Konya İli Kadınhanı ve Sarayönü İlçelerinde İthal ve Yerli Irk Hayvanlarla Sığır Besiciliği Yapan İşletmelerin Ekonomik Analizi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, Konya iline bağlı Kadınhanı ve Sarayönü ilçelerinde besilik canlı hayvan materyali yerli pazardan ve ithal temin ederek sığır besiciliği yapan işletmelerin teknik, ekonomik ve yapısal özellikleri karşılaştırılmıştır. Besilik materyali yerli pazardan temin eden 58 işletme (I. grup), ithal olarak temin eden 10 adet işletme (II. grup); toplamda 68 adet işletme ile anket yapılarak gerekli veriler elde edilmiştir. Ayrıca değerlendirmeler tüm işletme bazında da yapılmıştır.İncelenen işletmeler için; masraf unsurları olan besi materyali, yem, işçilik, veteriner-sağlık giderleri, amortismanlar, bakım-onarım masrafları, genel idare giderleri, diğer giderlerin toplam giderler içindeki oransal dağılımı sırasıyla işletmeler genelinde %49,22, %32,98, %8,67, %1,40, %1,09, %1,44, %2,91, %2,29; I. grup işletmelerde %48,83, %32,81, %9,16, %1,45, %1,09, %1,44, % 2,91, %2,30; II. grup işletmelerde ise %51,48, %33,98, %5,83, %1,08, %1,07, %1,45, %2,91, %2,20 olarak bulunmuştur.İncelenen besi işletmelerinin 1 kg karkas maliyeti, 1 kg CA artışı maliyeti, 1 kg CA maliyeti sırasıyla işletmeler genelinde 24,20 TL, 10,59 TL, 13,03 TL; I. grup işletmelerde 24,39 TL, 10,50 TL, 12,98 TL; II. grup işletmelerde 23,06 TL, 11,08 TL, 13,36 TL olarak bulunmuştur. Çalışma sonucunda ithal ve yerli ırk hayvanlarla yapılan beside 1 Kg karkas maliyeti ve 1 Kg canlı ağırlık maliyetleri bakımından gruplar arasında istatistik olarak bir farklılık tespit (p>0,05) tespit edilememiştir. In this study, the technical, economic and structural characteristics of fattennig material from domestic market and importing enterprises in Kadınhanı and Sarayönü districts affiliated to the province of Konya were compared. 58 enterprises (Group I), who supplied the fattening material from the domestic market and 10 enterprises (Group II) that supplied them as imports; A total of 68 enterprises were surveyed and necessary data were obtained. In addition, evaluations were made on the whole enterprises basis.For the enterprises examined; fattennig material, feed, labor, veterinary-health expenses, depreciation, maintenance and repair expenses, general administrative expenses, other expenses proportional distribution in total expenses were found respectively, 49,22%, 32,98%, 8,67%, 1,40%, 1,09%, 1,44%, 2,91%, 2,29% in enterprises; 48,83%, 32,81%, 9,16%, 1,45%, 1,09%, 1,44%, 2,91%, 2,30% in group I enterprises; 51,48%, 33,98%, 5,83%, 1,08%, 1,07%, 1,45%, 2,91%, 2,20% in group II enterprises.1 kg carcass cost, 1 kg live weight increase cost, 1 kg live weight cost in the enterprises were found as; 24,20 TL, 10,59 TL, 13,03 TL in all enterprises; 24,39 TL, 10,50 TL, 12,98 TL in group I enterprises; 23,06 TL 11,08 TL, 13,36 TL in group II enterprises, respectively. As a result of the study, it was found that there was no statistically significant difference between the groups in terms of 1 Kg carcass cost and 1 Kg live weight costs (p>0.05).
Collections