Diyetle alınan margarinin eritrosit membranı fosfolipid bileşimi üzerine olan etkisinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Margarinsiz ve margarinli diyet kullanımının membran fosfolipidleri ile membran akışkanlığında önemli bir kriter olan kolesterol / fosfolipid (KOL/PL) ve sfingomiyelin / fosfatidilkolin (SM / PC) oranları üzerine olan etkileri 30'ar kişilik aynı yaştaki kişilerin oluşturduğu iki grupta karşılaştırıldı. Margarinsiz diyet kullananlarda fosfolipid fraksiyonlarının değerleri % cinsinden fosfatidilkolin (PC) 32.95+2.78, fosfatidiletanolamin (PE) 28.23±1.96, fosfatidilserin (PS) 14.41±0.97, sfingomiyelin (SM) 22.84±2.00 şeklinde tespit edilmiştir. Total fosfolipid (PL) ve membran kolesterol (KOL) miktarları ise 1010 hücre başına sırasıyla 2.93±0.13 mg, 1.17±0.10 mg olarak bulunmuştur. KOL / PL oranı 0.39±0.04, SM / PC oranı 0.69±0.02 şeklinde belirlenmiştir. Margarinsiz diyet kullananlarda SM ve PS değerleri arasında r=0.43, p<0.05 düzeyinde anlamlı bir ilişki gözlendi. Fakat PC ve PE, PE ve PS, SM ve PC ile KOL ve PL değerleri arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Margarinli diyet kullanan şahıslarda fosfolipid değerlerinin dağılımı % cinsinden PC 31.00±1.57, PE 25.57±1.60, PS 16.23±1.57, SM 25.28±1.09 olarak, PL ve KOL değerleri ise 1010 hücre için sırasıyla 3.13+0.12 mg, 1.29±0.09 mg olarak belirlenmiştir. KOL / PL oranı 0.41 ±0.03, SM / PC oranı 0.81+0.05 olarak bulunmuştur. Margarinli diyet kullananlarda margarinsiz diyet kullananlara göre toplam membran fosfolipidleri, kolesterol ve SM / PC değerleri için anlamlı50 bir farklılık bulunmuştur. Fakat KOL / PL oranları arasında anlamlı bir fark görülmemiştir. Margarinli diyet kullananlarda PC ve PE değerleri arasında r=0.7, p<0.001, PE ve PS değerleri arasında ise r=0.52, p<0.05 düzeyinde anlamlı bir ilişki gözlenmiştir. SM ve PS, SM ve PC ile KOL / PL değerleri arasında anlamlı bir ilişki gözlenmemiştir. Margarin kullanımının devamı halinde, margarin kullanan şahıslarda fosfolipid değerleri ile SM / PC ve KOL / PL oranlarındaki değişimin membran akışkanlığını etkileyebileceği düşünülmektedir. SUMMARY The effects of diet application with and without margarine on membrane phospholipids, cholesterol / phospholipid (Choi / PL) and sphingomyelin / phosphatidyl cholin ratios, which is a signifcant criteria of membrane fluidity, were compared between two groups of thirty persons with the same age. The values of phospholipids fractions in the non-margarine users are as percentage: phosphatidyl choline (PC) 32.95+2.78, phosphatidyl ethanolamine (PE) 28.23±196, phosphatidyl serine (PS) 14.41 ±0.97, and sphingomyelin (SM) 22.84±2.00. Total phospholipid (PL) and the membrane cholesterol (Choi) levels were found as 2.93+0.13 mg and 1. 1 7±0. 1 0 mg per 1010 cells, respectively. The Choi / PL ratio was 0.39±0.04. The SM / PC ratio was 0.69±0.02. A meaningful relation was found out between the values of the SM and PS (r=0.43, p<0.05) in the non-margarine users. But, no relationship was observed between PC-PE, PE-PS, SM-PC, cholesterol and total phospholipid levels. The percentage distribution of the phospholipid types in the margarine users was determined as PC 31.0Qt1.57, PE 25.57±1.60, PS 16.23+1.57, SM 25.28±1.09,. Total phospholipid and membrane kolesterol levels were determined as 3.13+0.12 mg/1010 cells, 1.29±0.09 mg per 1010 cells respectively. The cholesterol / total phospholipid ratio and SM / PC ratio were observed as 0.41 ±0.03, 0.81 ±0.05, respectively.52 Significant differences were found out for the membrane total phospholipid and cholesterol, and SM / PC values between the margarine users and non-margarine users (p<0.05). But no meaningful difference was found out between Choi /PL ratios. In the margarine users, a meaningful relation was found out between the values of the PC and PE (r=0.70, p<0.001), and between PE and PS (r=0.52, p<0.05). But, no meaningful relation was observed between the values of the SM and PC, the SM and PS, and between the cholesterol and the total phospholipid levels. In the case of continuation of the margarine consumption it is thought that the change in the phospholipid values and cholesterol / phospholipid ratio may affect the membrane fluidity.
Collections