Hipertiroidili ve hipotiroidili hastalardan elde edilen HbA1-C ve fruktozamin değerleri ile bazı biyokimyasal parametrelerin normallerle karşılaştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Üniversitemiz Araştırma Hastanesi iç hastalıkları ve genel cerrahi kliniklerinin hipertiroidi ve hipotiroidi teşhisleri RIA laboratuvar bulgularıyla kesinlik kazanmış 42 hipertiroidik, 12 hipotiroidik ve 35 sağlıklı kişi üzerinde yapılan çalışmada:hipertiroidizmde karbonhidrat metabolizmasının artmasına karşın serum protein seviyelerinin düşmesini izah etmek için non-enzimatik olarak meydana gelen HbA1-C ve serum fruktozamin seviyelerini ve buna bağlı olarak da albumin, total protein, Hb elektroforezi, Hb konsantrasyonu, AKŞ analizlerini yaparak aralarında bir korelasyonun olup olmadığını araştırdık.Kontrollere kıyasla hipertiroidik grupta glikozillenmiş Hb miktarındaki artmaya karşın Hb konsantrasyonu, glikozillenmiş protein, albumin ve total protein miktarlarında da normallere göre istatistiki açıdan önemli derecede düşme bulunmuştur. hipotiroidizmda ise kontrol gruplarına göre yaptığımız analizlerde istatistiki açıdan sadece hemoglobin konsantrasyonundaki düşme önemli bulunmuştur. hipertiroidik grup bulgularımızda serum fruktozamin-total protein ve serum fruktozamin-albumin değerleri arasında yapılan istatistiki çalışmalarda pozitif bir korelasyon tespit edildi. hemoglobin elektroforezinde ise normallere göre ne hipertiroidik grupta ve ne de hipotiroidik grupta istatistiki açıdan bir önemlilik bulunmadı.Hipertiroidide HbA1-C yüksek bulunurken fruktozaminin düşük bulunması, tiroid hormonlarının hücre içinde grukoza aşırı derecede yükseltici etkinliğine plazma proteinlerinin katabolizmasının artmış olmasına bağladık. In the study was done on 42 hyperthyroidism, 12 hypothyroidism and 35 healthy people whose hyperthyroidism and hypothyroidism were diagnosed with RIA laboratory findings in internal medicine and general surgery clinics of our university research hospital:In order to better explain the decrease in serum protein levels despite an increase in carbohydrate metabolism in hyperthyroidism, we investigated HbA1-C and serum fructosamine levels formed non-enzymatically, and accordingly by looking albumin, total protein, hemoglobin electrophoresis, hemoglobin concentration, AKŞ analysis to reveal whether there is a correlation between them.In hyperthyroid group compared to controls, a statistically significant decrease was found in Hb concentration, glycosylated proteins, albumin and total protein amount despite the increase in the amount of glycosylated Hb. According to our analysis for hyperthyroidism compared to the control group ,it was only found astatistically significant decrease in hemoglobin concentration. A positive correlation was found between serum fructosamine-total protein and serum fructosamine-albumin levels according our findings for hyperthyroid group. On the other hand, there was statistical significance neither for the hyperthyroid nor for hypothyroid group. We conclude that higher HbA1-C in the presence of low fructosamine for hyperthyroidism may be due to the extremely promoter activity of thyroid hormones and the increased catabolism of plasma proteins in cell.
Collections