Tokat çevresinde yaşayan annelerin sütündeki toplam protein, toplam lipit, laktoz ve serbest amino asitlerin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
7. ÖZET TOKAT ÇEVRESİNDE YAŞAYAN ANNELERİN SÜTÜNDEKİ TOPLAM PROTEİN, TOPLAM LİPİT, LAKTOZ VE SERBEST AMİNO ASİTLERİNİN ARAŞTIRILMASI Yeni doğan bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişmesi için uygun bir besinle beslenmesi gerekir. Bebeğin fizyolojik durumu göz önüne alındığında, en uygun besinin anne sütü olduğu görülmektedir. Günümüzde bilim adamları yeni doğan bebeklerin anne sütü ile beslenmesinin önemi ve gereğini vurgulamaktadırlar. Bebeklik döneminde dengeli beslenme, bebeğin sadece o dönemde sağlıklı gelişme ve büyümesini sağlamakla kalmayıp aynı zamanda hayatı boyunca etkisini devam ettirir. Bu sebeple, anne sütünün içeriğinin araştırılması önem arz etmektedir. Bu çalışmaya, Tokat çevresinde yaşayan sağlıklı 112 anne seçildi. Çalışmaya alınan annelerden, doğumdan sonra ikinci ayda süt numuneleri alındı. Alınan süt numunelerinde toplam protein, toplam lipit, laktoz ve serbest amino asitlerin tayini yapıldı. Toplam protein, toplam lipit ve laktoz konsantrasyonları sırasıyla, 1,30 ± 0,40 g/dL, 4,13 ± 1,37 g/dL, 6,92 ± 0,95 g/dL olarak belirlendi. Çalışmamızda; glisin, alanin, valin, lösin, izolösin, serin, treonin, metiyonin, sistein, tirozin, fenilalanin, aspartat+aspartamin, glutamat+glutamin, lizin, arginin, histidin amino asitleri ve taurin, siturilin, (B-alanin, etanolamin, ornitin, o-fosfoserin, fosfo-etanolamin, a-aminobütirik asit gibi amino asit türev ve metabolik ara ürünlerin tayini yapıldı. Glutamat+glutamin konsantrasyonu en yüksek bulunan amino asit iken (1275,4 ± 313,9 umol/L) en düşük konsantrasyonda bulunan amino asit ise metiyonindir (11,91 ± 3,92 umol/L). Bir türev amino asit olan taurinin konsantrasyonu glutamat+glutamin konsantrasyonundan sonra en yüksek bulunan ikinci amino asit iken (352,5 ± 98,8 umol/L); konsantrasyonu en düşük olarak bulunan türev amino asitler ise a-aminobütirik asit (0,587 ± 0,213 umol/L) ve (B-alanindir (1,36 ± 0,65 umol/L).74 Bulunan değerler literatürde karşılaşılan diğer araştırmacıların sonuçlarıyla karşılaştırılmış ve farklılıklar tartışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Anne sütü, Serbest amino asitler, Toplam protein, Toplam lipit, Laktoz 8. SUMMARY A STUDY ON DETERMINATION OF TOTAL LIPID, TOTAL PROTEIN, LACTOSE, AND FREE AMINO ACIDS IN HUMAN MILK IN TOKAT PROVINCE Healthy growth and development of the newborns, babies is possible only with suitable food. Today, scientists emphasize that, when the physiological condition of the newborn is considered, human milk is the ideal food. Well nourishment of the babies for healthy growth and development is not only important during the first year, but also, for the rest of his/her life. For this reason, it is important to investigate the content of the human milk. In this study, we selected 112 healthy mothers who live in Tokat province. Human milk samples were obtained during the second month postpartum. These samples were analyzed to determine the total protein, total lipid, lactose, and free amino acids levels. The values determined for total protein, total lipid, and lactose are 1.30±0.40 g/dL, 4.13±1.37g/dL, 6.92±0.95 g/dL respectively. In our study, we also analyzed some amino acids such as glycine, alanine, valine, leucine, isoleucine, serine, threonine, methionine, cysteine, tyrosine, phenylalanine, aspartate+asparagine, lysine, glutamate+glutamine, arginine, histidine and some derivative amino acid and metabolic intermediate such as taurine, citrulline, U-alanine, ethanolamine, ornithine, o-phosphoserine, phospho- ethanolamine, a-aminobutyric acid. Glutamate+glutamine has the highest concentration (1275.4±313.9 umol/L), whereas methionine has the lowest concentration (11.91±3.92 umol/L). The concentration of taurine, a derivative amino acid, has the second highest concentration (352.5±98.8 umol/L) following the concentration of glutamate+glutamin. In addition to that, the concentration of the derivative amino acids a-aminobutyric acid (0.587±0.213 umol/L) and R-alanin (1.36±0.65 umol/L), have the lowest concentration of all. The values obtained were compared with the results of the researches made earlier and the differences were discussed. Keywords: Human milk, Free amino acids, Total protein, Total lipid, Lactose.
Collections