Dahiliye yoğun bakım ünitesinde mekanik ventilasyon uygulanan septik şoktaki hastalarda, indirekt kalorimetre yöntemi ile enerji ihtiyaçlarının belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Giriş ve Amaç: Yoğun bakım hastalarında beslenme, hastaların morbidite ve mortalitesini etkileyen bir faktördür. Bu çalışmada invaziv mekanik ventilasyon desteği alan septik şok tanılı hastalarda erken ve iyileşme dönemlerinde kalori ihtiyaçlarını değerlendirmeyi amaçladık. Erişkin septik şoklu hastalarda erken ve geç dönem kalori ihtiyaçlarını aynı hasta grubunda karşılaştıran başka bir çalışma yoktur. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ondokuz Mayıs Üniversitesi Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesi'nde mekanik ventilasyon desteği alan septik şok tanısı almış 28 hasta (11 K, 17 E) dahil edildi. Prospektif olarak takip edilen hastaların bilgileri retrospektif olarak değerlendirildi. Her hastaya septik şok tanısı aldıktan sonra erken dönemde (ilk 24-48 saat) (SAP) ve pozitif inotrop desteğinin azaldığı iyileşme döneminde (>72 saat) (SRP) 24 saat boyunca aralıksız olacak şekilde indirek kalorimetre (İC) ile ölçüm yapılmıştır. Her hasta için SAP ve SRP dönemlerinde Harris-Benedict denklemi ile hesaplanan (PREE), İC ile ölçülen (MREE) ve verilen kalori değerleri elde edilmiştir.Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 67,46±14,92 (36-91) yıldı. MREE, SAP'ta 2741,1±706,3 kcal/gün (38,61±11,44 kcal/kg/gün) ve SRP'de ise 2332,8±426,6 kcal/gün (32,65±7,8 kcal/kg/gün) olarak bulunmuştur. SAP'ta ölçülen MREE, VO2, VCO2 ve RQ ile SRP'de ölçülen değerler arasında anlamlı fark olduğu gösterilmiştir (p=0,001, p=0,004, p=0,006, p=0,023, sırasıyla). Her iki dönemde de kadın-erkek cinsiyetleri arasında MREE açısından anlamlı fark saptanmamıştır. MREE ile PREE arasında SAP'ta %32-254 ile SRP'de %4,3-142 arasında değişen kalori farklılıkları saptanmıştır. Hastalara verilen kalori değeri SAP'ta 1152,7±207,1 kcal/gün ve SRP'de ise 1542,7±433,3 kcal/gün olmuştur. SAP ve SRP dönemlerinde MREE ile verilen kalori miktarları arasında da anlamlı fark vardır (p<0,001). MREE, PREE ve verilen kalori değerleri arasında anlamlı farklılıklar olduğu ve birbirleri ile korele olmadığı gösterilmiştir.Sonuç: Septik şokun erken döneminde MREE değerleri iyileşme dönemine göre daha yüksek bulunmuştur. Çalışma bulgularımız, sepsiste gelişen hipermetabolizma gibi septik şokta da enerji ihtiyacının arttığı yönündedir. Bu durum daha fazla çalışma ile açıklanmalıdır. Artan kalori ihtiyacına rağmen hesaplanan ve verilen kalori değerleri bu ihtiyacın çok altında kalmıştır. Yoğun bakım hastalarında altta yatan hastalıkların çeşitliliği ve hızlı değişen klinik faktörler nedeni ile prediktif denklemlerle hesaplanan sabit kalori değerleri ile hastaların günlük enerji ihtiyaçlarının karşılanması pek mümkün görünmemektedir. Daha iyi klinik sonuç elde etmek adına her hastanın enerji ihtiyacının aralıklı olarak İC ölçümü yapılarak değerlendirmesi ve yakından takibi artık zorunlu hale gelmiştir. Anahtar kelimeler: İndirekt kalorimetre, septik şok, beslenme desteği, enerji tüketimi, yoğun bakım. Introduction: Nutrition in intensive care unit (ICU) patients is a factor affecting morbidity and mortality. In this study, we aimed to evaluate the caloric needs of mechanically ventilated septic shock patients in early and late periods. There is no other study comparing calorie needs in the same group of adult patients in early and late periods of septic shock.Methods: This study included 28 mechanically ventilated septic shock patients (11F, 17M) in Ondokuz Mayıs University Internal Medicine ICU. The data of prospectively followed patients were evaluated retrospectively. After the diagnosis of septic shock, indirect calorimetry (IC) measurement was performed for 24 hours to each patient during the early period in the first 24-48 hours (SAP), and recovery period (SRP) of septic shock. SRP was defined as the period of decreased positive inotropic support after first 72 hours. For each patient, calorie values calculated by Harris-Benedict equation (PREE), measured by IC (MREE), and given to the patients were obtained in SAP and SRP. Results: The mean age of the patients was 67.46±14.92 (36-91) years. MREE was 2741.1±706.3 kcal/day (38.61±11.44 kcal/kg/day) in SAP and 2332.8±426.6 kcal/day (32.65±7.8 kcal/kg/day) in SRP. There were significant differences between SAP and SRP for values of MREE, VO2, VCO2 and RQ (p=0.001, p=0.004, p=0.006, p=0.023, respectively). There was no significant difference between male and female genders in terms of MREE in both periods. Caloric differences between MREE and PREE were found to be 32-254% in SAP and 4.3-142% in SRP. The given calorie to the patients was 1152.7±207.1 kcal/day in SAP and 1542.7±433.3 kcal/day in SRP. There was also a significant difference between caloric amounts given and MREE during SAP and SRP periods (p<0.001). It has been shown that there were significant differences between MREE, PREE and given calorie values and they were not correlated with each others.Conclusion: In the SAP, MREE values were higher than SRP. Our study findings showed that the energy need increases in septic shock. Despite the increasing calorie requirement, the calculated and given calories were well below this need. Due to the variety of underlying diseases and rapidly changing clinical factors in ICU patients, it is not possible to meet the daily energy needs of patients with fixed calorie values calculated by predictive equations. In order to achieve a better clinical outcome, it is now necessary to evaluate and closely monitor the energy needs of each patient by intermittent IC measurements.Key words: Indirect calorimetry, septic shock, nutritional support, energy consumption, intensive care
Collections