Show simple item record

dc.contributor.advisorŞengil, İsmail Ayhan
dc.contributor.authorSezer, Mesut
dc.date.accessioned2020-12-29T16:03:49Z
dc.date.available2020-12-29T16:03:49Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-02-26
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/451661
dc.description.abstractNanopartiküller boya, gıda, seramik, kağıt, cam, ilaç, plastik, kozmetik, tekstil ve kaplama gibi pek çok sektörde yaygın olarak kullanılmaktadır. Artan kullanım ile çevresel ortamlara yayılımı da artmaktadır. Mikroalgler nanopartiküllerin besin zincirine alımında önemli bir yere sahiptir. Bu zamana kadar nanopartiküllerin mikroalgler üzerindeki toksik etkisiyle ilgili çok az sayıda çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada TiO2 nanopartikülünün C. vulgaris mikroalgindeki antioksidan enzim aktivitesine, MDA, H2O2, klorofil ve toplam lipid miktarına olan etkisi incelenmiştir. Yapılan doz çalışması sonucunda SOD ve APOD enzim aktivitesi azalış gösterirken, MDA, H2O2, klorofil-a miktarında artış meydana gelmiştir. Farklı aydınlık/karanlık oranlarındaki sürelere bağlı olarak SOD, APOD enzim aktivitesinde ve MDA, H2O2 miktarında hem artış hem de azalış meydana gelmiştir. Klorofil-a miktarında ise artış olmuştur. Süre çalışmasında ise SOD ve APOD enzim aktivitesi artış gösterirken, MDA ve H2O2 miktarında azalma meydana gelmiştir. Klorofil-a miktarı ise artmıştır. Toplam lipid çalışmasında nano TiO2'li olan gruptaki toplam lipid miktarı kontrol grubuna göre artış göstermiştir. Aynı zamanda her iki grupta da yağ asidi metil esteri olarak C18:2 T (linoleik asit) bulunmuştur.
dc.description.abstractNanoparticles are widely used in many industries such as dye, food, ceramics, paper, glass, pharmaceuticals, plastics, cosmetics, textiles and coatings. With increasing usage, its spread to the environment increases. Microalgaes have an important role in the introduction of nanoparticles into the food chain.. There are not many studies on the toxic effects of nanoparticles on microalgae. In this study, the effect of TiO2 nanoparticle on antioxidant enzyme activity, MDA, H2O2, chlorophyll and total lipid content in C. vulgaris microalgae was investigated. As a result of the dose study, SOD and APOD enzyme activity decreased while MDA, H2O2, chlorophyll-a amount increased. Both increase and decrease in SOD, APOD enzyme activity and MDA, H2O2 amount occurred due to different light / dark ratios. The amount of chlorophyll-a increased. In the contact time study, while SOD and APOD enzyme activity increased, MDA and H2O2 amount decreased. The amount of chlorophyll-a increased. In total lipid study, total lipid amount in nano TiO2 group increased compared to control group. C18: 2 T (linoleic acid) was also found as fatty acid methyl ester in both groups.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectÇevre Mühendisliğitr_TR
dc.subjectEnvironmental Engineeringen_US
dc.titleTitanyum dioksit nanopartikülünün Chlorella vulgaris mikroalgi üzerindeki lipid peroksidasyonuna ve antioksidan enzim aktivitesine olan etkisinin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of the effect of titanium dioxide nanoparticle on lipid peroxidation and antioxidant enzyme activity on Chlorella vulgaris microalgae
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-26
dc.contributor.departmentÇevre Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10312952
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySAKARYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid612119
dc.description.pages87
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess