Tatlı su deniz suyunda yetişen gökkuşağı (Salmo gairdneri) türü alabalıklarda bazı antioksidan enzim aktiviteleriyle lipit peroksidasyon seyiyeleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu çalışmada yaş, boy ve ağırlıkları yaklaşık aynı olan ve bir kısmı belli bir süre tatlı suda yetiştirildikten sonra deniz suyunda yaşamaya adapte edilmiş, diğeri ise tamamen tatlı suda yaşayan Gökkuşağı alabalıklarının (Salmo gairdneri) karaciğer ve eritrositlerindeki süperoksit dismutaz (SOD), katalaz, glutatyon peroksidaz (GPX), glutatyon S-transferaz (GST) ve glutatyon redüktaz (GR) antioksidan enzim aktiviteleriyle total glutatyon (GSH) ile lipit peroksidasyon miktarları incelendi. Tatlı suda yaşayan gruba ait balık örnekleri Uzungöl'deki kültür balıkçılığı olarak yetiştirilen havuzdan, denize adapte edilmiş balık örnekleri ise, Tarım Bakanlığı'nın Su Ürünleri Araştırma Enstitüsünde kültür balıkçılığı olarak yetiştirilen havuzlardan alındı. Çalışmanın sonucunda tatlı sudan deniz suyuna geçişe bağlı olarak hem karaciğer hem de eritrositlerde süperoksit dismutaz, glutatyon redüktaz aktivitelerinde anlamlı seviyede azalmaya karşılık, katalaz, glutatyon peroksidaz, glutatyon S-transferaz aktiviteleriyle glutatyon konsantrasyonlarında anlamlı artışlar olduğu belirlendi. Deniz suyuna adapte edilmiş balıklardaki lipit peroksidasyon değerleri tatil suda yaşayan balıklardakinden daha yüksek bulundu. Ayrıca, deniz suyuna adapte edilmiş balıkların oksidatif strese karşı daha dirençli olduğu gözlendi. Anahtar Kelimeler: Süperoksit dismutaz, Katalaz, Glutatyon peroksidaz, Glutatyon S-transferaz, Glutatyon redüktaz, Glutatyon, Lipit peroksidasyon, Balık. V SUMMARY Antioxidant enzyme activities such as superoxide dismutase (SOD), catalase, glutathione peroxidase (GPX), glutathione reductase (GR), glutathione S-transferase (GST) and glutathione (GSH) contents and lipid peroxidation levels were investigated in the liver and erythrocytes of two groups of Rainbow trout {Salmo gairdneri). The first groups were the fish which were grown in freshwater and the other group which were almost at the same age, length and weight at the first group, and which were adapted to sea water by transferring from fresh-water when they were 5-6 months. Freshwater fish specimens were obtained from the pools at Uzungöl where local trout farm has been made. Sea-adapted fish were taken from the farm belonging to the Research Institute of Agricultural Ministry. The results of the measurements showed significant decreases in the liver and erythrocyte superoxide dismutase and glutathione reductase activities because of transition from freshwater to sea water medium. However significant increases were obtained in the activities of catalase, glutathione peroxidase, glutathione S-transferase and levels of total glutathione. Lipid peroxidation values were higher for the sea-water adapted fish than for fresh-water ones. Additionally, the sea-water adapted fish were found resistant to oxidative stress. Key words: Superoxide dismutase, Catalase, Glutathione peroxidase, Glutathione reductase, Glutathione S-transferase, Glutathione, Lipid peroxidation, Fish. VI
Collections