Kızamık aşılaması sonrası serokonversiyonu etkileyen faktörler
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Kızamık aşı etkinliğine etki eden faktörler. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlık Tezi. Ankara, 2005. Kızamık hastalığının elimine edilmesine katkıda bulunmak için dokuzuncu ayda yapılan çocuklarda büyüme, beslenme (yoğurt tüketimi), geçirilen enfeksiyon hastalıklarının ve serum çinko ile selenyum düzeylerinin kızamık aşısının etkinliğine katkısının incelenmesi amaçlandı. Kızamık aşısı yaptırmak ve aşı etkinliğine baktırmak üzere Eylül 2004 - Aralık 2004 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Sosyal Pediatri Ünitesi'ne başvuran dokuz aylık sağlıklı 147 çocuk çalışmaya dahil edildi. Aşı yanıtı olan ve olmayan gruplar, cinsiyet, doğum haftası ve doğum ağırlığı, annenin aşılanma durumu ve kızamık geçirme durumu, toplam anne sütü alma süresi, sadece anne sütüyle beslenme süresi, 9-10. aylarda günlük tüketilen yoğurt miktarı, büyüme durumları, dokuzuncu aya kadar ve aşılama sonrası geçirilen enfeksiyon hastalıkları, anemi, serum çinko ve selenyum düzeyleri, aşılama sonrası gözlenen yan etkiler açısından karşılaştırıldı. Aşılama öncesi maternal antikor oranı % 2,04 idi. Araştırmaya dahil edilen 147 çocuğun 55'inde kızamık aşı yanıtı olmadığı görüldü (serokonversiyon oranı %62,58). 9-10. aylarda günlük tüketilen yoğurt miktarı dışındaki parametrelerle serokonversiyon oranlan arasında ilişki gösterilemedi. Toplam anne sütü alma süresinin, sadece anne sütüyle beslenme süresinin ve ek gıdalara başlama yaşının aşı yanıtı üzerinde etkisi yoktu. Ancak, dokuzuncu ayda 75 mi' nin üzerinde yoğurt alan çocuklarda serokonversiyon oranının daha yüksek olduğu, bu etkinin özellikle altı aydan uzun süreli anne sütü almış çocuklarda daha belirgin olduğu görüldü. Yoğurdun serokonversiyona etkisinin diğer canlı aşılarla da incelenmesi ve ek gıdalara başlandıktan sonra yoğurt tüketiminin teşvik edilmesi önerilir.Anahtar sözcükler: Kızamık, Aşı etkinliği, Beslenme, Çinko, Selenyum. Factors Affecting Seroconversion After Measles Vaccination. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Pediatrics, Ankara, 2005. We have planned this study in order to define and combat with some factors (including nutrition (yogurt consumption), growth, infectious diseses, serum zinc and selenium status) resulting in primary vaccine failure, which is an important problem for measles eradication. 147 healthy 9 month-old children attending to Hacettepe University İhsan Doğramacı Children's Hospital Social Pediatrics Unit for measles vaccination were enrolled. The proportion of seropozitivity before vaccination was 2,04 %. 55 children were found to be seronegative despite vaccination (seroconversion rate was 62,58 %). Some properties of children who seroconverted and who failed to seroconvert were compared. These parameters were, sex, birth weight, gestational age, vaccination status of mother, mothers history of measles infection, pattern of total and exclusive breast feeding, the amount of daily yogurt consumption during 9-10. months growth parameters, total number and type of infection diseases until 9 months and after vaccination, serum zinc and selenium levels, adverse effects after vaccination. There were no relationship between other parameters and seroconversion after measler vaccination other than amount of daily yogurt consumption during 9-10. months. The pattern of breast-feeding was not directly related with vaccine failure but, children who consumpt yogurt more than 75 ml during 9-10 th months, were more likely to seroconvert, and this effect of yogurt on seroconversion is seen only in children who exclusively breastfed at least 6 months. In further studies, the effect of yogurt consumption on seroconversion could be investigated with other live vaccines and yogurt consumption could be encouraged during weaning period.Keywords: Measles, Efficacy of vaccination, Nutrition, Zinc, Selenium.
Collections