Hafif düzeyde hiperkolesterolemik kişilerde fındık tüketiminin eritrositlerdeki antioksidan enzimlere etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Hiperkolesterolemi kardiyovasküler hastalıklar için risk oluşturmaktadır. Fındık sahip olduğu tekli doymamış yağ asitleri (MUFA), vitamin E miktarı, antioksidan fenolik bileşikleri, fitokimyasalları, diyet lifleri ve esansiyel amino asitleriyle kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu etkiye sahiptir.Bu çalışmanın amacı fındık tüketiminin eritrosit oksidan-antioksidan sisteme etkisini hafif hiperkolesterolemik bireylerde incelemektir. Çalışma grubu 20 hafif hiperkolesterolemik bireyden (17E/3K, yaş; 27-59) oluşmaktadır. Bireylerden hipokolesterolemik diyet öncesi (0. gün), hipokolesterolemik diyet sonrası (30. gün), hipokolesterolemik diyet ile beraber fındık tüketimi sonrası (60. gün) ve son olarak hipokolesterolemik diyet sonrası (90.gün) kan örneği alındı.Fındık diyetiyle kolesterolün düşüşüne ilaveten; eritrosit hemolizatlarında, lipit peroksidasyonunun göstergesi olan malondialdehit (MDA) seviyesinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma gözlenirken antioksidan enzimlerinden glutatyon peroksidaz (GSH-Px), glutatyon redüktaz (GR) ve tiyoredoksin redüktaz (TR) aktivitelerinde anlamlı bir artış gözlendi (P<0,05). Ancak protein oksidasyonunun göstergesi olan ileri protein oksidasyon ürünlerinin seviyesinde (AOPP) ve katalaz enzim aktivitesinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişim bulunamadı (P>0,05). Bunlara ilaveten glutatyon redüktaz ile katalaz ve tiyoredoksin redüktaz ile glutatyon peroksidaz arasında pozitif korelasyon bulundu (Sırasıyla r=0,58, P=0,008; r=0,450, P=0,025).Sonuç olarak; fındık tüketiminin hiperkolesterolemik bireylerin eritrositlerinde oksidan-antioksidan dengeyi, antioksidanlar lehine kaydırdığı gözlendi. Hypercholesterolemia is a risk factor for cardiovascular diseases. Hazelnut has protective effects againts cardiovascular diseases because of it?s monounsaturated fatty acids (MUFA), vitamin E, antioxidant phenolic compounds, phytochemicals, dietary fibers and essential amino acid content.The aim of the study is to investigate the effects of hazelnut consumption on the erythrocyte oxidant-antioxidant system in patients with mild hypercholesterolemia. The study grup consists of 20 hypercholesterolemic individuals (17M/3F, age; 27-59). Blood samples collected at the time before hypocholesterolemic diet (0. day), at the time after hypocholesterolemic diet (30. day), at the time after hypocholesterolemic diet plus hazelnut consumption (60. day) and finally at the time after hypocholesterolemic diet (90. day).Beside cholesterol lowering effect it has been observed that hazelnut decreased malondialdehyde (MDA) levels as a lipid peroxidation product but increased the activities of antioxidant enzymes; glutathione peroxidase (GSH-Px), glutathione reductase (GR) and thioredoxin reductase (TR) in erythrocyte hemolysates (P<0,05). On the other hand; statistically significant changes were not found in advanced oxidation protein products (AOPP) levels as an indicator of protein oxidation and in the activity of catalase (P>0,05). Moreover positive correlations were found between glutathione reductase and catalase, thioredoxin reductase and glutathione peroxidase activities (r=0,58, P=0,008; r=0,50, P=0,025, respectively).In conclusion, it was observed that the consumption of hazelnut shifts the oxidant-antioxidant balance in favor of antioxidants.
Collections