Mide, kolon ve rektum kanserlerinde etyolojik faktörler (Vaka-kontrol-çalışması)
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
64. ÖZET Kanser, tüm hastalıklar arasında; mide kolon ve rektum kanserleri ise tüm kanserler arasında önemli bir yer tutmaktadır. Bu araştırma mide, kolon ve rektum kanserleri için risk sayılabilecek faktörleri vaka-kontrol çalışmasıyla incelemek amacıyla yapıldı. Aralık 1992-Nisan 1993 tarihleri arasında yas. cins ve öğrenim düzeyi yönünden bire bir eşleştirme yapılmış 117 kanserli ve 117 kontrol olmak üzere toplam 234 kişiyle yüzyüze görüşme tekniği ile hazırlanan anket dolduruldu. Araştırmada kansere etki ettiğini düşündüğümüz risk faktörlerinin tahmini relatif riskleri ve %95 güven aralıkları saptandı. 5 diş ve azında çürük olanların 3.94 (G. A. : 1.08-14.30), 5 dişten fazlasında çürüğü olanların 7.96 (G. A. :2. 39-26. 31) ve hepsi takma olanların ise 4.18 kez (G.A. : 1.32-13.20) daha fazla kansere yakalandıkları saptandı. Sigara, alkol ve kahve içmenin kanser üzerine bir etkisi saptanmadı. Çay içmede ise fazla çay içenlerin daha az kansere yakalandıkları görüldü (T.R.R. :0. 35, G.A. :0. 16-0. 80). Sık sebze ve kurubaklagil yemenin kanseri azaltıcı bir etkisi varken (T.R.R. :0. 36, G.A. :0. 17-0.79. T.R.R. :0. 18, G.A. :0. 07- 0.50), arasıra ve sık salamura yeme kanser riskini artırmaktaydı (T.R.R. :5. 02, G.A. :2. 51-9. 97, T.R.R. :2. 67, G.A. : 1.31-5.42). Ailelerinde kanserden ölüm görülenlerin 4.28 kez (G.A. :1. 63-11. 13) daha fazla kansere yakalandıkları saptandı.
Collections