Orta ve ileri derecede alkol kullananlarda serum prealbümin, haptoglobin, alfa-2 makrogobülin, alfa-1 asidglikoprotein, alfa-1 antitripsin ve C-reaktif protein seviyelerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu çalışmada biz kronik alkol içiciliğinin prealbumin, haptoglobin, a- 2 makroglobülin, a-1 asidglikoprotein, a-1 antitripsin ve CRP üzerine olan etkilerini araştımayı amaçladık. Bu amaçla Konya ve çevresinde yaşayan 18-68 yaşları arasında (oil 36.3) hayatında hiç alkol almamış 28 erkek şahıs ile, yaşları 20-52 arasında, (ort.34.9) en az bir yıldan beri değişik derecelerde alkol kullanan 85 sağlıklı erkek şahıstan oluşan toplam 113 kişi üzerinde çalışma yapıldı. Çalışmada vakalar günde 70 gr'ın altında ve 70 gr'm üstünde alkol tüketmelerine göre aIkol-1 ve alkol-2 grubu ve kontrol grubu olmak üzere üçe ayrıldı. Alkol-1 grubu günde 20-65 gr (ort; 52.9 gr), alkol-2 grubu ise günde 70-440 gr (ort;136.4 gr) alkolü enaz bir yıldan beri almakta olan kişilerden oluşturuldu. Bütün alkol guruplarında AAG ve CRP düzeyi, alkol-2 ve total alkol gurubunda HAP düzeyi ve Alkol-1 ve total alkol gurubunda AAT düzeyi kontrol gurubunun değerlerine göre anlamlı derecede artmış olarak bulundu. Diğer parametreler arasında herhangi bir anlamlı fark bulunmadı. Haptoglobin, AAG, AAT ve CRP akut faz reaktanları olduğu için, alkol tüketiminin belirgin derecede enflamasyonla sonuçlandığı kanaatına varıldı. Aynı zamanda tüketilen alkol miktarının artmasıyla serum haptoglobin, AAG ve CRP değerleri artmakta, AAT değerleri ise azalmaktadır. Bu farklılığın altında yatan mekanizma bilinmemekte ve araştırılması gerekmektedir. 42 7. SUMMARY INVESTIGATION OF SERUM PREALBUMİN, HAPTOGLOBIN, ALPHA-2 MACROGLOBULIN, ALPHA-1 ANTITRYPSIN, ALPHA-1 ACID GLYCOPROTEIN AND C-REACTIVE PROTEIN LEVELS IN ALCOHOL CONSUMERS In this study, we aimed to investigate effects of chronic alcoholism on serum levels of prealbumin, haptoglobin (HAP), alpha-2 macroglobulin (AMG), alpha-1 acidglycoprotein (AAG), alpha-1 antitrypsin (AAT) and CRP. For this purpose, totally 113 male subjects living in Konya and surroundings were studied. 28 of them, aged between 18-68 years (mean 36.3) were taken as control group who had never drunk alcohol in their life. Alcohol consumers were aged between 20- 52 years (mean 34.9) and had been drinking for at least the past 1 year. They were divided into three groups as alcohol-1, alcohol-2 and total alcohol group. Alcohol-1 and alcohol-2 groups were calculated to consume less than 70 g (mean; 52.9 g) and more than 70 g of alcohol (mean; 136.4 g ) per day, respectively, according to the information they provided. Alpha-1 acidglycoprotein and CRP levels of all alcohol groups, Alpha-1 antitrypsin level of alcohol- 1 and total alcohol group, and haptoglobin level of alcohol-2 and total alcohol groups were significantly higher than the same values of the control group. There was no significant difference between any other parameters. Since AAG, CRP, AAT and HAP are acute phase reactants, it was concluded that, alcohol consumption results in significant inflammation. Also serum levels of haptoglobin, AAG and CRP is more increased with increased consumption of alcohol whereas alpha-1 antitrypsin decreased. The underlying mechanism of this finding is not known which needs to be more investigated.
Collections