Erişkin yoğun bakım ünitesindeki hastalara uygulanan immünonutrisyon destekli beslenmenin mortalite ve morbidite yönünden retrospektif değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Yoğun bakım hastalarında nutrisyonel müdahaleler tedavinin ayrılmaz bir parçası olmuştur. İmmün sistem modülasyonu yapması amacıyla spesifik besin ögelerinin, normal diyette verildiğinden daha yüksek miktarlarda verildiği beslenme şekli immünonütrisyon olarak adlandırılır. Yoğun bakım hastalarında immünonütrisyon destekli beslenmenin yararla sonuçlanacağını ileri süren çalışmaların yanı sıra yarar sağlamayacağını belirten çalışmalar da mevcuttur.Bu çalışmada amaç, kritik hastalarda immünonütrisyon destekli beslenmenin yoğun bakım ünitesinde, mekanik ventilatörde kalış süresi, infeksiyon gelişme oranı, mortalite ve morbidite gelişimi üzerine etkilerinin neler olabileceğinin retrospektif olarak araştırılmasıdır.Yoğun bakım ünitemizde takip ve tedavi edilen 163 hastanın dosyaları retrospektif olarak incelendi. Verilen nutrisyon ürünlerine göre standart nütrisyon (100 hasta) ve immünonütrisyon (63 hasta) şeklinde iki grup oluşturuldu. Yoğun bakım ünitesinden taburcu edilinciye veya exitus oluncaya kadar hastaların verileri toplandı. Yatış sebepleri, hastanede ve yoğun bakım ünitesinde kalış süresi, mortalite varlığı, mekanik ventilasyon uygulanması ve süresi, kaydedildi. Hastaların yoğun bakımda kaldıkları toplam izlem süresince enfeksiyon gelişip gelişmediği incelendi.Bulgular olarak, mortalite açısından immün destekli beslenme ve standart beslenme grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Ancak immünonütrisyon grubunda mekanik ventilatörde kalış süresi, hastaların entübe halde takip edildiği süre, trakeotomi oranı ve süresi, yoğun bakımda ve hastanede yatış süresi istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulundu. Ayrıca nazokomiyal enfeksiyon, sepsis, cerrahi alan enfeksiyonu, üriner sistem enfeksiyonu oranı immünonütrisyon grubunda istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek bulundu. Bu çalışmada immunonutrisyon desteği uyguladığımız hastalarda incelediğimiz yoğun bakım kriterlerinde olumlu sonuçlar bulamadık. İmmün destekli beslenmenin standart beslenmeye göre genel durumu daha bozuk, çoklu organ yetmezliği olan hastalarda tercih edilmiş olmasının bu sonucun çıkmasında etkin olabileceği düşüncesindeyiz. Nutritional interventions for Intensive Care Unit (ICU) patients are an integral part of the treatment. The diet where specific nutrients are given in higher amounts than the regular diets in order to achieve immune system modulation is called Immunonutrition. Some studies assert that the immunonutritional diets will bring benefits for ICU patients, but at the same time, there are studies claiming the opposite. This study aims to make a retrospective analysis of the potential effects of immunonutritional diets on critically ill patients' length of stay in the intensive care unit and mechanical ventilation, the rate of infection, mortality and morbidity development.In the framework of this study, the files of 163 patients followed-up and treated in our ICU have been studied retrospectively. Two groups have been formed according to the nutrition items they have been given; one being standard diet group (100 patients) and the other immunonutritional diet group (63 patients). The data on the patients have been collected until their discharge from ICU or exitus. The reasons for their hospitalization, length of stay in hospital and ICU, mortality presence, implementation of mechanical ventilation and its duration have been recorded. It has been analysed whether infection have been developed or not during the total observation period of the patients' stay in the ICU.Heuristically, there were no statistically significant differences between the immunonutritional diet group and standard nutrition group in terms of mortality. However, according to the statistics, the length of stay in mechanical ventilation, ICU and hospital has been found significantly high for the patients in the immunonutritional diet group. In addition, nosocomial infections, sepsis, surgical site infection, urinary tract infection rate were significantly higher in the immunonutritional diet group in comparison to the standard diet group. In this study we examined in patients who supported immunonutrition treatment could not observe positive results in intensive care criteria.We believe the fact that immunonutritional diets are basically preferable than the standard diets in the cases where the overall condition of the patients is relatively worse and they suffer from multiple organ failure may be a conducive factor for these results.
Collections