Giresun il merkezinde yaşayan 6-17 yaş grubu çocuklarda kuruyemişlere bağlı ıge aracılıklı besin allerjisinin sıklığı, klinik ve laboratuvar özellikleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Bu çalışma Giresun il merkezinde yaşayan okul çocuklarında kuruyemiş allerjilerinin sıklığını, klinik ve laboratuvar özelliklerini incelemek amacı ile yapıldı.Metod: Giresun il merkezinde bulunan üç anaokul, dokuz ilköğretim okulu ve iki liseden rastgele seçilen toplam 6000 çocuğa ilk olarak anket formları verildi. Ailelerin kuruyemiş allerjisi yönünden anketleri cevaplaması istenildi. Anket sonucuna göre olası IgE aracılı kuruyemiş allerjisi tanımlayan ve ileri tetkik edilmek isteyen çocuklar allerji ve immunoloji polikliniğine çağrılarak detaylı anket uygulandı ve deri testi yapıldı.Sonuçlar: Verilen toplam 6000 anketten geriye bildirim 4932 adet oldu. Bunlar içinden IgE aracılıklı kuruyemiş allerjisi tanımlayan ve ileri tetkik edilmek isteyen 49 çocuğun hepsine prick ve prick-prick deri testleri yapıldı. Kırk dokuz çocuktan 19 tanesi fındık (%38.7), 16 tanesi yer fıstığı (%32.6), 10 tanesi antep fıstığı (%20.4) ve dört tanesi ise ceviz (%8.1) yedikten sonra reaksiyon bildirdi.Çocukların 34'ünde (%69.4) eşlik eden atopik hastalık mevcuttu. Otuz çocuğun (%61.2) en az bir aile bireyinde atopi olduğu tespit edildi.Geçirilen allerjik reaksiyon sonrası acil serviste değerlendirilen 26 çocuktan 16 (%61.5) tanesine ilaç tedavisi uygulanmıştı. İlaç tedavisi uygulanan bütün çocuklara antihistamin verilmişti. Deri testleri sonucunda iki çocukta duyarlılık saptandı [Bir (%0.02) çocukta fındık ve bir (%0.02) çocukta da yer fıstığı].Sonuç olarak; Giresun ilinde yaşayan okul çocuklarında fındık allerjisi sıklığı düşük ve klinik belirtiler hafif olarak görülmektedir. Ancak kuruyemişlerin allerjenitelerinin yüksek olması ve ölümcül olabilen reaksiyonlara neden olması sebebiyle şikayet belirten hastaların düzenli aralıklarla takip edilmeleri gereklidir. Aim: This study has been done to evaluate the prevalence, clinical and laboratory features of nut allergy in urban school children in Giresun.Methods: Questionnaires about nut allergy were given to 6000 children in three primary schools, nine elementary schools and two high schools that were randomly selected in the city center of Giresun. These questionnaires were filled by the parents of the children. Later, children who have suspected IgE mediated nut allergy according to the questionaires were invited to the allergy and immunology outpatient clinic and a more detailed questionnaire was given, skin tests were done to the children whom accepted.Results: Four thousand nine hundred and thirty two pieces of questionnaires were given back from a total of 6000. Prick and prick - prick skin tests were performed for 49 children who described IgE mediated nut allergy and looking forward to be examined among all children. Among of these 49 children, 19 (38.7%) of them after eating nut, 16 (32.6%) of them after eating peanut, 10 (20.4%) of them after eating pistachio and 4 (8.1%) of them after eating walnut were dedected to have allergy.Of these, 34 children (69.4 %) had concomitant atopic diseases. 30 children (61.2%) were identified as having atopy at least one of the family members.16 (61.5%) of 26 children who showed an allergic reaction needing an evaluation in the emergency department had undergone drug treatment. all children needing drug treatment were applied antihistamine medication. The skin test showed sensitivity in 2 children [One (0.02%) in nuts, the other one (0.02%) peanut].In conclusion; the incidence of nut allergy in school children living in Giresun was found to be low and clinical signs were seen as slightly. However, as nuts have high allergenicity range and can cause fatal reactions, regular monitoring of patients who state complaints after nut intake must performed.
Collections