Alg esaslı doğal sindirim destekleyicisinin etlik piliçlerin performansı üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada normal ve düşük enerji içerikli etlik piliç yemlerinde alg esaslı doğal sindirim destekleyicisinin yem katkı maddesi olarak kullanılmasının, büyüme performansı, karkas verimi ve iç organlar üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.Toplam 352 adet günlük yaşta Ross 308 erkek etlik civcivi her grupta 8 tekerrür olacak şekilde (her tekerrürde 11 civciv) 4 gruba tesadüf blokları deneme dizaynına uygun olarak rastgele dağıtılmıştır. Deneme grupları; T1) Alg içermeyen normal ihtiyaç düzeyinde (Ross 308 kılavuzu) besin maddesi içeren yem (pozitif kontrol), T2) T1+ %0.1 alg temelli katkı ilavesi, T3) T1 e göre sindirilebilir Lys %0.03 ve ME si 150 kcal/kg daha düşük olan yem (negatif kontrol), T4) T3+ %0.1 alg temelli katkı ilavesi olacak şekilde oluşturulmuştur.Performans verileri 10, 24 ve 41. günlerde ölçülmüştür. Denemenin sonunda karkas verimi ve iç organ ağırlıklarını tespit etmek amacıyla her tekerrürden 3 piliç örnek olarak seçilmiş ve kesilmiştir.Araştırma sonuçları, etlik piliç yemlerinde alg temelli yem katkısı kullanımının canlı ağırlık artışına, yem tüketimine, yem değerlendirme sayısına, karkas parametreleri ve organ ağırlıkları üzerine önemli etkisinin olmadığını göstermiştir (P>0.05). Bununla birlikte, alg katkısı kullanımından bağımsız olarak rasyon ME ve Lys düzeyinin düşürülmesi, canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yem değerlendirme sayısını olumsuz yönde etkilenmiş, abdominal yağ ağırlığını düşürmüş, pankreas ağırlığını ise artırmıştır (P<0.05).Sonuç olarak, normal ve düşük enerji içerikli etlik piliç yemlerinde alg esaslı doğal sindirim destekleyicisinin %0.1 oranında yem katkı maddesi olarak kullanılmasının büyüme performansı, karkas verimi ve iç organlar üzerinde önemli bir etkisinin bulunmadığı sonucuna varılmıştır. In this study, the effects of algae based natural digestion promoter feed additive were compared to the effects of normal and low ME & Lys amino acids levels in broiler diets on growth performance,carcass yields and internal organs.A total of 352 day old male Ross 308 broiler chicks were weighted and randomly allotcated to 4 treatments with 8 replicates (11 chicks in each replicate) in randomized complete block design for 41 day. Four experimental diets were prepared and marked as follows:T1 (positive control) containing nutrient at conventional levels (Ross 308 Guide). T2 was T1 with additional % 0.1 algae based additive. T3 (negative control) containing a lesser amount of digestible Lysine (% 0.03) and ME (150 kcal/kg) than T1. T4 was T3 with additional % 0.1 algae based additive.Feed intake and live weights were measured on days 10, 24 and 41. At the end of the experiment, three chickens were selected from each replicate than slaughtered and dissected in order to determine the carcass yields and viscera weights.The results suggested that the use of algae based feed additive in broiler diets has no significant effects on body weight gain, feed intake, feed conversation ratio, carcass traits and some internal organ weights (P> 0.05). However, , regardless of supplementation of algae based additive, decreasing ME & Lys in diets negatively affect body weight gain, feed intake, feed conversation ratio, and reduced abdominal fat but increased relative pancreas weights (P <0.05).It was concluded that the use of algae based natural digestive promoter as a feed additive at a rate of 0.1% in broiler chicken diets with normal and low ME & Lys amino acid levels has no significant effects on growth performance, carcass yield and internal organs.
Collections