Aydın ilinde yabani ot, sebze, meyve ve mantar yemekleri üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada Aydın ilindeki ot, sebze, meyve ve mantar yemeklerinin kaynak kişilerden derlenerek kayda geçirilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması amaçlanmıştır. Derlenen yemek tariflerinden özgün olanları seçilerek standartlaştırılmıştır. Araştırma verileri, Aydın İl merkezinden (5), İl merkezine bağlı 2 köy (5+5); birbirine uzak iki ilçe merkezlerinden (5+5) ve ilçelere bağlı 2'şer köyünden 5'er kişi olmak üzere (10+10) toplam 45, 50 yaş ve üzerindeki ev kadınları ile yüz yüze görüşme formu kullanılarak elde edilmiştir. Aydın ilinde ot, sebze ve mantar yemeklerinin sıklıkla tüketildiği, ilçeler ve köyler arasında yiyecek hazırlama tekniklerinde çok büyük farklılıklar olmamakla birlikte uzak ilçeler ve uzak köyler arasında belirgin farklılıklar olduğu ortaya çıkmıştır. Deniz kıyısından iç bölgelere doğru gidildikçe bitki yemekleri çeşitliliği azalmakta zeytinyağlı yemekler içerisine et konulmaktadır. Aydın ilinde her ne kadar çok değerli bir sebze ve ot yemekleri kültürünün olduğu gözlense de yiyecek hazırlamada bazı hatalı uygulamalar göze çarpmaktadır. Bu konuda halk bilinçlendirilmelidir. Aydın ili yemek kültürünün ortaya çıkarılarak ulusal ve uluslarası gastro-turizm alanında tanıtımının daha fazla yapılması önerilmektedir. In this study we have targeted to save and enumerate the variety of plants,vegetables,fruit and regional mushrooms gathered -harvested and planted in our province city Aydın from the main producers to the next generations. From the researches made about the basic chosen cooking recipes are standardised.Research datas have shown (5) five ones from the city centre in Aydın, from the farthest 2 town centres(5+5) from the closest 2 villages to the city cenre there are (5+5 ),from the town centre 2 villages we have (5) persons at the total amount of (20) within 45 house wives have been put on a survey face to face and all the datas were derived upon these results specificly.In our province city Aydın its commonly a tradition to cook and consume vegetables ,regional plants and mushrooms, there hasn't been a noticible difference about cooking techniques and food preparations between the nearby villages and towns to Aydın but there are great differences between the farthest places and villages to the city centre. There is a great change in the sense of cooking habit from the shore to the highlands by adding meat into the olive oil based meals.Even though Aydın is well known about the high culture of the regional plants and vegetables within the meals there are many wrong cooking mistakes observed during the researches and studies. It is urgent to educate the locals about these mishandling and cooking failures.Bringing out the food culture of city Aydın more to the eye of the in National and International public within introducing the Gastronomical Tourism aspects are highly recommended.
Collections