Show simple item record

dc.contributor.advisorSoyer, Fikret
dc.contributor.authorBebek, Özlem
dc.date.accessioned2020-12-29T13:52:26Z
dc.date.available2020-12-29T13:52:26Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-07-18
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/434921
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı Sakarya ilinde yaşayan Sakaryaspor kulübü taraftarlarının sporda sponsorluk hakkındaki algıları ve sponsorluğun tüketici davranışları üzerine etkilerinin olup olmadığını incelemektir. Sakaryaspor taraftarlarının, spor sponsorluğu algılarını belirlemek ve taraftarların tutumlarındaki sponsor firmanın ürünlerini ne kadar benimseyip, ilgilendikleri ve kullandıkları belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca sponsorluğun tarihten günümüze kadar olan geçiş sürecinden, faydalarından, amaçlarından, Türkiye'deki yeri ve işleyişi incelenmiş ve pazarlamanın bir dalı olan sponsorluğun tüketiciler üzerindeki etkilerine dair gerekli literatür taraması yapılmıştır. Bu araştırmada, orjinalini Speed ve Thompson (2000) tarafından geliştirilen, Türkiye'de geçerliği ve güvenirliği Alay (2004) tarafından yapılmış olan Sponsorluk Değerlendirme Ölçeği (SDÖ) kullanılmıştır. Araştırmaya 700 kişi katılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde betimleyici istatistik, T-testi, One Way ANOVA, Korelasyon ve Regresyon testleri yapılmış ve SPSS (Statistical Package for Social Sciences) paket programı kullanılarak yapılmıştır.Araştırmanın sonucunda; Sakarya ilinde yaşayan ve anket çalışmasına katılan Sakaryaspor futbol taraftarlarının, Sakaryaspor kulübüne sponsor olan Özgüllü markasını %84 oranında bildikleri sonucu çıkmıştır. Ürünle ilgilenme toplam değişkenliğinin sadece %2'sinin taraftarların etkinliğe yönelik tutumlarından kaynaklandığı bulunmuştur. Yapılan bu çalışma kadın taraftarların spor sponsorluğu ile algılarının erkek taraftarlara göre daha düşük olduğu söylenebilir. Ürünle ilgilenme, ürünü benimseme ve ürün kullanımı üzerinde sponsor-etkinlik uyumu, sponsorun imajı ve firmanın sponsorluk yapma sıklığı ve seçiciliğinin ortak etkisinin olduğu görülmektedir. Aylık geliri `1500 TL ve altı` olan taraftarların spor sponsorluğu ile ilgili algıları aylık geliri 1501 TL ve üzeri olan taraftarlara göre daha düşük olduğu ve taraftarların eğitim ve medeni durumlarına göre spor sponsorluğu algılarının değişmediği tespit edilmiştir.
dc.description.abstractThe goal of this study is to examine whether sponsorship has any effect on consumer behavior and, to examine the perception of Sakaryaspor Club supporters on sponsorship in sports. Of the Sakaryaspor Club supporters, this study has been carried out to determine the sports sponsorship perception of the supporters and to determine to what degree the supporters embrace the sponsor company's products, how much they pay attention to, and make use of them. Additionally, from the history to the today of sponsorship, its pros, its goals, its place in Turkey have been examined and the effect on the supporters on sponsorship, as a branch of marketing, has been examined and a vast literature scan has been carried out.In this study, originally developed by Speed and Thompson (2000), where its validity and reliablity in Turkey was checked by Alay(2004), the Sponsorship Evaluation Scale (SDÖ) has been made use of. The study spans 700 individuals. In the resolution of data, descriptive statistics has been put to use, T-Test, One Way ANOVA Correlation and Regression Tests have been carried out. And these have been carried out by the usage of (Statistical Package for Social Sciences) package progam. As the result of the study; Sakarya City citizens and the soccer supporters of Sakaryaspor who have taken the survey have been found out that they are 84% aware of the Özgüllü Brand which is the sponsor of Sakaryaspor. About the aggregate variance of product interest, only 2% have been found out to be outsourced from the supporters behavior directed towards the activity. The study that has been performed herein, shows that the perception of sports sponsorship and perception of the female supporters, lag behind the perception of the male supporters. The interest in the product, the embracing of the product and on the perusal of the product, the sponsor-activity agreement, the image of the sponsor and the company's frequency of being a sponsor and selectivity have been found out to have mutual effect. Where supporters have TL 1500 or below monthly salary and the supporters who have a monthly salary of TL 1501 and above, the perception of the supporters is lower when the salary is low. And the education past and marital status of the supporters do not make any substantial change in the perception of sports sponsorship perception.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSportr_TR
dc.subjectSportsen_US
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleTüketicilerin spor sponsorluğu algıları ve sponsorluğun tüketici davranışlarına etkileri (Sakaryaspor Kulübü örneği)
dc.title.alternativeThe sports sponsorship perception of consumers and the effect of sponsorship on consumer behavior
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-07-18
dc.contributor.departmentBeden Eğitimi ve Spor Öğretimi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmSupporter
dc.subject.ytmFootball clubs
dc.subject.ytmMeasurement and evaluation
dc.subject.ytmConsumer perception
dc.subject.ytmFootball
dc.subject.ytmSponsorship
dc.subject.ytmConsumers
dc.subject.ytmSports
dc.subject.ytmConsumer behavior
dc.identifier.yokid10156771
dc.publisher.instituteEğitim Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySAKARYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid471003
dc.description.pages95
dc.publisher.disciplineBeden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess