Türk propolisinin sulu ekstraktının insan laringeal epidermoid karsinoma (HEp-2) hücre serilerinde hücre içi serbest kalsiyum ve hidrojen peroksit düzeylerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Propolis arıların çeşitli bitki ve ağaçlardan toplayarak ürettiği günümüzde sağlık, gıda ve birçok alanda kullanılan reçinemsi, doğal bir üründür. Propolisin en önemli biyolojik etkilerinden birinin antikanser özelliği olduğu bilinmektedir. Bu biyolojik özelliğin araştırıldığı çeşitli kanser türlerinde propolis ilavesinin kanser hücrelerine sitotoksik etkili olduğu gösterilmiştir. Propolisin bu özelliğinin hücreleri apopitozise yönlendirmesiyle gerçekleştirdiği ileri sürülmektedir. Bu çalışmada propolisin sitotoksik etkisinin mekanizmasını açıklayabilmek için hücreiçi hidrojen peroksit (H2O2) ve serbest kalsiyum (Ca2+) düzeylerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışmada HEp-2 hücreleri kullanılarak Türk propolisinin sulu (WEP) ve etanollü (EEP) ekstraktlarının 0.05-3 mg/mL konsantrasyonlarda, hücreiçi H2O2 ve serbest Ca2+ indeksine (360/380 nm'lerdeki fluoresans oranları) etkisi spektrofluorimetrik yöntemle [2', 7'-diklorofluoresan diasetat (DCFH-DA) ve Fura-2 asetoksimetil ester (Fura-2AM), sırasıyla] incelendi. WEP ve EEP hücreiçi H2O2 konsantrasyonlarını ve Ca2+ indekslerini kontrole (0 konsantrasyon) göre ilk 5 dakikalık florimetrik okumalarda arttırdığı sonucu bulundu. Propolis is produced by bees from various plants and trees and is a resinious, a natural product used for health, food and a variety of purpose. One of the most biological effects of propolis is known as its anticancer property. In various cancer types investigated for this biological effect, it has been shown that propolis treatment may be cytotoxically to cancer cells. It has been suggested that this effect occurs to lead by apopitosis for cells. A major aim of the present study is to investigate intracellular H2O2 and free Ca2+ levels to explain the cytotoxic mechanism of propolis in a cancer cell-line. For this purpose, effects of water extract of Turkish propolis (WEP) and ethanolic extract of Turkish propolis (EEP) at concentrations of 0.05-3 mg/mL on intracellular H2O2 level and free Ca2+ index (a fluorescence ratio of 360/380 nm) were investigated by spectrofluorometric methods, 2', 7'-dichlorofluorescein diacetate (DCFH-DA) and Fura-2 acetoxymethyl ester (Fura-2AM), respectively. It was concluded that both WEP and EEP increased intracellular H2O2 levels ve Ca2+ index according to control (0 concentration) at first 5 minutes of fluorimetric readings.
Collections