Çubuk çayı-tatlar arasında kalan bölgenin florası ve etnobotanik özelliklerinin araştırılması (Ankara-Türkiye)
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada Çubuk Çayı – Tatlar arasında kalan bölgenin florası ve etnobotanik özellikleri araştırılmıştır. Araştırma alanından Şubat 2018- Haziran 2019 tarihleri arasında toplanan 302 bitki örneğinin incelenmesi sonucunda 52 familya ve 163 cinse ait 201 tür ve türaltı takson tespit edilmiştir. 15 takson endemik olup, alanın endemizm oranı %8'dir. Taksonların fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı şöyledir; İran – Turan elementi %22, Akdeniz elementi %8, Avrupa – Sibirya elementi %6. Alanda en fazla tür içeren ilk beş familya: Asteraceae, Fabaceae, Boraginaceae, Lamiaceae ve Poaceae'dir. Çalışmanın sonuçları yakın bölge floralarının fitocoğrafik element ve endemizm oranlarıyla karşılaştırılmıştır. Çalışma alanında bulunan Tatlar ve Gicik köylerinde yaşayan halkla etnobotanik kullanımı hakkında görüşülerek bilgiler not edilmiştir. Elde edilen bilgilere göre bitkiler en çok gıda (%57) olarak kullanılmaktadır. Diğerleri sağlık (%21), çay (%11), baharat (%7) ve yakacak (%4) olarak kullanılmaktadır. In this study, Flora and Ethnobotany of the region between Çubuk Stream and Tatlar were investigated. In this study, 302 plant specimens were collected. The flora is composed of 52 families, 163 genera and 201 species and subspecies. 15 taxa are endemic (8%). Phytogeographical elements of the area are as follows; Irano – Turanian elements 22%, Mediterranean elements 8%, Euro – Siberian elements 6%. The five families that includes the most species; Asteraceae, Fabaceae, Boraginaceae, Lamiaceae and Poaceae. The results of this research are compared with the studied neighboring areas in means of phytogeographic element rates and endemism. Ethnobotany was discussed with the people living in Tatlar and Gicik villages in the study area and information was noted. According to the information obtained, plants are mostly used as food (57%). Later, it is used as health (21%), tea (11%), spices (17%) and firewood (4%).
Collections