Experimental study on drying of mint by solar, tray and freeze dryers
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
oz GÜNEŞ ENERJİLİ, TEPSILI VE DONDURUCULU KURUTUCULARLA NANEYİ KURUTMA ÇALIŞMASI PEKMEZ, Hatice Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bolümü Tez Yöneticisi: Yrd.Doç.Dr. A.Coşkun DALGIÇ Kasım 2004, 65 Sayfa Nane yapraklan tepsili kurutucu, donduruculu kurutucu ve dolaylı güneş enerjili kurutucu olmak üzere üç farklı kurutucuda kurutuldu. 65°C sıcaklıkta 1.0 m/s hava hızıyla ve 60°C sıcaklıkta 2.0 m/s hava hızıyla güneş enerjili kurutucu ve tepsili kurutucuda kurutulan nanenin kurutma eğrileri elde edildi. Kurutma süresi boyunca kurutma metodlannm (güneş enerjili ve tepsili kurutma metodlan) nanenin nem miktarı üzerinde önemli etldlerinin olmadığı bulundu (P>0.05). Kurutulmuş nane örneklerinin toplam kurutma zamanlan, renk değerleri ve toplam kül içerikleri belirlendi. Taze nane, güneş enerjisiyle kurutulmuş nane, tepsili kurutucuda kurutulmuş nane ve dondurarak kurutulmuş nanenin 15°C, 25°C ve 35°C sıcaklıkta 10-90 % bağıl hava nemi aralığındaki soğurma izotermleri doymuş tuz çözeltileri metodu kullanılarak belirlendi. Soğurma izotermlerini tanımlamak için Oswin, Halsey, BET, BET linear, GAB ve Peleg modelleri uygulandı. Peleg modelinin nanenin bütün desorpsiyon ve adsorpsiyon izoterm eğrilerini tanımlamada iyi sonuç verdiği belirlendi. Kurutma metodlannm kurutulmuş nanenin soğurma izotermleri üzerinde etldlerinin olmadığı görüldü (P>0.05). Anahtar kelimeler: nane, güneş enerjili kurutma, tepsili kurutma, dondurarak kurutma, soğurma izotermi. iv ABSTRACT EXPERIMENTAL STUDY ON DRYING OF MINT BY SOLAR, TRAY, AND FREEZE DRYERS PEKMEZ, Hatice M.Sc. in Food Engineering Supervisor: AssistProf.Dr. A.Coşkun Dalgıç November 2004, 65 Pages Mint leaves were dried by three different types of dryer, namely; tray dryer, freeze dryer and distributed (indirect)-type solar dryer. Drying curves of solar dried and tray dried mint samples processed both at 65°C with 1.0 m/s air velocity and at 60°C with 2.0 m/s air velocity were obtained, respectively. It was found that there was no significant effect of drying methods (solar and tray drying methods) on the moisture content of mint samples during drying period (P>0.05). Total drying time, color values and total ash content of dried mint samples were evaluated. Sorption isotherms of fresh, solar dried, tray dried and freeze dried mint were determined at temperatures of 15°C, 25°C and 35°C within the range of 10-90 % relative air humidity by using saturated salt solutions method. Oswin, Halsey, BET, BET linear, GAB and Peleg models were employed for describing the sorption isotherms. It was determined that Peleg' s model has shown a good fit for describing all of the desorption and adsorption isotherm curves of mint. The effect of drying methods on the sorption isotherms of dried mint samples was not observed (P>0.05). Key words: mint, tray drying, solar drying, freeze drying, sorption isotherm. m
Collections