Konaklama işletmelerinde yiyecek-içecek maliyetlerinin kontrolü ve muhasebeleştirilmesi
dc.contributor.advisor | Çiftci, Yavuz | |
dc.contributor.author | Köroğlu, Çağri | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T13:37:05Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T13:37:05Z | |
dc.date.submitted | 2007 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/429939 | |
dc.description.abstract | Günümüzde turizm sektörü oldukça büyümüştür. Dolayısıyla, turizm sektöründefaaliyet gösteren otel işletmeleri varlıklarını sürdürebilmek ve belirlemiş oldukları hedeflerigerçekleştirebilmek için satışlarını arttırmak kadar maliyetlerini de etkin bir biçimde kontrolaltında tutmak zorundadır. Kontrol edilmesi gereken maliyetler içerisinde yiyecek-içecekmaliyetlerinin önemi büyüktür. Otel organizasyonu içerisinde yiyecek-içecek bölümü, menüplânlamasından başlayarak satışların değerlendirilmesine kadar yiyecek ve içecekmalzemeleri üzerinde kontrol sağlamaya çalışırlar.Yiyecek-içecek maliyetlerinin kontrolünün etkili bir şekilde yapılabilmesi için,otellerin kendi özelliklerine uygun olarak, basit maliyet kontrol yöntemi, ayrıntılı maliyetkontrol yöntemi, standart maliyet kontrol yöntemi veya potansiyel maliyet kontrolyöntemlerinden birisinin seçilerek uygulanması gerekmektedir.Bu çalışmanın amacı, yiyecek-içecek maliyet kontrol yöntemlerinden birisi olan basitmaliyet kontrol yönteminin dört yıldızlı bir otel işletmesinde uygulanabilirliğini analiz etmekve elde edilen sonuçlara göre önerilerde bulunmaktır. | |
dc.description.abstract | Today, the tourism industry has performed a huge growth. So, the hotelorganisations operating within this sector must control their costs as well as increasetheir sales in order to be able to survive and reach the targets they have set. Amongthe costs to be controlled, the cost of food and beverage is of great importance. Thefood-and beverage department in the hotel organisations starting from menu plânningto evaluation of the sales tries to control the cost of food and beverage.In order to have an efficient food and beverage cost-control, in line withtheirs characteristics of hotel organisations, one of the cost control methots should bechosen and implemented. The simple cost control method, the detailed cost controlmethod, the standard cost control method, or the potential cost control method.The purpose of this study is to investigate the applicability of one of the costcontrolmethods; the simple cost-control method, in a four-star hotel and makesuggestions. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Konaklama işletmelerinde yiyecek-içecek maliyetlerinin kontrolü ve muhasebeleştirilmesi | |
dc.title.alternative | Food-beverage cost control and accounting in hospitality businesses | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | İşletme Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 9006408 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MUĞLA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 209058 | |
dc.description.pages | 172 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |