Çeşitli içeceklerdeki antioksidan kapasitenin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
6. ÖZET S.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyokimya (Tıp) Anabilim Dalı YÜKSEK LİSANS TEZİ / KONYA-2001 CEMİLE MUHTEŞEM ÜNLÜ Danışman Prof. Dr. İDRİS MEHMETOĞLU Çeşitli İçeceklerdeki Antioksidan Kapasitenin Araştınlması Sunulan çalışmada, halk tarafından içecek olarak tercih edilen yeşil çay, siyah çay, adaçayı, kekik ve ıhlamur ekstraktlarının antioksidan kapasitelerinin (AOK) araştırılması amaçlandı. Çalışma için bitkilerin %10Tuk ekstraktları hazırlandı. Taze koyun karaciğeri homojenatlarında belli inkübasyon ortamında otooksidasyona bağlı olarak oluşan malondialdehid (MDA) düzeylerinin ortama ilave edilen ekstraktla inhibisyonu bulunarak, antioksidan kapasite hesaplandı. Yapılan hesaplamalar sonucu bulunan antioksidan kapasiteler büyükten küçüğe doğru, kekik (%51.3), yeşil çay (%41.7), ıhlamur (%23), adaçayı (%17) ve siyah çay (%12.5) şeklinde idi. Böylece, kekiğin antioksidan kapasitesi en yüksek çıkarken, siyah çayınki en düşüktü. Bu bitkilerdeki antioksidan kapasite yapılarındaki flavonoidlerden kaynaklanmaktadır. 57Sonuç olarak, çalıştığımız bitkilerde farklı antioksidan kapasiteler bulmamıza rağmen, tümünün sağlığa yararlı olduğu söylenebilir. Siyah çayın AOK' sinin düşük, fakat tüketiminin fazla olması, kekiğin ise en yüksek AOK'ye sahip olması çok önemli bulgulardır. 58 7. SUMMARY Investigation of Antioxidant Capacity of Some Beverages In the presented study, we have aimed to investigate the antioxidant capacities (AOC) of green tea, black tea, sage, thyme and lime flower which are prefered by the common people as beverages. For this purpose, we prepared 10% extracts of these beverages. The antioxidant capacity was calculated by measuring the levels of malondialdehyde (MDA) which is produced as a result of autoxidation of fresh sheep liver homogenates at a certain incubation time and then inhibited by the extracts of the beverages. The antioxidant capacities of thyme, green tea, lime flower, sage and black tea were found as; 51.3%, 41.7%, 23%, 17% and 12.5%, respectively. Thus, the antioxidant capacity of thyme was the highest, that of black tea was the lowest. The antioxidant capacity of these beverages is a result of their flavonoid contents. In conclusion, although, these beverages show different antioxidant capacities, they all are beneficial for health. The lowest AOC, but the higher consumption of black tea and the highest AOC of thyme are significant findings. 59
Collections