Broyler civcivlerde deneysel salmonella enteritidis enfeksiyonu üzerine normal bağırsak mikroflorasının ve laktozun etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
6 ÖZET S.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Mikrobiyoloji (VET) Anabilim Dalı DOKTORA TEZİ / KONYA - 2001 Salih YURTALAN Broyler Civcivlerde Deneysel Salmonella enteritidis Enfeksiyonu Üzerine Normal Bağırsak Mikroflorasmın ve Laktozun Etkisi Broyler civcivlerde laktozlu ve laktozsuz olmak üzere oral yolla verilen normal bağırsak mikroflorası kültürlerinin (identifiye edilmiş ve identifıye edilmemiş sekal anaerob kültürler ile ticari bir preparatm (Aviguard)); S. enteritidis 'in sekal ve organlara kolonizasyonu, horizontal bulaşması, her bir gram sekal içerikteki S. enteritidis 'in logıo tabanına göre sayısı ve koruma faktörü, serolojik değişme, sekal içerikteki pH ile canlı ağırlık artışı üzerine etkisi araştırıldı. Bir günlük civcivler; 1) sekal kültür ve laktoz verilmeyen grup (kontrol grubu), 2) yemlerine % 5 laktoz, 3) identifiye edilmemiş sekal kültür, 4) identifiye edilmemiş sekal kültür ve % 5 laktoz, 5) identifiye edilmiş sekal kültür, 6) identifiye edilmiş sekal kültür ve % 5 laktoz, 7) ticari bir preparat (Aviguard) ve 8) ticari bir preparat (Aviguard) ile % 5 laktoz verilen gruplar olmak üzere sekiz gruba rastgele ayrıldı. Laktoz 2., 4., 6. ve 8. gruplardaki civcivlerin yemlerine, kuluçkadan çıkış gününden itibaren çalışmanın bittiği 2 1. güne kadar % 5 oranında ilave edildi. İdentifiye edilmiş ve edilmemiş sekal kültürler SPF tavukların sekumundan elde edildi ve kuluçkadan çıktıkları gün civcivlerin kursak içine 107 CFU/0.5 mi miktarında verildiler. İdentifiye edilmiş sekal kültür, Citrobacter freundii, Pseudomonas alcaligenes, E. coli, Enterobacter cloacae, Escherichia spp., Klebsiella pneumoniae, Enterococcus faecium, Enterococcus faecalis, Enterococcus gallinarum ve iki farklı Lactobacillus spp. suşlanndan oluşturuldu. Bütün gruplardaki civcivler, her gruptan eprüve edilmeyen 5 'er adet civciv hariç, 3. günde 10 CFU/0.5 mi 92miktarında S. enteritidis ile kursaklarına inoküle edilerek eprüve edildiler. Civcivler 10. ve 21. günlerde kesildiler. S. enteritidis 'in sekal kolonizasyonunda, kontrol grupları ile karşılaştırıldığında 10. günde 7., 8., 5., 6. ve 4. gruplarda (PO.01) ve 3. grupta (PO.05); 21. günde ise 7. grupta (P<0.05) istatistiki olarak önemli oranda azalma tespit edildi. Civcivlerin sekumunda tespit edilen ortalama S. enteritidis sayısında, 10. günde 5., 7., 8., 6., 4., 3., ve 2. gruplarda (PO.01); 21. günde ise 8. grupta (PO.01), 7., 4., ve 6. gruplarda (PO.05) istatistiki olarak önemli oranda azalma tespit edildi. S. enteritidis 'in organlara kolonizasyonunda, 10. günde 8., 5., 6., 7. ve 4. gruplarda (PO.01) ve 3. grupta (PO.05); 21. günde 8. grupta (PO.01) istatistiki olarak önemli oranda azalma tespit edildi. Civcivlerin yemlerine laktozun ilave edilmesinin, 10. ve 21. günlerde kesilen bütün gruplarda, sekal pH'yı azalttığı ve çoğu gruplarda da normal sekal mikroflora kültürlerinin etkilerini arttırdığı tespit edildi. Kontrol grupları ile karşılaştırıldığında, canlı ağırlık artışında 10. günde sadece 7. grupta (PO.05), 21. günde ise 4., 5. ve 6. (PO.01) gruplarda istatistiki olarak önemli oranda azalma tespit edilirken diğer gruplardaki değişiklikler önemli bulunmadı. Bu çalışmada kontrol grupları ile karşılaştırıldığında, S. enteritidis 'in sekal ve organlara kolonizasyonunu, horizontal bulaşmasını ve her bir gram sekal içerikte bulunan S. enteritidis sayışım azaltmada kullanılan identifiye edilmiş ve edilmemiş sekal kültürlerin ve Aviguard'ın hepsi de etkili olmakla birlikte, en başarılı sonuçların sırasıyla; 10 ve 21 günlük civcivlerde elde edilen sonuçlar birlikte değerlendirildiğinde 8., 7., 6., 5., 4., 3. ve 2. gruplarda; sadece 10 günlük civcivlerde 8., 5., 7., 6., 4., 3. ve 2. gruplarda ve 21 günlük civcivlerde ise 8., 7., 4., 3., 6., 5. ve 2. gruplarda gerçekleştiği belirlendi. Sonuç olarak, normal bağırsak mikroflora kültürlerinin broyler civcivlerde S. enteritidis enfeksiyonlarını azalmada etkili olduğu ve diğer metotlarla birlikte Salmonella ile mücadele programlarının faydalı bir parçası olabileceği kanaatine varıldı. 93 7 SUMMARY Effect of Normal Gut Microflora and Dietary Lactose on Experimental Salmonella enteritidis Infection in Broiler Chickens The effect of oral inoculation with normal gut microflora cultures (defined and undefined cecal anaerob cultures and a commercial product (Aviguard)) with or without dietary lactose on cecal and organ colonization, horizontal transmission of S. enteritidis, the protection factor and the mean logio number of S. enteritidis per gram of cecal contents, seroconversion, the pH of the cecal contents and weight gain were investigated in broiler chicks. One day old chicks were randomly divided into eight groups and provided 1) no cecal cultures and no lactose (control); 2) 5% lactose in the feed 3) undefined cecal culture; 4) undefined cecal culture and 5% lactose; 5) defined cecal culture; 6) defined cecal culture and 5% lactose; 7) a commercial product (Aviguard); 8) a commercial product (Aviguard) and 5% lactose. Lactose was provided to the chicks in groups 2, 4, 6 and 8 as 5% of the feed ration from the day of hatching until termination of the study on day 21. Defined and undefined cecal cultures were prepared from the ceca of adult SPF chickens and administered to chicks contained 107 CFU/0.5 ml by crop gavage on the day of hatching. The defined cecal culture was composed of Citrobacter freundii, Pseudomonas alcaligenes, E. coli, Enter obacter cloacae, Escherichia spp., Klebsiella pneumoniae, Enterococcus faecium, Enterococcus faecalis, Enterococcus gallinarum and two strains of Lactobacillus spp. All chicks except five unchallenged contact chicks from each group were challenged with 104 CFU/0.5 ml S. enteritidis by crop inoculation at 3 days of age. The chicks were killed at 10 days and 21 days of age. Compared with the control groups, S. enteritidis cecal colonization was significantly decreased in the treatment groups 7, 8, 5, 6, and 4 (P < 0.01) and 3 (P < 0.05) on day 10,and in the treatment group 7 (P < 0.05) on day 21. The mean number of S. enteritidis in the ceca of the chicks was significantly decreased in the treatment groups 5, 7, 8, 6, 4, 3, and 2 (P < 0.01) on day 10, in the treatment groups 8 (P < 0.01) and 7, 4, and 6 (P < 0.05) on day 21.5. enteritidis organ colonization was significantly decreased in the treatment groups 8, 5, 6, 7 and 4 (P < 0.01) and 3 (P < 0.05) on day 10, and in the treatment group 8 (P < 0.01) on day 21. It was determined that providing lactose in the diet of chicks decreased cecal pH in all groups and increased the effects of normal cecal microflora cultures in many treatment groups on days 10 and 21. Compared with the control groups, the weight gain was significantly decreased only in the treatment group 7 (P < 0.05) on day 10 and in the treatment groups 4, 5, and 6 (P < 0.01) on day 21 and there were no significant differences in the other groups on days 10 and 21. The results of the present study indicated that all normal gut microflora cultures (defined and undefined cecal anaerob cultures and a commercial product (Aviguard)) in the treatment groups effectively decreased cecal and organ colonization and horizontal transmission of S. enteritidis and the number of S. enteritidis per gram of cecal contents as compared with the control groups. More successful results occurred in the treatment groups 8, 7, 6, 5, 4, 3 and 2 on days 10 and 21 together, 8, 5, 7, 6, 4, 3 and 2 on day 10 and 8, 7, 4, 3, 6, 5 and 2 on day 21, respectively. It was concluded that normal gut microflora cultures might be effective to reduce S. enteritidis infection in broiler chicks and a useful component of Salmonella control programs in poultry along with the other methods. 95
Collections