Prenatal faktörlerin mide kanseri gelişimi üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Giriş ve Amaç: Bazı kanserlerin gelişmesinde prenatal faktörlerin rol oynadığını düşündürenkanıtlar mevcuttur. Babada yaşın ilerlemesi ile birlikte germ hücre mutasyonlarının sıklığındaartış olması ve annede yaşlanmayla germ hücrelerinde kromozomal aberasyonların sıklığınınartması, özellikle ileri anne ve baba yaşını ilgi çekici bir konu haline getirmektedir. Ancak bukonudaki epidemiyolojik çalışmaların sonuçları çelişkilidir. Biz bu vaka kontrol çalışmasında,başta ileri anne ve baba yaşı gibi prenatal faktörler olmak üzere, mide kanseri riski üzerinde etkiliolabilecek bazı sosyodemografik, çevresel, ailesel ve reproduktif faktörleri inceledik.Materyal ve Metod: Bu çalışmaya, Mayıs 2009 ? Nisan 2010 tarihleri arasında KaradenizTeknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Polikliniği'ne müracaat edenveya bu tarihler arasında Tıbbi Onkoloji Servisi'nde yatan, mide kanseri tanısı almış 150 hasta veGenel Dahiliye polikliniğine başvuran mide ya da mide dışı kanser tanısı olmayan 300 kontroldahil edildi. Hastaların açık tanıları ve tanı tarihleri patoloji raporlarından belirlendi. Hastalarave kontrollere aynı anket formu uygulandı. Ankette; anne ve baba yaşları, kan grupları, anne vebabanın sigara kullanma öyküsü ile birlikte, mide kanseri riskine etki edebilecek diğersosyodemografik, çevresel, ailesel ve reproduktif özellikler sorgulandı. Diyet alışkanlıklarınıdeğerlendirmek için, son bir yıl içerisinde çeşitli yiyecek ve içeceklerin ortalama tüketiminisorgulayan 35 maddelik bir diyet anketi uygulandı. Ölçümle elde edilen verilerin normal dağılımauygunluğu, her bir grupta Kolmogorov Smirnov testi ile incelenmiştir. Normal dağılıma uyandeğişkenlerin mide kanserli hastalar ve kontrol grubundaki karşılaştırmaları Student-t testi ileyapılmıştır. Normal dağılıma uymayan değişkenler için Mann-Whitney U testi kullanılmıştır.Sayımla elde edilen verilerin analizleri ise ki-kare testi ile yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0.05olarak alınmıştır. Mide kanseri oluşumu üzerine etkili bağımsız risk faktörlerini araştırmak içinlojistik regresyon analizi yapılmıştır. Sonuçlar Odds Ratio (OR) ve %95 Güven Aralığı (GA) ilesunulmuştur.Bulgular: Tüm eğitim gruplarında hastaların eğitim durumu, kontrol grubuna göre daha düşükolarak saptandı (p=0.033). Hastaların aylık gelirlerinin kontrol grubuna göre daha düşük olduğutespit edilmiştir (p< 0.001). Hastaların kontrol grubuna göre daha fazla sigara içtiği saptanmıştır(p<0.001). Bu çalışmaya göre, birinci derece akrabalarında kanser öyküsü olanlarda midekanseri riski daha fazladır (p<0.001). Mide kanserli hastaların yakın akrabalarında mide kanserive diğer kanserlerin görülme riski diğerlerine göre daha yüksektir (p<0.001 ve p<0,001). Midekanserli hastaların kontrol grubuna oranla daha düşük kilo ve BMI' ne sahip olduğu tespitedilmiştir (p<0,001 ve p<0,001). Mide kanserli hastalarda A kan grubunun daha yüksek orandagörüldüğü saptanmıştır. Bu çalışmaya göre, göre mide kanserli hastaların doğumda anne yaşı ,kontrol grubuna göre daha yüksektir (p=0.001). Bu çalışmaya göre mide kanserli hastalarındoğum anında baba yaşları kontrol grubuna göre daha yüksektir (p<0.001). Hastaların % 44'nün kontrol grubunun % 32'nin doğumları esnasında anneleri 30 yaş ve üzerindeydi ( p=0.001).Hastaların % 64' nün, kontrollerin % 45,7' nin doğumları esnasında babaları 30 yaş veüzerindeydi (p<0.001). Bu çalışmada, mide kanserli kadınların daha geç yaşta menarş olduğusaptanmıştır (p<0.001). Bu çalışmaya göre 15 yaş ve üzerinde menarş olanlarda mide kanserigelişme riski daha yüksektir (p<0,001). Mide kanserli hastalar kontrol grubuna göre daha erkenyaşlarda menapoza girdiği tespit edilmiştir (p=0,001). Bu çalışmaya göre mide kanserli erkekhastalar kontrol grubundakilere göre daha erken yaşta çocuk sahibi olmuşlardır (p=0.0019).Diyetsel faktörlerin incelenmesinde turşu ve tuzlanmış gıda (p<0,001 ve p<0,001), et veyumurta(p=0,048) ve hayvansal yağ tüketiminin (p<0.001) mide kanserli hastalarda kontrolgrubuna göre daha fazla olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte , ekmek ve tahıl ürünleri(p<0,001), süt ve süt ürünleri (p<0,001), portakal suyu (p=0.022), çay ve kahve tüketiminin (p=0.004 ve p=0.002 ) mide kanserli hastalarda kontrol grubuna göre daha az olduğu bulunmuştur.Turşu tüketimi, mide kanseri için bağımsız bir risk faktörüdür ve risk diğerlerine göre 11,48 katdaha fazladır. Mide kanserli hastalar kontrol grubuna göre daha fazla oranda diş fırçaladığıtespit edilmiştir (p=0.022). Bu çalışmada, aşırı sıcak yemek alışkanlığının mide kanseri riskiniartırdığı saptanmıştır (p<0,001). Mangalda pişirilmiş et tüketimi mide kanseri riskiniartırmaktadır (p<0,001).Bu çalışmada mide kanserli hastalar ve kontrol grubu karşılaştırıldığında, yaş (p=0,669) ,cinsiyet (p=0,886), aile tipi (p=0.13), medeni durumları (p=0.734), annelerinin sigaraalışkanlıkları (p=0,554), babalarının sigara içme alışkanlıkları (p=0.071), tanı anındaki boyları(p=0,307), anne ve baba arasındaki akrabalık ilişkisi (p=0.401), ortalama ilk doğumla sonuçlanangebelik yaşı (p=0,831), ortalama menopoz yaşı (p=0.55), erkeklerin çocuk sahibi olup olmama(p= 0,490), çocuk sayısı (p=0,419), günlük fiziksel aktivite (p=0.501), sebze ve meyve tüketimi(p=0,174), alkol kullanma alışkanlığı (p=1,000), diş sayısı (p=0.601) ve aynı veya ayrı tabaktayemek (p=0,091) faktörlerinin mide kanseri için risk faktörü olmadığı bulundu.Tartışma: Bizim sonuçlarımız, literatürde ileri anne-baba yaşı ve annenin sigara içmesi gibiprenatal faktörlerin, bazı kanserlerin gelişmesinde risk faktörü olabileceğini bildiren çalışmalarıdesteklemektedir. Bu çalışma, doğum sırasında ileri anne veya baba yaşına sahip olmanın vesigaraya prenatal maruziyetin yetişkin yaşlarda mide kanseri riskini artırdığını bildiren ilkçalışmadır. Ancak, bu konuda daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır. Introduction and Aim: There is some evidence that prenatal factors can play role indevelopment of gastric cancer. Because of increase in germ cell mutation as an outcome ofincreased paternal age and increase in frequency of chromosomal aberration with high maternalage, higher parental age has become a remarkable subject. Nevertheless, results of previousepidemiological studies have been inconsistent. We investigated some prenatal factors such ashigh parental age, and some sociodemographic, environmental, familial and reproductive factorsthat may have effect on development of gastric cancer, in this case-control study.Materials and Methods: In this study, 150 in or outpatients under treatment diagnosed as gastriccancer in Department of Medical Oncology, School of Medicine, Karadeniz Technical Universityand 300 control patients without any cancer who were examined in Department of GeneralInternal Medicine included, between the dates May 2009 and April 2010. Definitive diagnosticresults and dates of diagnosis of patients were determined from pathological reports. Patients andcontrols were performed the same questionnaire. In questionnaire, groups were asked the parentalage at birth, smoking habits of parents, and some sociodemographic, environmental, familial andreproductive traits that may play role in development of gastric cancer. A 35 item diet surveyexamining average consumption of some food and drinks in last one year was conducted in orderto determine diet habits of study groups. The compatibility of the data obtained by measurementwith normal distribution was investigated using the Kolmogorov-Smirnov test for each group andthe data convenient with normal distribution were compared with student t test, for non-normaldistribution variables were used Mann-Whitney U test. Analysis of data obtained by count wasdone with chi-square test. Statistical significance was assumed at a level of P < 0.05. Then,logistic regression analysis was done to investigate the independent factors affecting ondevelopment of gastric cancer. The results was measured by the odds ratios with 95% confidenceinterval.Results: In all educational group, education level of patients was found to be lower than thecontrol group (p=0,033). Monthly income of patients were detected lower than the control group(p< 0.001). In this study, in people with cancer history in their firs degree relatives have morerisk of gastric cancer than the others (p< 0.001). Close relatives of patients with gastric cancer ,have increased risk of gastric and other cancer types (p<0.001 ve p<0,001). When comparedwith the control group, the patients group with gastric cancer had lesser weight and BMI(p<0,001 ve p<0,001). A blood group was identified to be seen in higher percentage in gastriccancer patients. Accordingly to this study, maternal age of patients group at birth were higherthan the control group (p= 0.001). The mean paternal age at birth was 33.80 ± 8.36 in patientsgroup and 30.57 ± 8.76 in control groups. Accordingly, paternal mean age at birth of patientswas higher when compared with the control group (p<0.001). In 44% of the patient group and 32% of control group, mother age at birth were 30 and older ( p= 0.001). 64% of the patients and45,7 % of control group, had father age at birth were 30 and older (p<0.001). In this study,women with menarche age over 15 years, have greater risk of developing gastric cancer(p<0,001). Gastric cancer patients are detected to have earlier age of menapause (p=0,001) .Accordingly to this study, male patients with gastric cancer have a children at an earlier age thanin the control group (p= 0.0019).When the dietary factors are examined , pickle an salted foods (p<0,001 ve p<0,001),meat and eggs (p=0,048) , animal oil (p<0.001) consumption are found more by patients withgastric cancer than the control group. However, bread and cereal products (p<0,001), milk anddairy products (p<0,001) , orange juice( p=0.022) , tea and coffee (p=0.004 ve p=0.002)consumption are found less by patients with gastric cancer than the control group. Pickleconsumption is an independent risk factor for gastric cancer and risk is 11,41 fold higher thanothers.It was determined that brushing teeth of patients with gastric cancer are higher than thecontrol group (p=0.022). In this study, it was detected that excessive hot food habits increases therisk of gastric cancer (p<0,001). It was determined that barbecued meat consumption increasethe risk of gastric cancer (p<0,001).In this study, when the gastric cancer patient is compared the control group, age(p=0,669), sex (p=0,886), family type (p=0.13), marital status (p=0.734), maternal smoking(p=0,554), paternal smoking (p=0.071) , size at diagnosis (p=0,307), kinship between mother andfather (p=0.401), mean gestational age at firs birth (p=0,831), mean age of menopause (p=0.55),having children or not being (p=0,490), number of children (p=0,419) , daily physical activity (p=0.501), vegetable and fruit consumption (p=0,174), alcohol consumption (p=1,000) , number ofteeth (p= 0.601) and eat meal in the same or seperate plates (p=0,091) aren?t found to be a riskfactor for gastric cancer.Conclusions: Our data supports the studies that emphasize that some prenatal factors such ashigh parental age at birth and smoker mother may be risk factors for some cancers for children.This is the first study that reports that having high parental age at birth and exposure to smokeprenatally increase the risk for colon cancer. However, more comprehensive studies were needed
Collections