Kanatlı rasyonlarında fındık yağı kullanımının performansa ve hayvansal ürünlerin yağ asit kompozisyonuna etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
6. ÖZET S.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı DOKTORA TEZÎ/KONYA-2002 ` Kanatlı Rasyonlarmda Fındık Yağı Kullanımının Performansa ve Hayvansal Ürünlerin Yağ Asit Kompozisyonuna Etkisi ` Sadi ÇETİNGÜL Danışman Prof. Dr. Fatma İNAL Bu araştırma, kanatlı rasyonlanna enerji kaynağı olarak ilave edilen fındık ve ayçiçeği yağının yağ asidi kompozisyonlarının, ürünlere hangi ölçüde yansıdığı ve bu yağların yumurta tavuklarında verim ile etlik piliçlerde büyüme performansı üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma üç deneme şeklinde yürütülmüştür. Deneme l'de ayçiçek ve fındık yağlarının yağ asidi kompozisyonları belirlenmiştir. Ayçiçek ve fındık yağlarında oleik, linoleik ve ünolenik asit oranları sırasıyla; % 23.61 ve 82.47; 62.80 ve 9.41; 0.14 ve 0.09 olarak bulunmuştur. Deneme 2'de her iki yağ % 1.5 ve % 3 düzeylerinde, ayrıca % 1.5+1.5 karışım şeklinde yumurta tavuklarının yemlerine katılmış, tavuklarda verim performansı ve yumurta sarışındaki yağ asitleri tespit edilmiştir. 135 gün sürdürülen bu denemede her grupta 160 adet olmak üzere toplam 800 adet yumurtacı tavuk kullanılmıştır. Kontrol grubunun yemine yağ ilave edilmemiştir. Yumurta verimi ortalamaları kontrol (yağsız), % 1.5 ayçiçek yağlı grup, % 1.5 fındık yağlı grup, % 3 fındık yağlı grup ve % 3 karışım yağlı grupta sırasıyla % 94.96±0.31, 94.44±0.35, 95.11±0.27, 94.63±0.32 ve 95.19±0.26 bulunmuştur (P>0.05). 54Çatlak, kırık, kabuksuz ve anormal büyüklükteki yumurtaların ele alındığı hasarlı yumurta verileri % 5.26±0.28, 5.19±0.33, 4.16±0.21, 4.34±0.29 ve 4.74±0.24' dır (PO.005). Fındık yağı hasarlı yumurta oranlarını azaltmış, satılabilir yumurta oranlarını artırmıştır. Yumurta tavuklarında günlük yem tüketimi, % 3 fındık yağı ve % 3 karışım yağ kullanılan gruplarda daha düşüktür (PO.005). Fındık yağının % 1.5 yerine % 3 kullanılmasıyla yem tüketimi azalmıştır. Yem tüketimleri 122.08±0.56 ile 117.85±0.59 arasında gerçekleşmiştir. Yemden yararlanma (kg yem/kg yumurta) yönünden gruplar arasında farklılıklar oluşmuş, fındık yağlı grupların ve karışım yağlı gurubun yemden yararlanma değeri ayçiçek yağlı grup ve kontrol grubundan daha iyi çıkmıştır. Denemenin tamamı değerlendirildiğinde % 1.5 ayçiçek yağlı grupta 2.18±0.02 olmuş, diğer gruplarda; kontrol 2.14±0.01, % 1.5 fındık yağlı grupta 2.11±0.02, % 3 fındık yağlı grupta 2.09±0.01 ve % 3 karışım yağında 2.09±0.02 olarak tespit edilmiştir. Denemenin başında, ortasında ve sonunda gruplardan alınan yumurtalarda ağırlık, özgül ağırlık, yumurta şansı rengi tespit edilmiştir. Son dönem itibariyle ayçiçek yağı verilen grubun yumurta şansı renginin düşük olduğu gözlenmiştir. (P<0.05). Yumurta kolesterol değerleri bakımından gruplar arasında belirgin bir farklılık oluşmamıştır. Yumurta şansında oleik asit, linoleik asit, linolenik asit, doymamış/doymuş yağ asitleri, omega 6/omega 3 oranlannda gruplara göre önemli değişiklikler belirlenmiştir. Deneme 3 aym yağ kaynaklannm etlik piliçlerde performansa, but, göğüs ve iç yağlarındaki yağ asitleri üzerine etkilerini belirlemek için yapılmış ve toplam 600 adet etlik civcivle 6 hafta sürdürülmüştür. Gruplar ilk üç hafta % 2.5 ayçiçek yağı, % 2.5 fındık yağı, % 5 fındık yağı, % 5 ayçiçek+fındık yağı (50:50) ilave edilen etlik civciv yemleri ile beslenmişler, 21. günden itibaren aym yağlann % 2.5 olanları % 3, % 5 olanlan % 6 'ya çıkarılarak hazırlanan etlik piliç yemlerine geçilmiştir. Etlik piliçlerin deneme sonu canlı ağırlıklan sırasıyla 1273.0±51.24, 1428.0±22.54, 1422.6±24.62 ve 1439.2±23.60 g olarak bulunmuştur (PO.005). Canlı ağırlık artışı bakımından ayçiçek yağı verilen grup geride kalmıştır (P<0.005). Toplam yem tüketimi, yemden yararlanma oranları bakımından farklılıklar oluşmuş, karkas ağırlıklan, karkasta but, göğüs ve iç yağ yağ oranlan bakımından bariz farklılıklar oluşmamıştır. 55But, göğüs ve iç yağda ayçiçek ve fındık yağı kullanımına bağlı olarak oleik, linoleik, linolenik asit, tekli doymamış yağ asitleri, çoklu doymamış yağ asitleri oranlarında farklılaşmalar olmuştur. îç yağda, göğüs ve but yağlarına göre daha fazla doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri, daha az miktarda doymuş yağ asitleri tespit edilmiştir. Yumurtacı tavuklarda verim performansı ve yumurtadaki yağ asitleri dağılımı bakımından en iyi sonuçlar % 3 fındık yağı kullanılan gruptan, etlik piliçlerde besi performansı, karkas özellikleri ve yağ asitlerinin dokulardaki dağılımı bakımından en iyi sonuçlar ayçiçek ve fındık yağının birlikte verildiği gruptan elde edilmiştir. T.C. TÜKSEKOGRETIİ KÜML* MIÖHMTÂSYöi İEBKEI 56 7. SUMMARY `The Effects of Hazelnut Oil Usage to the Performance and Fatty Acid Composition of Animal Products in Poultry Diets` This research has been performed for the purpose of analyzing the growing up, productivity effects and the extent of reflecting the composition of fatty acid of hazelnut and sunflower oil, which were added to the poultry diets as an energy source, to the products of layer hens and broilers. Research has been performed in three experiments. In the Experiment I, the fatty acid composition of hazelnut and sunflower oil has been determined. Oleik, linoleik and linolenik acid ratios in the hazelnut and sunflower oil have been determined as 23.61 % and 82.47; 62.80 and 9.41; 0.14 and 0.09 respectively. In the Experiment II, each of the two oil have been added to the poultry diets seperately of 1.5 and 3 respective percentage level as well as jointly 1.5+1.5 percentage mixing level and productivity performance of layer hens and fatty acid within yolk has been determined. During this experiment which has been performed 135 days for 800 layer hens that each of 160 constitute a group have been taken. Oil was not added on feeds of control group. Average egg yield has been found as % 94.96±0.31, 94.44±0.35, 95.11±0.27, 94.63±0.32 and 95.19±0.26 (P>0.05) for control group (without oil), 1.5 % with sunflower oil group, 1.5 % with hazelnut oil grup, % 3 with hazelnut oil grup and % 3 joint mixture group respectively. The damaged eggs data which has been taken up split, broken, without a shell and abnormal size eggs has been found as 5.26±0.28 %, 5.19±0.33 %, 4.16±0.21 %, 4.34±0.29 % and 4.74±0.24 % relatively (PO.05). The usage of hazelnut oil has resulted in reduction of the damaged egg ratio and naturally, marketable eggs ratio has been increased by means of increasing portion of healty eggs. The daily feed consumption of layer hens has been found as lower for the groups that were fed on 3 % hazelnut oil and 3 % of mixture oil. The increase in usage of hazelnut oil from 1.5 % to 3 % results in the decrease in the consumption of feed. The feed consumption has been realized between 122.08±0.56 and 117.85±0.59. The difference 57have been formed between the groups in terms of efficiency (feed in kg / eggs in kg) and the efficiency of the groups fed on hazelnut oil and mixture oil have been found as higher than the ones in the sunflower oil and control group. The efficiency figure of 2.14±0.01 for control group, 2.18±0.02 for group fed on with 1.5 % sunflower oil, 2.11±0.02 for group fed on with 1.5 % hazelnut oil, 2.09±0.01 for group fed on with 3% hazelnut oil and 2.09±0.02 for group fed on with 3 % mixture oil have been determined after the evaluation of the trial as a whole. During at the beginning, at the middle and at the end of the trial weight, specific gravity and yolk colour has been determined by means of sampling from the groups. In the last period the yolk colour of the group that was fed up with sunflower oil has been observed as low (PO.05). The evident difference have not been observed in terms of egg's cholesterol values. The significant differences of the ratio of oleic acid, linoleic acid, saturated / unsaturated fatty acids, omega 6/omega 3 in the yolk have been determined. The trial 3 have been performed with 600 broiler (newly hatched) chicks for 6 weeks for the purpose of determining the impacts of usage of same oil sources on performance of broilers, the fatty acids in thigh, chest and abdominal pad. During the first 3 weeks the groups have been fed on with added amount of 2.5 % sunflower oil, 2.5 % hazelnut oil, 5 % hazelnut oil, 5 % sunflower + hazelnut oil (50:50), and then after 21 days the percentage of oil addition have been increased to 3 % for the ones fed on 2.5 % previously and have been increased to 6 % for the ones fed on 5 % previously. The weight of broilers have been found as 1273.0±51.24, 1428.0±22.54, 1422.6±24.62 and 1439.2±23.60 g respectively (PO.005). The group fed on with the addition of sunflower oil have been stayed behind for the aspect of increase in weight. Although there have been some differences in terms of total feed consumption and feed efficiency, there have not been observed obvious differences in terms of carcass weight, fatty acids of thigh, chest and abdominal pad. There have been some differences in the ratio of oleic, linoleic, linolenic acid, mono- unsaturated and poly-unsaturated fatty acids in thigh, chest and abdominal pad as a result of usage of sunflower and hazelnut oil. It has been found that in abdominal pad there was more unsaturated and poly-unsaturated fatty acids and less saturated fatty acids with respect to chest and thigh fats. 58For the case of layer hens the best productivity performance and fatty acid distribution of eggs have been observed for the group fed on with addition of 3 % hazelnut oil, and for the case of broilers the best growth performance, carcass characteristics and distribution of fatty acids in tissues have been determined for the group fed on with mixture of sunflower and hazelnut oil. 59
Collections