Investigation of storage stability of phenolic compounds in muscat type of Argentina red grapes
dc.contributor.advisor | Karataş, Şükrü | |
dc.contributor.author | Çekmecelioğlu, Deniz | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T13:38:35Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T13:38:35Z | |
dc.date.submitted | 2001 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/430500 | |
dc.description.abstract | ÖZET MUSKAT TİPİ ARJENTİN KIRMIZI ÜZÜMLERİNDE FENOLİK BİLEŞİKLERİN DEPOLAMA DAYANIKLILIĞININ ARAŞTIRILMASI ÇEKMECELİOĞLU, Deniz Yüksek Lisans Tezi: Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Şükrü KARATAŞ Nisan 2001, 86 sayfa Bu araştırmada, +2, - 18, ve - 24 °C de saklanan Muskat tipi Arjantin kırmızı üzümünde fenolik bileşiklerin dayanıklılığı incelendi. Fenolik maddeler, daha önceden asidik ve nötr fenolikleri ayrıştıracak şekilde hazırlanmış C18 Sep- pak kartuşlarıyla metanol ile alınıp saflaştırıldıktan sonra yüksek performanslı sıvı kromatografiyle analiz edildi. Bu ayırma işlemi, C18 kolonuyla, ve asidik fenoller için % 5Tık asetik asit, nötr fenolikler ise % 40'lık asetonitril çözeltileri kullanılarak yapıldı. Depolama süresince prosyanidin B3, katekin-katekin gallat izomeri, ve trans-p-kumaroyil tartrat bileşiklerinin bozunması düzenli olarak takip edildi. Prosyanidin B3 ve katekin-katekin gallat izomeri sıcaklık ve zamana göre önemli derecede bozulmaya uğradı. Fakat, trans-p-kumaroyil tartratı sıcaklığın etkilemediği ve yalnızca zamana göre bozunma olduğu saptandı. Yapılan çalışma sonucunda, - 24 °C'nin fenolik maddelerin çoğunda, özellikle prosyanidin B3 üzerinde koruma etkisi olduğu görüldü. Anahtar kelimeler: fraksinasyon, fenolik bileşikler, bozunma, ters-fazlı yüksek performanslı sıvı kromatografisi. | |
dc.description.abstract | ABSTRACT INVESTIGATION OF STORAGE STABILITY OF PHENOLIC COMPOUNDS IN MUSCAT TYPE OF ARGENTINA RED GRAPES ÇEKMECELİO?LU, Deniz M. Sc in Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Şükrü KARATAŞ April 2001, 86 pages In this research stability of phenolic compounds in Muscat type of Argentina red grapes stored at +2,-18 °C, and - 24 °C was studied. Phenolic compounds were analyzed by high performance liquid chromatography (HPLC) after being purified using C18 Sep-pak Cartridges which had already been preconditioned to fractionate acidic and neutral phenolics separately by elution with methanol. This separation was made on a C18 Supelco column using 5% acetic acid for acidic phenolics, and 40% acetonitrile for neutral phenolics. Three compounds were followed during whole period of storage; procyanidin B3, catechin-catechin gallate isomer, and trans-p-coumaroyl tartrate. Procyanidin B3 and catechin-catechin gallate isomer were degraded significantly depending on temperature and time. In contrast, trans-p-coumaroyl tartrate was not affected by temperature; only time was found to be influential on its degradation rate. In this study, it was also estimated that - 24 °C be the most appropriate storage temperature to preserve most phenolics, especially procyanidin B3. Key words: fractionation, phenolic compounds, degradation, reversed-phase HPLC. | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Investigation of storage stability of phenolic compounds in muscat type of Argentina red grapes | |
dc.title.alternative | Muskat tipi Arjantin kırmızı üzümlerinde fenolik bileşiklerin depolama dayanıklılığının araştırılması | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Grape | |
dc.subject.ytm | Phenolic compounds | |
dc.subject.ytm | Degradation | |
dc.subject.ytm | Fractionation | |
dc.identifier.yokid | 116651 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 109909 | |
dc.description.pages | 86 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |