Etlik piliç yemlerinde 6-fitaz enzimi kullanım etkinliğinin değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma mısır- soya küspesi ağırlıklı etlik piliç yemlerinde 6-fitaz enzimi kullanılmasının performans ve tibia parametreleri üzerine etkilerinin incelenerek enzim etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada 672 adet Ross 308 erkek etlik piliç, her grupta 6 tekerrür ve her tekerrürde 14 hayvan olacak şekilde 8 gruba tesadüfi olarak dağıtılmıştır. Bu amaçla deneme grupları; ihtiyaç doğrultusunda hazırlanan standart yem (PK- %0.80 Ca, % 0.40 yP) yanı sıra, yP ve Ca seviyesinin sırasıyla %0.15 e ve %0.65'e düşürülmesi ile düzenlenen negatif kontrol (NK0) ile NK0 yemi üzerine DCP ilavesi ile yP düzeyi %0.15 ve 0.25 düzeylerinde arttırılan gruplar (NK1 ve NK2) ve fitaz enziminin 4 farklı dozunun (NK0+250, NK0+500, NK0+750, NK0+1000 FTU kg/yem) NK0 yemine ilave edilmesiyle oluşturulmuştur.Yapılan değerlendirmede yemlerde yP ve Ca seviyesinin düşürülmesi performans, ölüm oranı ve tibia parametrelerini önemli derecede olumsuz etkilemiştir (P<0.05). yP seviyesinin arttırılması veya fitaz enzim ilavesi performans parametrelerini olumlu etkilerken NK2 grubu PK grubuna benzer performans değerlerini yakalamış, en yüksek doz (NK0+1000) fitaz enzim muamele grubu iyileşmeler sağlamasına karşın YDS hariç PK'dan önemli derecede düşük (P<0.05), NK2 grubuna ise benzer performans ortalamaları göstermiştir. Performans bulgularına benzer şekilde yemlere en yüksek doz fitaz enzimi ilavesinin tibia kırılma mukavemeti, tibia kül ve fosfor oranlarını iyileştirdiği ancak kırılma mukavemeti hariç PK'e benzer değerleri yakalayamadığı belirlenmiştir. (P<0.05) . Sonuç olarak etlik piliç yemlerinde kullanılan fitaz enzim kaynağının 750 ve 1000 FTU düzeyinde ilavesinin incelenen performans parametreleri bakımından iyileşmeler sağladığı ancak beklenen aktivitenin düşük kalması ve yP ve Ca seviyesinin düşürülmesinin beklenen etkinliği ve hayvan performansını sınırlandırdığı değerlendirilmektedir. The aim of this study was to investigate the efficiency of 6-phytase enzyme by examining the performance and tibia parameters of broilers fed with corn -soybean meal based broiler diets. For this, 672 Ross 308 male broiler chickens were randomly distributed to 8 groups with 6 replicates in each group and 14 chicks in each replicate. To test efficiency, 8 dietary treatments including a recommended Ca and avP level positive control (PK- % 0.75 Ca, % 0.40 yP), negative control (%0.60 Ca, % 0.15 avP-NK0), NK0 plus avP groups (NK1-% 0.30 avP and NK2- %0.40 avP) and NK0 plus different level phytase supplementation groups (NK0+250, NK0+500, NK0+750, NK0+1000 FTU kg/feed) groups were used.Reduction of avP and Ca level significantly decreased performance and tibia parameters in addition to significantly increased mortality compared to other groups (P<0.05). Increasing the level of avP or the addition of phytase enzyme improved performance parameters. While birds fed NK2 treatment improved performance similar to birds fed PK treatment, birds fed high dose phytase (NK0+ 1000 FTU) didn't increase performance parameters as much as these of PK (P<0.05) except for FCR, but similar performance parameters were determined compared to NK2. Similar to performance results, high dose phytase supplementation improved tibia breaking strength, tibia ash and tibia P compared to NK0 but not as much as PK except for tibia breaking strength.It is concluded that the addition of phytase enzyme used in this trial at 750 and 1000 FTU level improves performance and tibia parameters. However, it was also considered that the expected activity of phytase supplement treatments remained low and reduction in the avP and Ca level limits phytase efficiency and animal performance.
Collections