Gastrointestinal sistem kanserlerinde serum IGF-I, IGFBP-III seviyeleri ve CEA, CA19-9 ile olan ilişkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET GASTROINTESTINAL SİSTEM KANSERLERİNDE SERUM IGF-I.IGFBP- SEVİYELERİ VE CEA,CA 19-9 İLE OLAN İLİŞKİLERİ Tümör belirteçlerinden IGF-I, IGFBP-III, CEA ve CA19-9 düzeyleri özefagus, mide, kolorektal, pankreas kanserli hastalar ile sağlıklı kontrol grubu olmak üzere 5 grup üzerinde çalışıldı. Çalışmamıza 20 özefagus kanserli, 20 mide kanserli, 20 kolorektal kanserli, 10 pankreas kanserli hasta ve 20 sağlıklı kişi de kontrol grubu olmak üzere toplam 90 birey alındı. Kontrol grubu ile kıyaslandığında kolorektal kanserli hastalarda IGF-I düzeyi anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0.01). IGBBP-III düzeyleri kolorektal kanserde kontrol grubu ile kıyaslandığında anlamlı derecede düşük bulundu (p<0.05). Yine aynı vakalarda çalışılan CEA ve CA19-9 düzeylerinde gözlenen artış kontrol grubu ile kıyaslandığında istatistiki açıdan anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.05). Kontrol grubu ile kıyaslandığında gastrik kanserli hastalarda IGF-I düzeyi anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0.05). IGBBP-III düzeyleri gastrik kanserde kontrol grubu ile kıyaslandığında anlamlı derecede düşük bulundu(p<0.05). Yine aynı vakalarda çalışılan CEA ve CA19-9 düzeylerinde gözlenen artış sırasıyla kontrol grubu ile kıyaslandığında istatistiki açıdan anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.05, p<0.001). Yapılan korelasyon analizinde ise gastrik kanserli grupta IGFBP-III düzeyi ile CA19-9 arasında (r=-0.59,p<0.01) negatif korelasyon bulundu. Kontrol grubu ile kıyaslandığında pankreas kanserli hastalarda IGF-Pde gözlenen artış kontrol grubu ile kıyaslandığında istatistiki açıdan anlamlı değildi. IGFBP-III düzeyleri kontrol grubu ile kıyaslandığında ise anlamlı derecede düşük bulundu (p<0.001). Yine aynı vakalarda çalışılan CEA düzeylerinde gözlenen artış kontrol grubu ile kıyaslandığında istatistiki açıdan anlamlı değildi. CA19-9 düzeylerinde gözlenen artış kontrol grubu ile kıyaslandığında istatistiki açıdan anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.001). Yapılan korelasyon analizinde ise pankreas kanserli grupta IGFBP-III düzeyi ile CA19-9 arasında (r=-0.60, p<0.05) negatif korelasyon bulundu. Kontrol grubu ile kıyaslandığında özefagus kanserli hastalarda IGF-I düzeyleri anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0.05). IGFBP-III düzeyleri kontrol grubu ile kıyaslandığında ise anlamlı derecede düşük bulundu (p<0.05). Yine aynı vakalarda çalışılan CEA düzeylerindeki artış kontrol grubu ile kıyaslandığında istatistiki açıdan anlamlı değildi. CA19-9 düzeylerinde gözlenen artış kontrol grubu ile kıyaslandığında istatistiki açıdan anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.05). Sonuç olarak serum IGF-I yüksekliğinin kolorektal, mide ve özefagus kanserinde tümör belirteci olarak kullanılabileceği kanatine varıldı.Serum IGFBP-IH'ün ise, gastrointestinal sistem kanserlerinde düşük oluşu anlamlıydı. Gastrointestinal sistem kanserlerinde cerrahi dışıIll modaliteler içinde gelecekte IGF-I fonksiyonunu inhibe eden veya IGFBP-III fonksiyonunu stürnüle eden yöntemlerin geliştirilmesinin yeni ufuklar açabileceği düşünüldü. Anahtar Kelimeler: IGF-I, IGFBP-III, CEA, CA19-9 ve Gastrointestinal Sistem Kanser SUMMARY Serum IGF-I and IGFBP-III Levels In Gastrointestinal System Cancers and Their Relationships with CEA and CA 19-9 IGF-I, IGFBP-III, CEA, and CA 19-9 levels as tumor markers were studies in 5 groups consisted of esophageal, stomach, colorectal, pancreas cancer and controls. A total of 90 persons consisted of 20 with esophageal cancer, 20 with stomach cancer, 20 with colorectal cancer, 10 with pancreas cancer, and 20 healthy controls, were included in our study. IGF-I level was found significantly higher in the patients with colorectal cancer compared to control group (p<0.01). IGFBP-HI levels were found significantly lower in the patients with colorectal cancer compared to control group (p<0.05). CEA and CA 19- 9 levels in the same cases were significantly higher compared to control group (p<0.05). In the patients with gastric cancer, IGF-I levels were found higher significantly compared to control group (p<0.05). IGFBP-III levels were found significantly lower compared to control group (p<0.05). CEA and CA 19-9 levels in the same cases were significantly higher compared to control group (p<0.05 and p<0.001, respectively). A negative correlation was found between IGFBP-III and CA 19-9 in the gastric cancer group (r=-0.59, p<0.01). In the patients with pancreas cancer, IGF-I level was higher than in the control group, but this difference was not significant statistically. On the other hand, IGFBP-III levels were found significantly lower compared to control group (p<0.001). High CEA levels in the same cases were not significantly different compared to control group. CA 19-9 levels were found significantly higher compared to control group (p<0.001). A negative correlation was found between IGFBP-III and CA 19-9 levels in the pancreas cancer group (r=-0.60, p<0.05). IGF-I levels were found significantly higher in the patients with esophageal cancer compared to control group (p<0.05). IGFBP-III levels were found significantly lower in the patients with esophageal cancer compared to control group (p<0.05). High CEA levels in the same cases were not significantly different compared to control group. CA 19-9 levels were found significantly higher compared to control group (p<0.05).As a result we decided that elevation of serum IGF-I levels can be used as tumor marker in colorectal, gastric and esophageal cancers.On the other hand lower levels of IGFBP-III in gastrointestinal system cancers were found istatistically significant. It was suggested that to develop the modalities out of surgery that inhibit IGF-I and stimulate IGFBP-III function may open new horizons in the treatment of gastrointestinal system cancers. Key words: IGF-I, IGFBP-III, CEA, CA 19-9, gastrointestinal system cancer
Collections