuru madde, organik madde, ham protein, ham yağ, hana selüloz, NDF, ADF sindirilebilirlikleri sırasıyla % 46.23, 38.27 ve 44.29; 47.86, 41.16 ve 47.56; -20.94, -116.98 ve -173.16 (PO.0000); 46.97, 63.68 ve 11.64 (PO.0000); 43.81, 27.87 ve 25.53 (PO.0000); 22.80, 29.26 ve 45.72 (PO.0001); 6.94, 16.15 ve 19.76 olarak tespit edilmiştir. Deneme H'de; 51 adet günlük kaz civcivi kullanılmıştır. İlk 2 hafta ortak besleme yapılmıştır. Üçüncü haftanın başında kazlar üç gruba ayrılmışlardır.3-10. haftalarda farklı kaba yemler (yonca unu, çayır kuru otu, şeker pancarı posası) ve konsantre yem ayrı ayrı yemliklerde verilmiştir. Konsantre yem miktarı; üçüncü haftada kaz basma 100 g/gün olarak başlamış, her hafta 50 g artırılmış, altıncı haftadan itibaren konsantre yem artırılmamıştır. Onbirinci hafta her kaba yem grubu kendi içinde ikiye ayrılmıştır. Birinci grup; kuru madde esasına göre rasyonun % 25 'ini kaba yem + % 75 'ini konsantre yem oluşturacak şekilde ve 44yemler homojen karıştırılarak verilmiştir. İkinci grup; kaz başmal 85 g/gün konsantre yem + ad libitum kaba yem olacak şekilde, kaba ve konsantre yemler ayrı ayrı yemliklerde 6 hafta süreyle verilmiştir. Kaba yemin rasyonun % 25 'ini oluşturacak şekilde konsantre yemle karıştırılarak verildiğinde; bitiş canlı ağırlığı, yonca unu, çayır kuru otu ve şeker pancarı posası gruplarında 4059.83, 4 172.8 İve 2976.93 g olarak gerçekleşmiş ve şeker pancarı posası grubu diğer gruplardan önemli derecede farklı (P<0.0000) bulunmuştur. Ad libitum kaba yem verilen gruplarda ise aynı sıraya göre canlı ağırlık; 4001.20, 4332.30 ve 4056.05 g olarak bulunmuş; gruplar arasında farklılık oluşmamıştır (P>0.05). Kaba ve konsantre yemler ayrı ayrı verildiği zaman, kazların kaba yemleri oldukça az tükettikleri tespit edilmiştir. Deneme II sonunda; her gruptaki kazların en hafif ve en ağırları ayrılarak her gruptan 6'şar tane kaz kesilerek karkas özellikleri incelenmiştir. Kuru madde bazında % 25 kaba yemin oluşturduğu yonca unu, çayır kuru otu ve şeker pancarı posası gruplarında karkas ağırlıkları; 2832.07, 2869.23 ve 1928.22 g (PO.0000), karkas randımanı % 69.40, 67.73 ve 64.15 olarak (PO.0001) bulunmuştur. Ad libitum kaba yem tüketen gruplarda ise; karkas ağırlıklar aynı sıraya göre 2832.27, 2804.00 ve 2830.93 g (P>0.05), karkas randımanı % 70.98, 66.02 ve 69.20 olarak (PO.0001) bulunmuştur. 45 7. SUMMARY S. Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı ÜOKTARA TEZİ/KON YA-2000 The Determination of Digestibility of Different Nutrient Some Roughage Sources and Their Effects on Growth Performance in Geese This study was carried out to determine the effects of different roughage sources (alfalfa meal, grass meal, sugar beet pulp) on nutrient digestibility degree and growth performance in geese. The research was consisted of two experiments. In experiment I; 1 5 one year old male native geese were used. Nutrient digestibility degree of roughage were determined by force feeding method. Geese divided into 3 groups. Each geese group were examined different roughage in each period. Totally 4 digestibility period were carried. Digestibility level of dry matter, organic matter, crude protein, ether extract, cellulose, NDF and ADF in alfalfa meal, grass meal and sugar- beet pulp were established 46.23, 38.27 and 44.29; 47.86, 41.16 and 47.56; -20.94, -116.98 and -173.16 (P=0.0000), 46.97, 63.68 and 11.64 (P=0.0005), 43.81, 27.87 and 25.53 (P=0.0003), 22.80, 29.26 and 45.72 (P=0.0001); 6.94, 16.15 and 19.76 % respectively. In experiment II; 51 one day old native geese chicks were used. Chicks were fed jointly in first two weeks. At the begining of the third week geese were divided into three group. In 3-10 weeks through roughage (alfalfa meal, grass meal and sugar beet pulp) and concentrate were offered separately feeder. In the third week concentrate was offered 100 g/day/bird and increased 50 g up to sixth weeks in weekly and roughage ad libitum. From sixth week concentrate wasn't increased. In eleventh week each group divided into two group and roughages were offered two form up to sixth week.. First group were fed in dry matter base of ration 25 % roughage + 75 % concentrate with mixing homogenous. Second group were fed 185 g/day concentrate and ad libitum roughage separately feeder. 46In dry matter base of ration 25 % roughage with mixing concentrate, finishing live weight in alfalfa meal, grass meal and sugar beet pulp groups were found 4059.83, 4172.81 and 2976.93 g respectively and sugar beet pulp group was significantly differ other groups (P=0.0000). Among the ad libitum roughage groups live weight were found 4001.20, 4332.30 and 4056.05 g with the same order and there were not differences among the groups (P>0.05). It was determined that when concentrate and roughage were offered separately quite consume roughage by gees. At the end of the trial II, the lowest and the highest weight geese separated from each group and 6 geese were slaughtered and investigated carcass quality. In dry matter base of ration 25 % roughage mixing concentrate alfalfa meal, grass meal and sugar beet pulp groups carcass weight were found 2832.07, 2869.23 and 1928.22 g (P=0.0000), carcass rate 69.40, 67.73 and 64.15 % (P=0.0002) respectively. In ad libitum groups carcass weight in alfalfa meal, grass meal and sugar beet pulp 2832.27, 2804.0 and 2830.93 (P>0.05), carcass rate 70.98, 66.02 and 69.20 % (P=0.0012) were found respectively. 47
Collections