Farelerde omega-3 yağ asiti ve zeytin yağı katkılarının lipit metabolizmasına etkilerinin değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, erkek farelerde rasyona ?-3 yağ asiti (balık yağı, %1) ve ? -6 ve ? -9yağ asiti (zeytinyağı, %5), ilavelerinin plazmada total kolesterol, HDL ve LDL kolesterol,trigliserit ve lipoprotein a konsantrasyonlarına etkileri araştırılmıştır.Araştırmada 6 aylık yaşta, canlı ağırlıkları birbirine yakın, toplam 90 adet beyaz erkekfare kullanıldı. Bu hayvanlar herbirinde 30 adet fare içeren 3 gruba ayrıldı. Denemeyebaşlamadan önce bütün hayvanlar tartılarak canlı ağırlıkları tespit edildi ve canlı ağırlıklarıbirbirine yakın olacak şekilde gruplara dağıtıldı. Araştırma 60 gün sürdürüldü. AraştırmaSelçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Deney Hayvanları Ünitesi'nde yürütüldü.Çalışmada kontrol (1.grup) ile balık yağı (Menhaden fish oil) (2.grup), zeytinyağı +balık yağı (3. grup) deneme grupları oluşturuldu.Deneme sonunda kardiyak punksiyonla alınan kan örneklerinden elde edilenplazmalarda, spektrofotometrik olarak total kolesterol, HDL-LDL kolesterol, trigliserit velipoprotein a ölçümleri yapıldı.Erkek farelerde deneysel olarak yürütülen bu çalışmada, balık yağı ve balık yağı+zeytinyağı ilaveleri kan lipid profilinde belirgin farklılıklar ortaya çıkarmış, balık yağı verilengrupta iyi huylu kolesterol (HDL) düzeyleri yükselmiş ve LDL kolesterol düzeyleri kontrolgrubuna oranla belirgin düşüş göstermiştir. Total kolesterol ve LDL kolesterol değerlerinde dekontrol grubuna göre anlamlı ölçüde düşüş belirlenmiştir. Trigliserit değerleri de kontrolgrubuna göre rakamsal düşüş göstermiştir. Balık yağı ve zeytinyağının birlikte uygulandığı 3.grupta ise, sadece balık yağı uygulanan 2. gruba benzer değişimler gözlenememiştir.Lipoprotein a değerlerinde de gruplar arası farklılık belirlenememiştirSonuç olarak farelerde yürütülen bu çalışmada esansiyel yağ asiti kaynağı olarak balıkyağı kullanılmasının kan lipid profiline düzenleyici etkileri olabildiği kanısına varılmıştır. In this study, the effects of omega 3- fatty acid (Menhaden fish oil, 1% ) and omega 6,omega 9 fatty acid (olive oil, 5%) supplementation into diets of rats on plasma total cholesterol,HDL and LDL cholesterol, lipoprotein a and triglyceride levels were investigated.In this trial, a total of 90 Swiss Albino male mice which have 6 months age, in equal ofbody weight were used. During the experiment, these animals fed with standart ration as adlibitum. Animals were housed in S.Ü. Veterinary Faculty Experimental Animals Unit.Experimental period was lasted at 60. day. There were three experimental groups in this studyas following;1. Control, 2. Fish oil (Menhaden) group, 3. Fish oil plus olive oil groupAt the end of the experiment, blood samples were taken by cardiac puncture and,plasma total cholesterol, HDL-LDL cholesterol, triglyceride and lipoprotein a concentrations ofmice were determined.Supplementation of fish oil and olive oil into rat diets made significant differences inlipid parameters, also HDL cholesterol levels were increased in fish oil group and LDLcholesterol was lower than the control group. Moreover, there were also found these decreasein total cholesterol, triglyceride and LDL levels of fish oil group. Otherwise, there was no anyimproving on lipid profiles of fish oil plus olive oil grup (3. group).As a result, the findings of the present study on mice suggest that blood lipid profilewere improved by fish oil as an omega fatty acid source.
Collections