Türkiye`de yetiştirilen değişik orijinli kazların kuluçka, büyüme ve karkas özellikleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
6. ÖZET S.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı DOKTORA TEZİ/KONYA-2001 Muammer TÎLKÎ Danışman Prof. Dr. Şeref İNAL Türkiye'de yetiştirilen değişik orijinli kazların kuluçka, büyüme ve karkas özellikleri Bu araştırma, Türkiye'de yetiştirilen değişik orijinli kazların kuluçka, büyüme ve karkas özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Denemenin ilk aşamasında; Kars (înra), Isparta-Armutlu, Konya-Başkuyu ve Konya- Tatlıcak gibi Türkiye'nin değişik bölgelerinden seçilen, 2 yaşlı 20 dişi ve 4 erkek kaz kullanılmıştır. Yumurta verimi orijinlere göre sırası ile 39.4, 13, 11.4 ve 12.6 adet/kaz, yumurtlama periyodu 133, 75, 60 ve 73 gün olarak belirlenmiştir. Yumurta ve civciv ağırlığı bakımından orijinler arasındaki farklılıklar istatistiki olarak önemli bulunmuştur (PO.01). Döllülük oranı, kuluçka randımanı ve çıkım oram bakımından orijinlar arasında önemli bir farklılık gözlenmemiştir (P>0.05). Kuluçka süresince yumurtalarda ağırlık kaybı sırası ile % 12.92, 11.44, 11.38 ve 12.22 olarak belirlenmiştir. Denemenin ikinci aşamasında; 25 înra, 18 Başkuyu, 15 Armutlu ve 15 Tatlıcak (toplam 73) kaz kullanılmıştır. Her gruptan 6 erkek ve 6 dişi kaz, 26. haftada kesilmiştir. Erkek kazların çıkım ve 25. hafta canlı ağırlıkları arasında önemli farklılıklar belirlenmiştir (PO.05). Dişi kazların çıkım ağırlıkları arasında (P<0.01), 25. hafta canlı ağırlıkları arasında ise (PO.001) düzeyinde önemli farklılıklar belirlenmiştir. Erkek kazlar arasında en fazla canlı ağırlık artışı înra, Tatlıcak ve Başkuyu erkek kazlarında 5-6. haftalar arasında, Armutlu erkek kazlarında ise 4-5. haftalar arasındadır. Dişi kazlarda canlı ağırlık artışının en fazla olduğu hafta înra, Armutlu ve Başkuyu kazlarında 5- 6. haftalar arası, Tatlıcak kazlarında ise 4-5. haftalar arasındadır. Erkek kazlar arasında ayak, taşlık ve sırt ağırlığı bakımından (PO.05), baş ağırlığı ve kalp oram bakımından (PO.01), kan ağırlığı bakımından (PO.001) düzeyinde önemli istatistiki farklılıklar belirlenmiştir. Dişi kazlar arasında tüy, taşlık ve but ağırlığı ile kan ve baş oranı arasında (PO.05); kan, baş, ayak, kanat ağırlığı arasında (PO.01); sıcak karkas, kalp, karaciğer, soğuk karkas, göğüs ve sırt ağırlığı ile kalp ve karaciğer oram arasında (PO.001) düzeyinde önemli farklılıklar bulunmuştur. 69 7. SUMMARY S.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı DOKTORA TEZÎ/KONYA-2001 Muammer TİLKİ Danışman Prof. Dr. Şeref İNAL Hatching, growth and carcass traits of different originated geese rearing in Turkey. The study was carried out to determine hatching, growth and carcass traits of different originated geese rearing in Turkey. In the first stage of the experiment; geese selected from different regions of Turkey, Kars (Inra), Isparta-Armutlu, Konya-Başkuyu and Konya-Tathcak, 20 female 4 male two years aged geese were used. Egg production were 39.4, 13.0, 11.4 and 12.6 number/geese, and egg laying period were 133, 75, 60 and 73 days respectively. There were statistically significant differences among the origins' egg weight and hatched chick weight (PO.01). But there were no significant differences among origins fertility, hatchability, hatchability of fertil eggs (P>0.05). Egg weight loss proportions during incubation for the experimental groups were 12.92, 1 1.44, 1 1.38 and 12.22 % respectively. In the second stage of the experiment; 25 Inra, 15 Armutlu, 15 Tathcak and 18 Başkuyu geese were used (total 73 geese). From every group, 6 females and 6 males slaughtered at the end of the experiment. The differences among hatched chick weight and 25 th week live weight of male geese was statistically significant (PO.05). In addition, there were significant differences for both hatched chick weight (PO.01) and 25 th week live weight (PO.001) of female geese. Live weight gains were highest for Inra, Tathcak and Başkuyu male geese in week 5- 6, and 4-5 week for Armutlu male geese. Live weight gains were highest for Inra, Armutlu and Başkuyu in week 5-6 and 4-5 week for Tathcak female geese. Among male geese, the differences were statistically significant for foot, gizzard and back weights (PO.05), head weight and heart ratio to the body (PO.01), blood and heart weight (PO.001). Among female geese, the differences for feather, gizzard and thigh weight, blood and head ratio to the body were statistically significant (PO.05); for blood, head, leg, wing ; weight (PO.01); hot carcass, heart, liver, cold carcass, breast and back weight, heart and liver ratio to the body were significant too (PO.001). 70
Collections