Show simple item record

dc.contributor.advisorÇiftci, Yavuz
dc.contributor.authorKöroğlu, Çağri
dc.date.accessioned2020-12-29T13:37:05Z
dc.date.available2020-12-29T13:37:05Z
dc.date.submitted2007
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/429939
dc.description.abstractGünümüzde turizm sektörü oldukça büyümüştür. Dolayısıyla, turizm sektöründefaaliyet gösteren otel işletmeleri varlıklarını sürdürebilmek ve belirlemiş oldukları hedeflerigerçekleştirebilmek için satışlarını arttırmak kadar maliyetlerini de etkin bir biçimde kontrolaltında tutmak zorundadır. Kontrol edilmesi gereken maliyetler içerisinde yiyecek-içecekmaliyetlerinin önemi büyüktür. Otel organizasyonu içerisinde yiyecek-içecek bölümü, menüplânlamasından başlayarak satışların değerlendirilmesine kadar yiyecek ve içecekmalzemeleri üzerinde kontrol sağlamaya çalışırlar.Yiyecek-içecek maliyetlerinin kontrolünün etkili bir şekilde yapılabilmesi için,otellerin kendi özelliklerine uygun olarak, basit maliyet kontrol yöntemi, ayrıntılı maliyetkontrol yöntemi, standart maliyet kontrol yöntemi veya potansiyel maliyet kontrolyöntemlerinden birisinin seçilerek uygulanması gerekmektedir.Bu çalışmanın amacı, yiyecek-içecek maliyet kontrol yöntemlerinden birisi olan basitmaliyet kontrol yönteminin dört yıldızlı bir otel işletmesinde uygulanabilirliğini analiz etmekve elde edilen sonuçlara göre önerilerde bulunmaktır.
dc.description.abstractToday, the tourism industry has performed a huge growth. So, the hotelorganisations operating within this sector must control their costs as well as increasetheir sales in order to be able to survive and reach the targets they have set. Amongthe costs to be controlled, the cost of food and beverage is of great importance. Thefood-and beverage department in the hotel organisations starting from menu plânningto evaluation of the sales tries to control the cost of food and beverage.In order to have an efficient food and beverage cost-control, in line withtheirs characteristics of hotel organisations, one of the cost control methots should bechosen and implemented. The simple cost control method, the detailed cost controlmethod, the standard cost control method, or the potential cost control method.The purpose of this study is to investigate the applicability of one of the costcontrolmethods; the simple cost-control method, in a four-star hotel and makesuggestions.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleKonaklama işletmelerinde yiyecek-içecek maliyetlerinin kontrolü ve muhasebeleştirilmesi
dc.title.alternativeFood-beverage cost control and accounting in hospitality businesses
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentİşletme Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid9006408
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityMUĞLA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid209058
dc.description.pages172
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess