Hayvancılığa dayalı KOBİ`lerin yerel ekonomiye katkıları: Erzurum ili örneği
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, Erzurum ilinde hayvancılığa dayalı ürün işleyen KOBİ'lerin yerel ekonomik kalkınmaya katkıları incelenmiştir. Araştırmanın ana materyalini belirlenen köylerde hayvancılık faaliyeti gerçekleştiren işletmelerden ve hayvansal ürün işleyen KOBİ'lerden anket yoluyla temin edilen veriler oluşturmuştur. Araştırma kapsamında 80 üretici, 20 süt işletmesi, 5 et işletmesi, 5 yem fabrikası ile toplam 110 anket yapılmıştır. Ayrıca 13 adet kesimhaneye ilişkin bilgiler alınmıştır. Anketler SPSS istatistik programında analiz edilmiştir. Hayvansal ürün işleyen KOBİ'lerin yerel ekonomiye en önemli katkılarından birisi, yerelde üretilen hayvansal ürünlere talep oluşturmalarıdır. Süt ve et işletmelerinin tamamı hammadde teminini il içerisinden karşılarken, yem işletmeleri diğer bölgelerden de karma yem hammaddesi tedarik etmektedirler. Süt işletmeleri yılda 100 ile 400 ton arasında süt işleyerek, sütü katma değerli ürünlere dönüştürmektedir. Et işletmeleri günde 300 kg ile 10 ton arasında değişen kapasite ile üreticilerden temin ettikleri canlı hayvanı et ürünlerine dönüştürmektedirler. Yem fabrikaları saatte 10 ton ile 20 ton yem işleme kapasitesine sahiptir. Bu işletmelerin kurulu kapasiteleri %50 ve %70 arasında değişmektedir. Hayvancılığa dayalı faaliyet gösteren KOBİ'lerin yerel ekonomiye önemli katkılarından bir diğeri ise istihdam olanaklarıdır. İncelenen süt işletmelerinin %50'si 1-9 arasında, %50'si 10-49 arasında istihdam yaratmaktadır. Yine 3 et işletmesi 1-9 arasında istihdam yaratırken, diğer bir işletme 10-49, bir işletme de 50-249 arasında istihdam yartmaktadır. Araştırma kapsamında görüşülen yem fabrikalarında ise yaklaşık 200 kişi istihdam edilmektedir. Sektörde tespit edilen problemler çözüme kavuşturulduğunda, sektörün il ekonomisine katkısı artacaktır. Bu hususta yerelde faaliyet gösteren KOBİ'lerin büyük firmalar karşısında rekabet etme şansını elde edebilmeleri açısından, dünyadaki stratejiler incelenmiş ve sektördeki aktörler için kümelenme yapılanması önerisi sunulmuştur. One of the most important contributions of local SMEs to the domestic economy is the demand for animal products produced locally. All milk and meat establishments provide raw material supply from the province while feed establishment supplies mixed feed raw materials from other regions. Dairy companies operate between 100 and 400 tons of milk per year, converting milk into value-added products. Meat establishments are converting live animals from meat producers into meat products with capacities ranging from 300 kg to 10 ton per day. The feed mills have a feed processing capacity of 10 tonnes to 20 tonnes per hour. The installed capacities of these enterprises range between 50% and 70%. Employment opportunities are another important contribution of local SMEs that are based on animal husbandry. 50% of the milk enterprises examined have employment in the range of 1-9, 50% in the employment of 10-49. While 3 meat establishments create employment between 1-9, another employs 10-49 and one employs 50-249. Approximately 200 people are employed in the feed factories interviewed within the scope of the research.
Collections