Konya il merkezinde okulöncesi eğitim kurumlarına devam etmekte olan 60-72 aylık çocukların beslenme alışkanlıkları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma Konya il merkezinde okul öncesi eğitim kurumlarına devam etmekte olan 60-72 aylık çocukların beslenme alışkanlıklarını saptamak üzere gerçekleştirilmiştir. Araştırma Konya il milli eğitim müdürlüğüne bağlı 40 farklı okulda 201 erkek, 214 kız olmak üzere toplam 415 çocuk ile yürütülmüştür. Örneklemdeki öğrenciler evrenin % 5.4'ünü temsil etmektedir. Tarama modelinin kullanıldığı araştırmada veri toplama aracı olarak, anket formu kullanılmış, elde edilen veriler SPSS 15.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular tablolarda sayı ve yüzde olarak ifade edilmiştir. Parametreler arası ilişkileri değerlendirmede ki-kare testi kullanılmış, sonuçlar değerlendirilirken, % 95'lik güven aralığında, 0.05'ten küçük p değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir.Bu çalışmada, çocukların vücut ağırlığı ortalamaları 20.73±3.60 kg, boy uzunluğu ortalamaları 115.17±5.65 cm, BKİ ortalaması ise 15.58±2.11 kg/ m² `dir. Araştırma kapsamındaki çocukların % 13.0'ü çok zayıf (<5, p.), % 9.6'sı zayıf (5-15, p.), % 58.8'i normal (15-85, p.), % 11.6'sı toplu (85-95, p.), % 7.0'si (>95, p.) şişmandır. Ailelerin günlük öğün sayısı ortalama 2.17± 0.04 olup, ailelerin % 45.3' ü günde 2 öğün, % 34.9' u 3 öğün, % 19.3'ü 1 öğün ve % 0.5'i 4 ve daha fazla öğün yemektedirler. Erkek çocuklarının % 91.5'i, kız çocuklarının % 86.0'sı gün içerisinde üç öğün yemek yemekte olup, çocukların % 32.5'i tüm öğünleri sevmektedir. Kız çocuklarının % 63.1'i, erkek çocuklarının % 57.7'si yemek seçmektedir. Çocukların çoğunluğunun süt-yoğurt-ayranı (% 63.1), peyniri (% 70.8) zeytini (% 59.8), tereyağını (% 34.0), yumurtayı (% 42.2), reçel-bal-pekmezi (% 37.1), çay-kahveyi (% 36.4), çorbayı (% 47.2), meyveyi (% 57.6) ve salata-söğüş sebzeleri (% 52.3) her gün tükettikleri, çocukların salam-sosisi (% 38.8), konserveyi (% 67.2), hazır yemeği (% 60.2) ise hiç tüketmedikleri görülmüştür. Ailelerin gelir düzeyi arttıkça çocukların süt-yoğurt-ayran, yumurta, reçel-bal-pekmez, kırmızı et, balık, tavuk-hindi, taze meyve suyu, sucuk, konserve, sucuk, konserve, hazır yemek, hazır pasta, çikolata-şekerleme, ızgara, börek, zeytinyağlı, komposto-tatlı, meyve tüketimleri artmaktadır. Sınıfta yemek yiyen çocukların % 71.3'ü yemeğini her zaman kaşık kullanarak yemekte, % 74.0'ü her zaman çatal kullanarak yemekte; % 57.1'i ise yemekte hiç bıçak kullanmamaktadır. Okul öncesi dönem, büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu dönemlerden biridir. Bu dönemde kazandırılacak olan yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıkları çocukların ileriki yaşlarda da bireyin sağlıklı bir yaşam sürmesinde etkili olacak ve yaşam kalitesini artıracaktır.Anahtar kelimeler : Besin tüketim sıklıkları, öğün sayısı, BKİ, gelir düzeyi, persentil, okul öncesi dönem. This study has been carried out to find out eating habits of 60-72 month- old children, attending one of the pre-school classes of primary schools in the centre of Konya. The research was administered in 40 different schools of Ministry of Education with 415 children, 201 boys and 214 girls. The students in sampling represent 5.4% of the period. During the study, in which the method of scanning was applied, a survey form has been used as data collecting process and the data obtained has been analysed using SPSS 15.0 packet programme. Findings have been represented in tables as numeric and percentage. Chi-square test was used to evaluate the relations between the parameters.While evaluating the results, the value of p, smaller than 0.05, was accepted as statistically meaningful at safety interval of 95%. In this study, the average weight of children is 20.73 _3.60 kg, the average of their height is 115.17_5.65 cm and the average of BKİ is 15.58_2.11 kg/m2. 13% of all children are skinny (<5,p.), 9.6% is thin(5-15,p.), 58.8% is normal (15-85, p.) 11.6% is plump (85-95, p.), 7 % is fat (>95, p.) The average daily meals of a family is 2.17_0.004. 45.3% of the families have 2 meals a day, 34.9% 3 meals a day, 19.3% 1 meal a day and 0.5 % 4 or more meals a day. 91.5% of the boys and 86.0 of the girls have 3 meals a day and 32.5%of all children love 3 meals. 63.1% of the boys and 70.8% of the girls are picky about what they eat. Most of the children eat milk-yoghurt-ayran (63.1%), cheese (70.8%), olives (59.8%), butter (34.0%), eggs (42.2%), jam-honey-molasses (37.1%), tea-coffee (36.4%), soup (47.2%), fruit (57.6%), salad-sliced vegetables (52.3%). It is observed that the children never consume salami and sausage (38.8%), canned food (67.2%), ready food (60.2%). As the income of the families increases, the consumption of milk-yoghurt-ayran, jam-honey-molasses, red meat, fish, chicken-turkey, fresh fruit juice, sausage, canned food, ready food, ready cake, chocolate-sweet, grilled food, pie, food made with olive oil, stewed fruit and dessert by children increase as well. 71.3% of children, having their meals at schools, always use spoons to eat, 74.0% of them always use forks to eat and 57.1% of the children never use knives to eat. The period of pre-schooling is the period when growth and development of a child occur the fastest. Making children have a habit of balanced and eating enough is going to be very effective for children to lead a very healthy life in the future and this will greatly contribute to the quality of their life styleKey words: Food Consumption Frequency, Number of Meals, BKİ, Percentile, Pre-Schooling Period
Collections