Ankara ili süt sığırcılığı işletmelerinde hayvan refahının barınak ve yetiştirme şartları yönünden değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, Ankara ilinde bulunan 15 farklı süt sığırcılığı işletmesinde, barınak ölçüleri, ekipman, sıcaklık, bakım ve besleme koşullarının hayvan refahına etkilerini incelemek amacıyla, verilerin toplanması, formlara işlenmesi ölçüm ve gözlem değerlerinin analiz edilerek yorumlanmasıyla tamamlanmıştır.İncelenen işletmelerde ahır tipinin kapalı serbest dolaşımlı (%60) ve yarı açık (%40) olduğu tespit edilmiştir. Ahır, pencere ve baca alanı ortalamaları sırasıyla; 1557, 5,29 ve 1,21 m2' dir. Yemlik yüksekliği ve genişliği sırasıyla 34 ve 64,60 cm'dir. Barınak içi sıcaklık, nem ve karbondioksit ortalamaları sırasıyla; 19,74°C, %66,50 ve 1049,70 ppm olarak bulunmuştur.Buzağılar; kapalı grup, kapalı bireysel ve buzağı kulübesinde yetiştirilmektedir. Bunların oranları sırasıyla; %20, %33,34 ve %46,66 'dır. Buzağıların sütten kesim yaşı ortalama 88,34 gündür.İşletmelerdeki sığırların %13,33'ünün çok kirli, %60'ının kirli ve %26,66'sının temiz olduğu tespit edilmiştir. İşletmelerde çalışan personelin % 40'ının sığırcılık ve % 6,67'sinin hayvan refahı ile ilgili eğitim aldıkları belirlenmiştir. Sonuç olarak incelenen işletmelerde yetersiz havalandırmanın, yataklık kullanılmamasının ve personel eğitimindeki yetersizliğin hayvan refahını olumsuz yönde etkileyeceği söylenebilir. The aim of the study was investegate to animal welfare with the aspects of cattle house measurements, equipments, temperature and breeding conditions in Ankara. The research was conducted in 15 dairy cattle houses in 2019.Barn types were determined as fully indoor (60%) and semi-open (40%). Means of barn, windows and chimney area were determined; as 1557, 5,29 ve 1,21 m2 respectively. Feeders height and width were 34 and 64,60 cm. Means of temperatures, humidity and corbondioxide were measured; as 19,74°C, 66,50% ve 1049,70 ppm respectively.Calves were breed indoor group (20%), indoor individual (33,34%) and calf hutch (46,66%). Age of weaning calves was 88,34 days. It was determined that 40% and 6,67% staff in cattle house have been educated in cattle breeding and animal welfare respectively.As a result, animal welfare could have been negative affected by lack of vantilation, bed conditions and traning deficiencies in cattle house.
Collections