K.T.Ü. Trabzon Sağlık Yüksek Okulu öğrencilerinde yeme tutumu ve aile yapısı arasındaki ilişki
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Yeme Bozuklukları tıp dünyasında giderek daha fazla yer tutmakta vehastalığın seyri, nedenleri ve sonuçları açısından büyük önem taşımaktadır. Hastalık tedaviedilmediği takdirde ölümle dahi sonuçlanmaktadır. Bu araştırmada üniversiteöğrencilerinin yeme tutumlarını değerlendirilerek bu duruma eşlik eden sosyodemografiközellikler ve aile yapısı arasındaki ilişkinin araştırılması, Türkiye'de konu ile ilgili yapılanaraştırmalara bölgemiz adına katkı sunmak amaçlanmıştır.Yöntem: Çalışmaya Karadeniz Teknik Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu'na 2006-2007 eğitim öğretim yılında devam eden 60'ı birinci sınıf, 101'i ikinci sınıf, 90'ı üçüncüsınıf ve 121'i dördüncü sınıf olmak üzere toplam 372 olgu alınmıştır. Olgulara sırasıylaSosyodemografik Veri Formu, Yeme Tutumu Testi (YTT) ve Aile Yapısını DeğerlendirmeAracı (AYDA)'dan oluşan test bataryası uygulanmıştır.Bulgular: Araştırmamızda, yeme tutumları ile aile yapısı arasında anlamlı bir ilişkibulunmamıştır. Sosyo-demografik değişkenler açısından yeme tutumlarının, çocukluktatravma öyküsüne, sigara kullanma düzeyine göre farklılaştığı; yaş, medeni durum, gelirdüzeyi, yaşanılan yer, anne-baba birlikteliği, anne tutumu, baba tutumu, kardeş sayısı,çocuklukta aileden uzun süre ayrılık, cinsel taciz öyküsü, yaşanan göç, mesleki işlevsellikdeğişkenlerine göre ise yeme tutumları açısından anlamlı bir farklılık bulunmadığıbelirlenmiştir. Ayrıca araştırmaya katılan olguların %4.83'i Yeme Tutumu Testindenkesim puanı üzerinde puan almışlardır.Sonuç: Araştırmada sağlıksız yeme tutumları ve davranışlarının görülme sıklığınınhem ülkemizde yapılan bazı çalışmalarla hem de dünyada yapılan çalışmalarla benzerolduğu sonucuna varılmıştır. Araştırma sonucunda yeme tutumları ile çocuklukta travmaöyküsü, sigara kullanma düzeyi dışındaki diğer değişkenler arasında ilişki bulunamamasınedeniyle konuyla ilgili hem boylamsal çalışmalar yapılmasının hem de farklıdeğişkenlerle yeni araştırmalar yapılmasına gereksinim duyulmaktadır. Objective: Eating disorders has a growing place in the medical science world andthe progress of the illness has great importance for the causes and results of the illness. Ifnot cured, the illness may even result in death. This research aims to evaluate thenourishment attitudes of university students, to find out the relation between familystructures and the sociodemographic features which accompany this situation and in thename of our region to contribute to the researches which have been made in Turkey.Method: From the students who continue their education in the KaradenizTechnical University ,Health Academy in the 2006-2007 academic year, 372 cases; 60students from the first grade, 101 students from the second grade, 90 students from thethird grade and 121 students from the fourth grade ,are taken into this study. A test batteryconsisting of the Sociodemographic Datum Form, the Eating Attitudes Test (EAT-40) andthe Family Evaluation Device has been applied to the cases respectively.Results: No significant relation between nourishment attitudes and the familystructures could be found in our study. It has been determined that , nourishment attitudesmay differ according to the trauma history in the childhood and the level of smoking; andno significant difference could be found in terms of nourishment attitudes when variablessuch as age, marital status, level of income, the living place , the togetherness of theparents, maternal attitudes, paternal attitudes, number of sisters/brothers, being away fromthe family for a long time in the childhood,sexual harrassment history, emigration,occupational functionality are taken into consideration. Besides , % 4,83 of the cases in thestudy scored points higher than the fraction point at the Eating Attitudes Test (EAT-40).Conclusion: As a result of the current study it is found that the occurrencefrequency of unhealthy nourishment attitudes and habits are similar with results of thesome studies that conducted in Turkey and worlwide. In the result of the research, since norelation between nourishment attitudes and the variables apart from the trauma in thechildhood and the level of smoking has been found, it is clear that it is essential to makeboth longitudinal studies and new researches with different variables.
Collections