Karalahananın lipoproteinlerin oksidasyonuna etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
7. ÖZETKARALAHANANIN L POPROTE NLER N OKS DASYONUNA ETK SKaralahana (Brassica oleraceae L. var. acephala DC ), genellikle Karadenizbölgesinde tüm sezon yetiştirilebilen ve yiyecek olarak kullanılabilen Brassica ailesinden birbitkidir. Brassica bitkileri, polifenolleri, flavoniodleri, izoflavonlari ve glikosinolatları ihtivaederler ve bu bileşenleri ile antioksidan ve antikarserojenik özelikler taşırlar. Antioksidanlarserbest radikal reaksiyonlarını önlerler ve böylelikle hücreleri oksidatif hasara karşı korurlar.Lipoproteinlerin oksidasyonu, ateroskleroz gelişiminde anahtar basamaktır.Bu çalışmada, karalahananın metanolik ve sulu ekstraklarının; toplam fenolik madde,flovonoid ve toplam antioksidan kapasite seviyeleri belirlendi. Ayrıca farklıkonsantrasyonlardaki metanolik ve sulu ekstrakların, 15 sağlıklı gönüllü kanından elde edilenizole lipoproteinlerin (VLDL ve LDL) bakırla tetiklenmiş oksidasyonuna karşı inhibisyonetkileri değerlendirildi. Lipid peroksidasyonunu göstergesi olan malondialdehid seviyeleri,ekstraklı ve ekstraksız ortamda TBARS olarak tayin edildi.Sulu ekstraklarda toplam antioksidan aktivite yüksek bulunmasına rağmen toplamfenolik madde ve flavonoid miktarı metanolik ekstraklarda yüksek idi. Hem metanolik ve hemde sulu ekstraklar lipid peroksidasyonunu engelledi ancak bu etki LDL'de daha anlamlı idi.Metanolik ekstraklar, daha yüksek lipoprotein inhibisyonu sergiledi. Ayrıca inhibisyonlar,ekstrak konsantrasyonlarının artışı ile artmakta idi.Yüksek antioksidan kapasite ve fenolik içeriğinden dolayı karalahananınlipoproteinlerin oksidasyona karşı koruyucu etki sahip olduğu kanaatına varıldı. Karalahanın,kardiyovasküler hastalıklara ve diğer antioksidan dengenin bozulduğu durumlarda oluşanbirçok hastalığa karşı korunmada önemli role sahip olabileceğini gösteren ilave çalışmalargerekmektedir.Anahtar Kelimeler : Karalahana, antioksidanlar, lipid peroksidasyonu, lipoproteinoksidasyonu 8. SUMMARYTHE EFFECTS OF KALE ON OXIDATION OF LIPOPROTEINSKale (Brassica oleraceae L. var. acephala DC ) is a eatable Brassica vegetablesgrowing usually in Karadeniz Region in Turkey. Brassicaceous plants contain polyphenols,flavonoids, isoflavones and glucosinolates, and so have antioxidant and anticarcinogenicproperties. Antioxidants inhibit free radical reactions, and may therefore protect cells againstoxidative damage. Oxidation of lipoproteins is a key early stage in the development ofatherosclerosis.In the current study, the levels of total phenolic content, flavonoid and totalantioxidant capacity of metanolic and aqueous extracts of kale were determined. In addition,various concentrations of metanolic and aqueous extracts were evaluated for their inhibitioneffects against copper induced oxidation of isolated lipoproteins (VLDL and LDL) obtainedfrom 15 healthy volunteers. The levels of malondialdehyde (MDA) as a marker of lipidperoxidation were determined as TBARS, with and without extracts.Although aqueous extract has higher total antioxidant capacity, total phenolic contentand flavonoid levels were higher in metanolic extract. It vas observed that metanolic extractshad a higher antioxidant content than aqueous extract. Both metanolic and aqueous extractsinhibit lipid peroxidation but more significantly in LDL. Metanolic extract shows higherinhibition of lipid peroxidations of lipoproteins. Moreover, inhibitions increased withincreasing concentrations of extracts.It was concluded because of high antioxidant capacity and phenolic content of kale, ithas a protective effect on the oxidation of lipoproteins. Further studies need to show kale mayplay an important role of cardiovascular diseases and other dieases resulting from inbalance ofoxidant and antioxidant status.Key Words : Kale, antioxidants, lipid peroxidation, lipoprotein oxidation
Collections