Design and construction of a dehulling machine for pistachio nuts
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET ANTEP FISTI?INI KAVLATMA MAKINASININ TASARIMI VE İMALATI PEK, M. Ali Yüksak Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. I. Hüseyin FILÎZ Şubat 1992, 51 Sayfa Bu çalışmada, fıstık kavlatma usullerinin mevcut durumu incelendi, avantajları ve dezavantajları tartışılmıştır. Mevcut kavlatma usullerinin dezavantajlarını ortadan kaldırmak veya azaltmak için bir kavlatma maki naşı tasarlanmış ve imal edilmiştir. Bu makina ile kırmışı kabuklu fıstık, fıstık kabuğuna hasar vermeden kuru olarak, sürekli yöntemle soyulmaktadır, Kavlatıcı makina iki silindirik shaft, baskı tablası, besleme mekanizması, giriş hunisi, çıkış kanalı ve aktarma ünitesinden oluşmaktadır. Makina diğer usullerden ve makinalardan daha ucuz olup basit bir yapıya sahiptir. Tasarlanan makinada, fıstık büyüklüğünün ve şhaft dönme hızının soyma verimi üzerine etkilerini ve soyma kapasitesini belirlemek için bazı deneyler yapılmıştır. Anahtar Kelimeler: Antepfıstığı, Kavlatma iv ABSTRACTS DESIGN AND CONSTRUCTION OF A DEHULLING MACHINE FOR PISTACHIO NUTS PEK. M. Ali Supervisor: Assoc.Prof.Dr. î. Hüseyin FİLİZ M.S. in Mechanical Engineering February 1992, 51 Page In this study, the present states of pistachio nut dehulling methods are reviewed and their advantages and disadvantages are discussed. A dehuller machine designed and constructed in order to eliminate or minimize disadvantages of present methods. With this machine, red skinned pistachio nuts are dehulled in their dry state utilizing a continuous mode operation. The dehuller machine consists of two cylindrical shafts, compression table, feeding mechanism, inlet hopper, exit duct. and transmission unit. The machine is simple in construction and it is substantially cheaper than the other methods and machines. The experiments are performed to investigate the dehulling capacity of the designed machine and also to evaluate the effects of shaft speed and pistachio size on the dehulling efficiency. Key Words: Pistachio Nut, Dehulling iii
Collections