Antepfıstığında aflatoksin saptanmasında elisa testinin uygulanması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
öZETANTEPFISTIĞI'NDA AFLATOKSİN SAPTANMASINDA ELİSATESTİNİN UYGULANMASIÇALIŞKAN,İlkerYüksek Lisans TeziTez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet ÖzaslanEylül, 2003Güneydoğu Anadolu Bölgesi kendine özgü ekolojik özellikleri nedeniyle, Antepfıstığı'nınbaşarılı bir şekilde yetişmesine ve yayılmasına olanak sağlamıştır. Antepfistığı'nın iç ve dış piyasadaçok iyi fiyat bulması üreticiler için önemli bir gelir kaynağı olmuştur. Bu ürünün ihracatında önemlikriterlerden biri de Aflatoksin miktarıdır. Antepfıstığı Aflatoksin değerlerinin saptanması için bir çokmetod kullanılmaktadır. Ancak bu metodlar donanımlı laboratuvara , teknik elemana ihtiyaçduymakta ve yüksek maliyet gerektirmektedir.Bu çalışmada son yıllarda hızlı, ucuz ve güvenilir tanı tekniği olarak oldukça genişuygulama alanı bulan ELİSA testinin Aflatoksin teşhisinde de kullanılabilirliği araştırılmıştır. Ayrıcaelde edilen bulgular aynı örneklere ELISA testlerine paralel olarak uygulanan HPLC analizleriylekontrol edilerek her iki teknik karşılaştırılmıştır. Bu çalışmada kullanılmış olan bitkisel materyal, 38farklı Antepfıstığı deposu ve toptan satış yerlerinden temin edilmiştir. Yapılan ELİSA testisonucunda 16 üründe 2 ppb'nin üzerinde Aflatoksin B1'e saptanmıştır. Aflatoksin Total'de iseherhangi bir bulguya rastlanmamıştır. Yapılan HPLC yöntemi soncunda ise Aflatoksin B1 veAflatoksin Total'de herhangi bir bulguya rastlanmamıştır.Bu sonuçlar bize proteine dayalı moleküler bir tanılama testi olan ELISA testininHPLC'den çok daha hassas ve güvenilir olduğunu göstermektedir.ELISA testi Antepfıstıklarında Aflatoksin saptanmasında ülkemizde ilk defa bu çalışmadakullanılmıştır.Anahtar Kelimeler: Antepfıstığı,Aflatoksin, ELISA, HPLC ABSTRACTAPPLICATION OF THE ELISA TEST IN THE IDENTIFICATION OFAFLATOXIN IN PISTACHIOÇALIŞKAN, İlkerM Sc. İn BiologySupervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet ÖZASLANSeptember 2003,Pistacia vera L. was enabled successfully to grow and spread in south-easternAnatolia due to its own ecological properties. Because of a high price of Pistaciavera L. in domestic and exterior markets it has become a good source of income forthe producers. In its exportation the most faced problem is `aflatoxin?. In this respectthe calculation of the values of aflatoxin is of special importance. In this studyinvestigations were done for the identification of aflatoxin contenet by using ELISAtest which is used as a rapid, cheap and safe diagnosis technique in last decades.Thus, using ELISA test that depends upon protein content and does not needdetailed laboratory conditions was rapid and safely determined the aflatoxin values..Vegetable materials used in this study were taken from Pistacia vera L. depots andwholesale trade stores with 38 different sources Pistacia vera L. samples. ELISA testand HPLC method were used to identify the aflatoxin content in Pistacia vera L. Itwas encountered aflatoxin B1 over 2 ppb in 16 samples at the end of the ELISA test.But there were no evidence about the aflatoxin total. In HPLC method there were notencountered any of the aflatoxin B1 and aflatoxin total. These results show that theELISA test to be more reliable than HPLC method. In this study ELISA test wasused for the first time in the determination of alfatoxin content in Pistacia vera L.Key Words : Pistacia vera L., aflatoxin, ELİSA
Collections