Giresun`da sosyoekonomik düzeyi farklı iki yerleşim yerindeki ilköğretim öğrencilerinin beslenme durumları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
7. ÖZET Okul öncesi dönemden okul çağı dönemine geçiş, birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Bu sorunlardan birisi de beslenme sorunlarıdır. Bu çalışmada Giresun'da sosyoekonomik düzeyi farklı yerleşim yerindeki iki ilköğretim okulunda öğrenim gören ilkokul 1. sınıf öğrencilerinin beslenme durumlarının saptanması amaçlanmıştır. Aralık 2004 tarihinde başlatılan çalışmaya iki okuldaki toplam 179 öğrenci alınmıştır. Öğrencilerin 3 günlük besin tüketim sıklığı aileleri tarafından kaydedilmiştir. Çocukların sabah, kuşluk, öğle, ikindi ve akşam öğünlerinde yedikleri besinler öğretilmiştir. Böylece öğrencilerin atladıkları öğün sayılan ile tükettikleri besinlerin yeterli olup olmadığı incelenmiştir. Ayrıca ailelerin sosyoekonomik özelliklerini belirlemek amacıyla aile bilgi anketi de uygulanmıştır. Öğrencilerin ağırlık ve boy ölçüm değerleri okul kayıtlarından alınmıştır. Öğrencilerin %91.1'nin sabah, %50.3'ünün kuşluk, %70.4'nün öğle, %60.3'nün ikindi, %87.2'sinin akşam öğünlerini üç gün boyunca tam yaptıkları saptandı. Öğrencilerin sadece 1 11 'i (%62.0) ana öğünleri, 60'ı (%33.5) ara öğünleri tam yapmamışlardır. Okula, SED ve cinsiyete göre öğünleri yapanlar ve atlayanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Öğrencilerin ana öğünleri tam yapan ve ana öğün adayanların hastalanma sayılan açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p=0.029). Ana öğünü atlayanların (%17.6), atlamayanlara (%21.6) göre daha az hastalandıkları bulunmuştur. Öğrencilerin %20.1'i et ve benzeri kurubaklagilleri, %43.0'ı süt ve ürünlerini, %5.0'ı tahılları, %12.3'ü sebze ve meyveyi, %68.2'si yağ ve şekeri az tükettikleri belirlenmiştir. Besin gruplan içinde en çok tüketilen besin %75.4 oranında tahıl ve tahıllardan yapılan yiyecekler iken, an az tüketilen besin grubu ise %68.2 oranında yağ ve şeker grubu besinlerdir. GİO'ya (%70.4) göre ŞİYİO'daki (%91.0) öğrencilerin tahılları daha fazla tükettikleri saptanmıştır (p=0.014). Ancak cinsiyete ve SED göre besin öğelerinin tüketimi bakımından fark olmadığı; tüketilen besinlerin ağırlık, boy ve hastalanma sıklıkları üzerinde etkili olmadığı saptanmıştır.61 Öğrencilerin özellikle yağ ve şekerler ile süt ve ürünleri başta olmak üzere et ve benzeri, kurubaklagilleri yeterli düzeyde almadıkları, ana öğün atlama ile hastalanma sıklığı arasında ilişki olduğu belirlenmiştir. Bu çocukların beslenme durumlarım istenilen düzeylere getirebilmek için aile ve öğretmenlere yönelik eğitim programlarına başlanmıştır. 8. SUMMARY A lot of problems have been caused along with transition from preschool period to school age period. One of them is nutritional problems. This study aims to determine nutritional conditions of primary school first class students from two socioeconomically different settlements in Giresun. In total, 179 students from these two schools were included in the study started in December 2004. The frequency of the students' food consumption were recorded by their families. The children's diet at breakfast, brunch, noon, late afternoon and dinner were learnt. Thus, whether food consumed is sufficient or not and the number of meals skipped by the children were examined. Besides, family information questionnaire was applied to identify socio-economic features of the families. From the schools' records, the students' weight and stature rates were obtained. It was determined that 91.1 % of the students had breakfast, 50.3 % had branch, 70.4 % had lunch, 60.3 % ate meal in the late afternoon, 87.2 % had dinner during three days regularly. Only 111 (62.0 %) of the students didn't have their main meals and 60 (33.5%) didn't have their middle meals regularly. There is no statistically significant difference between those who had their meals regularly and skipped them according to SED and sex. There is a statistically significant difference between those who had their meals regularly and skipped them in terms of the number of their becoming ill (p=0.0029). Those skipped their main meals (71.6%) become ill less than those who had their meals regularly. It was found out that 20.1 % of the students had meat and leguminosae, 43.0 % had milk and dairy products, 5.0 % had grain, 12.3 % had vegetables and fruit, 68.2 % had less oil and sugar. While the most consumed food category is 75.4 % grain and food made from grain, the least consumed food is 68.2% oil and sugar. It was determined that 91.0 % of the students in SIYIO had leguminosae more than 70.4% of those in GIO (p= 0.0014). On the other hand, it was found out that there was no significant difference in terms of foods according to sex and SED, and foods consumed didn't have an effect on weight, stature and frequency of becoming ill.63 It was discovered that the students didn't have enough oil and sugar, milk and dairy products, meat, and leguminosae, and also there was a connection between skipping main meals and frequency of becoming ill. Training programs intended for families and teachers were launched in order to improve the children's nutritional conditions.
Collections