Diyetle indüklenmiş obezitede yağ dokusundaki oksidan-antioksidan dengenin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Obezite ile birlikte yağ dokusunda oksidan-antioksidan denge değişiklikleri meydana gelmektedir. Ancak, vücudun farklı bölgelerindeki yağ dokularında bu değişikliklerin hangi düzeyde gerçekleştiği, oksidan-antioksidan denge değişikliği ile adipokin salgılanması arasında nasıl bir ilişki olduğu net bir şekilde ortaya konulmamıştır. Çalışmamızda, yüksek yağlı diyetle sıçanlarda oluşturulan obezite modelinde, vücudun farklı bölgelerindeki yağ dokularında oksidan-antioksidan denge değişikliği, bu denge değişikliği ile adipokin salgılanması arasındaki ilişki ve antioksidan kullanımının bu ilişkiyi hangi yönde etkilediğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda, her birinde 6 adet Sprague Dawley ırkı sıçan bulunan kontrol, obez ve obez + 2 g/L N-asetilsistein alan gruplar oluşturuldu. Kontrol grubu standart sıçan yemiyle, obez ve NAC grubu yüksek yağ içerikli yemle toplam 85 gün beslendi. Serum numuneleri, subkutan (derialtı), visseral ve böbrek etrafındaki yağ dokusu örnekleri alındı. Serum numunelerinde leptin, adiponektin, rezistin, apelin, insülin, interlökin-6, tümör nekrozis faktör-? ve retinol bağlayıcı protein-4 miktarları ölçüldü. Doku örneklerinde leptin, adiponektin, rezistin, apelin, beta aktin ve nikotinamit adenin dinükleotid fosfat oksidaz enziminin ribonükleik asit seviyeleri real time polymerase chain reaction ile belirlendi. Dokularda malondialdehit, protein karbonil grubu, glutatyon miktarı belirlenip, süperoksit dismutaz, glutatyon peroksidaz ve katalaz aktiviteleri ölçüldü.Serum leptin, perirenal malondialdehit ve subkutan glutatyon seviyeleri obez grupta artmıştı (sırasıyla, p=0.003, p=0.004, p=0.032). Visseral süperoksit dismutaz, visseral katalaz, perirenal katalaz, visseral glutatyon peroksidaz aktiviteleri obez grupta azalmıştı (sırasıyla, p=0.009, p=0.009, p=0.002, p=0.002). Leptin ve apelin gen ekspresyonları subkutan yağ dokusunda obez grupta kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu (sırasıyla p=0.04, p=0.03). Yüksek yağ içerikli diyetle beslenen sıçanlarda, yağ dokuları arasında oksidatif strese cevapta ve adipokin ekspresyon profillerinde fark olduğu kanaatine varıldı. The oxidant-antioxidant balance alterations, associated with obesity, have been previously reported. However, the extend of such changes in the fat tissues located at different regions of the body is not clear. Similarly, the relation between the adipokin release and the oxidant-antioxidant balance remains to be elucidated. In this study, the rat model of high fat diet obesity was used to determine the oxidant-antioxidant balance and the relation to the adipokin release in fat tissues of different body regions. How antioxidant use effects the changes occured also investigated.Control, obese and obese +2 g/L N-acetylcysteine groups were established. Each group consisted 6 Sprague-Dawley rats. Control rats were fed by standart food and obese and N-acetylcysteine group were fed by high fat diet. The serum samples and fat tissue samples from subcutaneous, visceral and perirenal pads were collected. The concentrations of leptin, adiponectin, apelin, resistin, insulin, interleukin-6, tumor necrosis factor alpha, retinol binding protein-4 were determined in the serum samples. In the fat tissue samples, messenger ribonucleic acid levels of leptin, adiponectin, apelin, resistin and nicotinamide adenine dinucleotide phosphate-oxidase were measured by real time polymerase chain reaction. Additionally, the amounts of malondialdehyde, protein carbonyl group, glutathione, superoxide dismutase, catalase and glutathione peroxidase activities were determined.Serum leptin, perirenal malondialdehyde and subcutaneous glutathion levels increased in obese group (p=0.003, p=0.004, p=0.032, respectively) and visceral superoxide dismutase, visceral catalase and perirenal catalase activities decreased in obese group (p=0.009, p=0.009, p=0.002, respectively). Leptin and apelin messenger ribonucleic acid levels increased in obese group (p=0.04, p=0.03), respectively).It was suggested that, there are differences in oxidative stress responses and adipokine expression profile for differently located adipose tissues in rats fed high fat diet.
Collections