İlköğretim çağındaki çocuklarda el hijyeni
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
6. ÖZET S.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Mikrobiyoloji (VET) Anabilim Dalı Yüksek lisans tezi/Konya-200 1-09-27 A. Günseli SARIKAYA İlköğretim Çağındaki Çocuklarda El Hijyeni Araştırma ilköğretim çağındaki çocukların sağlıklarını korumalarına ilişkin bilgi, tutum ve davranışlarını, bunu etkileyen faktörleri belirlemek ve bulgular doğrultusunda okul sağlığı hizmetleri ile ilgili öneriler ortaya koymak amacıyla Konya il merkezinde bulunan 3 ilçedeki (Meram-Karatay-Selçuklu) 6 merkez ilköğretim okulundaki 300 öğrenci üzerinde araştırma yapıldı. Veriler 300 öğrencinin el ve parmak aralarından steril sıvapla örnek alınarak toplandı. Alman örnekler koyun kanlı ağara ve Mac conkey ağara ekimleri yapıldı. Üreyen izolatlann identifıkasyon ve izolasyonları için gerekli testler yapıldı. Araştırma sonucunda, Konya merkez ilçeleri olan Selçuklu, Meram ve Karatay da bulunan 6 okuldaki 300 öğrenciden alınan sıvap örneklerinden 111 (%37) S. aureus, 24 (%8) S.epidermidis, 28 (%9,3), S. Intermedius, 27 (%9) S. hyicus ssp. hyicus, 1 (%0,3) S. capitis, 1 (%0,3) S. cohnei, 9 (%3) Streptococcus ssp. 5 (%0,66) Bacillius ssp., 2 (%0,66) Klebsiella ssp., 35 (%1 1,8) Mantar ssp. izolasyonu yapıldı. Araştırma, öğrencilerin hijyen konularında yetersiz bilgiye sahip olduğu, ilköğretim ders programlarında hijyen ve sağlık konusuna az yer verildiğini ve ailelerin hijyen bilgilerinin yetersiz olduğunu gösterdi. İlköğretim ağırlık noktalarından birini sağlık eğitimi oluşturmalıdır. İlköğretim okullarında Sağlık Eğitimi, başta Hayat Bilgisi ve Fen Bilgisi dersleri olmak üzere tüm derslerle bütünleştirilerek verilmeli, öğretmen, sağlık personeli ve aile işbirliği içinde sağlık konusunda bilgili ve bilinçli öğrenciler yetiştirilmelidir. 26 7. SUMMARY The research was carried out a total of 300 students from 6 primary schools in 3 townships (Meram, Karatay, Selçuklu) that are located in the Konya to determine the level of knowledge, the manner and the behavior concerning the children's habitat of protecting their healths. The factors where effected those given above and the suggentions on the school health service were discussed. The samples were collected from the areas between the fingers and hands of the students by means of sterilized swap. At the end of the research, the samples which were taken from 300 students from 6 schools in the central Konya townships (Selçuklu, Karatay, Meram). Ill (%37) S.aureus, 24 (%8) S.epidermidis, 28 (%9,3) S. intermedins, 27 (%9) S.hyicus ssp. hyicus, 1 (%0,3) S. capitis, 1 (%0,3) S.cohnei, 9 (%3) Streptococcus ssp 5 (%0,66) Bacillius ssp., 2 (%0,66) Klebsiella ssp. and 35 (%11,8) Some fungi ssp. were isolated. The research has shown that the students have insyfficient knowledge on the hygiene. The importance of hygiene was determined to be given less priority in the currizulum. The family were also seen not to take hand hygien seriously. Health training is one of the few fundmental responsibilities of the first education. In the primary school, health training must be given by all the lectures on sciences. Well-informed students must be grown up in coorperation of the teachers, health personals and families. 27
Collections