Konya il merkezinde okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden çocukların beslenme alışkanlıkları üzerinde bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
113 6 - ÖZET Bu arastırma, Konya İl merkezindeki okulöncesi eğitim kurumlarına devam eden 4-6 yaşlarındaki çocukların beslenme alışkanlıklarını ve hem evde nemde okuldaki beslenmeyle il-. gili davranışlarını saptamak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla/Konya îl merkezinde bulunan M. E.G. S. B. Baş lı anaokulları ve anasınıfları,S.S.Y.B.Bağlı kreş ve gündüz bakım evleri, özel anaokulları, iş yerlerine bağlı kurumlar ile. S. U. Eğitim Fakültesi kız Sanat Eğitim Yüksek Okulu uy gulama anaokulu, merkezde, merkeze yakın, merkezden uzak semt lerde bulunanlar olarak kümelere ayrılmış (EK-1,2,3),bu kü melerden belli sayı ve oranlarda öğrenci (240 çocuk) tesadüf i seçilerek araştırma kapsamı içerisine alınmıştır. Denekler evrenin yaklaşık %20'sini teşkil edecek sayıda belirlenmiş tir. Beslenme alışkanlıklarına ait veriler, ana-baba ve öğ retmenlere uygulanan anket tekniği ile (EK-4,5) elde edilmiş tir. Veliye verilen 240 anketten 225' i geri dönmüştür. Deneklerin beslenme alışkanlıklarına ait soruların cevaplarına belli puanlar verilerek toplam 80 puan üzerin den değerlendirilmiştir (EK-6).Puanlamada istenilen cevapla rın alındığı 204 denek için beslenme alışkanlıklarında etki li olabilecek hususlar istatistiksel tekniklerle karşılaştı rılmıştır.Bu karşılaştırmaların değerlendirilmesinde bazı sorular cevapsız bırakıldığı için denek sayıları daha da düş müştür. Deneklerin beslenme alışkanlık puanları orta düzeyde olup yaşlarına ve cinsiyetlerine göre aldıkları puanlar ara sında Önemli bir farklılık bulunmamaktadır. Ayrıca, anaokuluna114 devam edenler ile anasınıfına devam edenler arasında beslen me alışkanlık puan ortalamalarındaki fark da önemsizdir. Deneklerin puanları üzerine annenin öğrenim düzeyinin ve aile gelirinin fazla etkisi söz konusu değildir. Ancak oku la başlamadan önce deneğe bakan kişilerin beslenme alışkanlık puanları üzerindeki etkisi önemli bulunmuştur (P-^.01). Deneklerin emzirilme süresine göre aldıkları puanlar istatistiksel bakımdan önemli bulunmuştur (P^.05). Kısa süreli emzirilenlerin beslenme alışkanlık puan ortalamaları daha uzun süre emzirilenlere göre düşük bulunmuştur. Denekle rin beslenme sorunun olup olmaması ile beslenme alışkanlık puanları karşılaştırıldığında sonuç önemli bulunmuştur (P<^. 01). Deneklerin yarıdan fazlası arasıra öğün atlamaktadır lar, öğün aralarında besin tüketimi oldukça yüksek oranda (%85.78) bulunmaktadır. Süt, meyve, çikolata, şeker, bisküvi en çok tüketilen besinlerdir. Deneklerin yemek ayırımı konusunda evde ve okuldaki davranışları arasında önemli fark görülmüş, yemek ayırımı du rumunun daha çok evde yapıldığı saptanmıştır. En çok sevilen yiyecekler arasında etten yapılan yiyecekler (köfte, pirzola vb.) ve pilav-makarna, içecekler arasında da süt, ayran, meşru bat bulunmaktadır. Genellikle kış sebzelerinin sevilmediği, çay-ıhlamur gibi içeceklerinde az sevildiği anlaşılmaktadır. Deneklerin iştahı, evde ve okulda farklılık göstermekte okulda daha iştahlı oldukları görülmektedir. Yemeklerini daha çok kaşık, çatal kullanarak yedikleri bıçak kullanmadıkları tesbit edilmiştir. Yemeklerden önce el yıkama alışkanlığına deneklerin115 okulda daha çok uyduğu evde buna pek uymadığı, yemeklerden sonra ise hem evde hemde okulda ellerini yıkadıkları ve dişlerini fırçaladıkları saptanmıştır. SUMMARY 116 A RESEARCH ON FOOD HABÎTS OF THE PRESCHOOL CHILDREN ±N KONYA This research had been made to establish the aim of the 4 and 6 years old children's food habits both at home and in nursery school food actions, who attends the preschool education institutes. Because of this aim, the nursery schools and nursery classes which depend on to the Ministry of National Education in the city center of Konya, the daytime nurseries which depend on the Ministry of Health and Social Aid, special nurseries, institutes of working places and The University of Selçuk, Faculty of Education, School of Handcraft Education for Girls, applicable nurseries in the center of city; nearby the center which are distant neighbourhoods are divided in several heaps (App.1,2,3), the certain amount of students had been chosen coincidentally amoung these heaps (240 children) and used for the aim of our research. The subjects had been chosen almost the twenty percent of a term. I have had the results on the food habits with the help of inguiry technique which was applied on parents or on teachers (App. 4,5). The 225 inquiries returned from the families, amoung the 240 inquiries which were given them. I was given certain scores to the answers of the questions about the food habits of students ' and valued them totally with eighty scores (App. 6). The score of the food habit can be calculated on 204 students, because the enough answers had been received. Both the nursery students scores and the matters which can be influence on the students'117 food habits are compared with the statistical techniques. While I was appraising these comparisons, some of the guestions weren't answered so the number of the students become lesser. The scores of food habit of the students are at middle level; there isn't an important difference between the scores according to their ages and their sexes. Forthermore, there isn't an important difference between the nursery school students' and the nursery class students' food habit average scores, the education level of mother and the income of family hasn't an important influence on the students' scores. However, before the nursery school, the one who looked after the student has 0n important influence on the feeding habit scores of the students (P<.01). The statistical results has been found important according to the students' suckling duration (P</05). The food habit scores have been found less for the students» who were suckled a long period then for who were suckled a short period. The result had been found important when we confronted the food habit scores with whether the students have a feeding problem (P <.01). Moreover, over the half of the students don't eat three meals. The aliment consumption between the meals is very high (%85.78). Forexample, milk fruit, chocolate, sugar, biscuit are the main consumed aliments. The students' choice of food is very different when they were at home and when they were at nursery schools. They don't want to eat everything at home but they eat them at118 nursery schools. They like to eat meat meals (beef-steak, meat balls, etc) pilaf, makaroni, as food and milk, ayran, coca-cola as drinks. We understand that especially they don't like winter vegetables and they enjoy tea and linden tree, but not much. Their appetite is different when they are at home and at school. Their appetite is sharpened in school but they lost their appetite at home. They eat their meal with spoon and fork, but they don't use knife. They used to wash their hands before the meals in school, but they don't do this at home after the meals. They wash their hands and brush their teeth both at school and at home.
Collections