Çocukların sık tükettiği aromalı süt ürünlerinin süt dişi minesi üzerine etkilerinin in vitro incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Günümüzde beslenme alışkanlıklarının değişmesine bağlı olarak aromalı süt ürünlerinin tüketimindeki artış, bu gıda maddelerinin dişler üzerindeki etkisinin değerlendirilmesini öncelikli hale getirmektedir. Çalışmamızda; ebeveynler tarafından tercih edilen, çocuklar tarafından sık tüketilen ve dolayısıyla Türkiye marketlerinde sıkça karşılaşılan aromalı süt ürünlerinin süt dişi minesi üzerine etkisinin in vitro değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada 108 adet çürüksüz insan süt azı dişi kullanıldı ve bu dişler bisküvili peynir, yoğurtlu çilekli içecek, çilekli milkshake, çilekli yoğurt, orman meyveli kefir, muzlu kefir, kola ve kontrol grubu olacak şekilde çalışma gruplarına randomize olarak ayırıldı. Günde 2 defa 5' er dakika olacak şekilde daldırma prosedürleri uygulandı, sonrasında numuneler yapay tükürükte bekletildi. Kontrol grubuna ait numuneler, herhangi bir işlem uygulanmadan sadece yapay tükürükte muhafaza edildi. Deneye 6 ay devam edildi. Başlangıç, 1., 3., 6. ayda mikrosertlik ve ağırlık ölçümleri yapıldı. Geri kalan dişlere ise deneyden önce ve sonra mikro-BT görüntüleme-analizi yapıldı. Elde edilen ağırlık ve sertlik verileri iki yönlü ANOVA ve Bonferroni Düzenlemesi yapılarak değerlendirildi. Mikro-BT analiz verileri Wilcoxon Testi ve Kruskal Wallis Testi ile incelendi. Bisküvili peynirin 1. ay, çilekli milkshakenin 1. ve 3. ay ölçümlerinde diğer gruplara kıyasla minede istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha az sertlik kaybına neden olduğu gözlendi (p<0.001; p<0.01). Elde edilen veriler değerlendirildiğinde 6 ayın sonunda tüm test materyallerinin süt dişleri üzerinde dental erozyona sebep olduğu saptandı (p<0.001). Aromalı süt ürünlerinin eroziv etkinliğinin azaltılması için tüketim davranışları hakkında toplumun bilinçlendirilmesinin gerekli olduğu sonucuna varıldı.Anahtar Kelimeler: Dental erozyon, diş çürüğü, aromalı süt ürünleri, fermente süt ürünleri, kazein, mikrosertlik, mikro-BT.Anahtar Kelimeler: Dental erozyon, diş çürüğü, aromalı süt ürünleri, fermentesüt ürünleri, kazein, mikrosertlik, mikro-BT. Nowadays, since the consumption of flavored milk products is increasing, it is necessary to investigate effects of these foods on teeth. The aim of this study is evaluate effect of flavoured milk products which are preferred by parents, commonly consumed by children, frequently encountered in Turkey markets. In the study, 108 healthy human deciduous molars were used. These teeth were randomized to groups as biscuit petite suisse yoghurt, strawberry yoghurt drink, strawberry milkshake, strawberry yogurt, forest fruit kefir, banana kefir, cola, control group. The specimens were submitted to five-minute tests twice a day, then samples were kept in artificial saliva. The samples of the control group were kept in artificial saliva without any treatment. The experiment was continued for 6 months. Microhardness and weight measurements were performed at baseline, 1st, 3rd, 6th months. Micro-CT imaging-analysis were performed on remaining teeth before and after experiment. The obtained weight and hardness data were evaluated by two-way ANOVA, Bonferroni Regulation. Micro-CT analysis data were analyzed by Wilcoxon Test, Kruskal Wallis Test. Statistically significant lower enamel hardness loss was observed in the first month measurements of biscuit petite suisse yoghurt, first and third month measurements of strawberry milkshake compared to other groups (p <0.001; p<0.01). When the data were evaluated, it was determined that all test materials caused dental erosion on deciduous teeth at the end of the experiment (p<0.001). It has been concluded that it is necessary to raise public awareness about consumption behaviors to reduce erosive efficiency of flavored milk products. Key words: Dental erosion, dental caries, flavoured milk products, fermentated milk products, casein, microhardness, micro-CT.Key words: Dental erosion, dental caries, flavoured milk products, fermentatedmilk products, casein, microhardness, micro-CT.
Collections